Konténeróvodát vitt a magyar kormány egy ukrán településnek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 12.

Külpol

A bucsai régióhoz tartozó Zahalciban használatba adták az intézményt. 

Használatba adták a Magyarország Segít kormányprogram keretében, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával elkészült konténeróvodát a bucsai régióhoz tartozó ukrajnai Zahalci településen. Az intézmény januárban nyílik meg, és hatvan gyermeket vár vissza.

Az ökumenikus segélyszervezet hétfőn az MTI-nek küldött közleményében azt írta, Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója Beregszászon, Lvivben, valamint Kijevben és annak térségében tett munkalátogatást a napokban, és ekkor adta át használatba az óvodát.

A háború előtt a környékbeli falvakból gyerekek százai jártak a településen található iskolába és óvodába, így Zahalcinak nem csak a helyi lakosok, de a környező kistérség lakóinak az életében is központi szerepe van. Ha egy település biztonságos is, amennyiben nem indulnak újra a szolgáltatások, annak katasztrofális következményei lehetnek. Az iskolapadokban és az óvodai foglalkozásokon eltöltött idő óriási jelentőséggel bír a gyermekek személyiségfejlődésére és szociális készségére, nem beszélve arról, hogy a szülők sem tudnak munkát vállalni, ha nincs iskola, óvoda, az ilyen helyzet végső soron elvándorláshoz vezet.  

Mivel Zahalciban a háború kitörése óta mindeddig nem volt jelenléti oktatás, a hatályos rendelkezések értelmében a tanintézmények dolgozói bérüknek csak egy részét kapják meg. Csökkentett fizetésük aligha fedezik a megélhetési költségeket. Az óvoda elindítása gazdaságilag is segíti Zahalcit és térségét.

A segélyszervezet közleménye szerint az épület munkát, egyúttal a mentális egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen és hasznos tevékenységet teremt a tankerület hatvan óvodáskorú gyermek szülőjének, és az értük dolgozó óvodai személyzetnek, sőt, munkát teremtett a konténeróvoda felállításában és kivitelezésében kulcsszerepet játszó helyi vállalkozóknak és munkásoknak is.

Lehel László az óvoda használatba adásakor arról beszélt, a legfontosabb most, hogy a lehető leggyorsabban visszatérjenek a gyerekek az óvodába. A zahalci jelenléti oktatás újraindításával nem egyszeri támogatás történt, az ökumenikus segélyszervezet ugyanis a közlemény szerint elkötelezett a lokális szerepvállalásban, amelynek egyebek között az a célja, hogy munkát teremtsen a helyi közösségekben és fenntartható, hosszú távú eredménye legyen tevékenységének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk