Körbezárták az izraeliek a Gázai övezetet

  • narancs.hu
  • 2023. október 11.

Külpol

Még az Egyiptom felé vezető egyetlen átjárót is lebombázták. A Hamaáz négy napja támadta meg Izraelt, eddig több mint 1200 izraeli áldozatról tudunk. A palesztinok között lassan 1000 halottat számlálnak.

Folytatódott kedden az izraeli hadsereg akciója, miközben az ország nyilvántartása szerint már több mint 1200 halálos áldozata van a Hamász terrortámadásának. Négy nappal a tragikus események kitörése után a hadseregnek még mindig komoly gondot okoz az elhunytak összegyűjtése a déli településeken.

Az izraelieket horrorisztikus állapotok fogadják:

Be’eri kibucban több mint száz holttest került elő, a népesség tizede erőszakos halált halt. Kfar Aza kibucban ugyancsak több tucat holttestet találtak, az embereket az otthonaikban gyilkolták le, az autókat felgyújtották.

„Ez nem háború, ez nem csatatér. Ez mészárlás” – kommentálta Itai Veruv izraeli tábornok a sajtónak.

Több száz izraeli tank és más katonai jármű vette körbe a gázai határt, a katonaság célja, hogy „vasfalat” képezzenek a partmenti enklávé körül. Hamarosan megkezdődhet a Gázai övezet inváziója.

A Hamász azzal fenyegetőzött, hogy kivégzi a nála lévő túszokat, ha Izrael figyelmeztetés nélkül indít légitámadást.

Az izraeli katonai szóvivő közlése szerint a Hamász több mint 1500 fegyveresének holtteste került már elő az országban, ami jól példázza, milyen méretű volt a rajtaütés szombaton. Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák - közölte a hadsereg szerdán. Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat - és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben. Ezek alapján azt tervezhették, hogy több száz terrorista több napig harcol és ejt túszokat. 

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli légitámadásban megsemmisült házak romjai Gázában 2023. október 10-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kedden izraeli vadászgépek földig rombolt számos épületet a Gázai övezetben, és több támadást végrehajtottak Gáza főváros gazdag al-Rimal negyedében. Valószínűleg az államvezetés épületeit, egyetemet és segélyközpontot is ért a támadás.

A palesztin civil lakosságnak azt javasolta az izraeli vezetés, hogy a Rafah átjárón keresztül hagyják el az országot Egyiptom felé, de ez az útvonal még zárva van. Egy egyiptomi szervezet ráadásul megerősítette, hogy ezt az útvonalat háromszor is izraeli bombatalálat érte. A Hamász szerint több mint 950 palesztin áldozata van az izraeli légicsapásoknak.

Az izraeli védelmi minisztérium bejegyzése szerint a légierő több mint kétszáz célpontra mért csapást a gázai al-Furkan negyedben, amely a terroristák gócpontja, ahonnan a Hamász tervezi és végrehajtja támadásait. Ez a harmadik ellencsapás a térségben, az elmúlt 24 órában összesen 450 célpontot támadtak.

Irán és Oroszország tárgyalnak

A palesztin-izraeli konfliktus eszkalációjáról tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter - közölte kedden a moszkvai külügyminisztérium. „A külügyminiszterek véleménycserét folytattak az aktuális közel-keleti napirendről, különös tekintettel a palesztin-izraeli konfliktus kiéleződésére. Hangsúlyozták a fegyveres konfrontáció mielőbbi beszüntetésének és a helyzet meglévő nemzetközi jogi alapokon történő rendezésének fontosságát” - írták a tárca honlapján közzétett tájékoztatásban. Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Amirabdollahián a transzkaukázusi helyzetről is egyeztetett és sürgette a közös munka mielőbbi folytatását "3+3" regionális konzultatív platform keretében.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk