Körbezárták az izraeliek a Gázai övezetet

  • narancs.hu
  • 2023. október 11.

Külpol

Még az Egyiptom felé vezető egyetlen átjárót is lebombázták. A Hamaáz négy napja támadta meg Izraelt, eddig több mint 1200 izraeli áldozatról tudunk. A palesztinok között lassan 1000 halottat számlálnak.

Folytatódott kedden az izraeli hadsereg akciója, miközben az ország nyilvántartása szerint már több mint 1200 halálos áldozata van a Hamász terrortámadásának. Négy nappal a tragikus események kitörése után a hadseregnek még mindig komoly gondot okoz az elhunytak összegyűjtése a déli településeken.

Az izraelieket horrorisztikus állapotok fogadják:

Be’eri kibucban több mint száz holttest került elő, a népesség tizede erőszakos halált halt. Kfar Aza kibucban ugyancsak több tucat holttestet találtak, az embereket az otthonaikban gyilkolták le, az autókat felgyújtották.

„Ez nem háború, ez nem csatatér. Ez mészárlás” – kommentálta Itai Veruv izraeli tábornok a sajtónak.

Több száz izraeli tank és más katonai jármű vette körbe a gázai határt, a katonaság célja, hogy „vasfalat” képezzenek a partmenti enklávé körül. Hamarosan megkezdődhet a Gázai övezet inváziója.

A Hamász azzal fenyegetőzött, hogy kivégzi a nála lévő túszokat, ha Izrael figyelmeztetés nélkül indít légitámadást.

Az izraeli katonai szóvivő közlése szerint a Hamász több mint 1500 fegyveresének holtteste került már elő az országban, ami jól példázza, milyen méretű volt a rajtaütés szombaton. Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák - közölte a hadsereg szerdán. Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat - és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben. Ezek alapján azt tervezhették, hogy több száz terrorista több napig harcol és ejt túszokat. 

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli légitámadásban megsemmisült házak romjai Gázában 2023. október 10-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kedden izraeli vadászgépek földig rombolt számos épületet a Gázai övezetben, és több támadást végrehajtottak Gáza főváros gazdag al-Rimal negyedében. Valószínűleg az államvezetés épületeit, egyetemet és segélyközpontot is ért a támadás.

A palesztin civil lakosságnak azt javasolta az izraeli vezetés, hogy a Rafah átjárón keresztül hagyják el az országot Egyiptom felé, de ez az útvonal még zárva van. Egy egyiptomi szervezet ráadásul megerősítette, hogy ezt az útvonalat háromszor is izraeli bombatalálat érte. A Hamász szerint több mint 950 palesztin áldozata van az izraeli légicsapásoknak.

Az izraeli védelmi minisztérium bejegyzése szerint a légierő több mint kétszáz célpontra mért csapást a gázai al-Furkan negyedben, amely a terroristák gócpontja, ahonnan a Hamász tervezi és végrehajtja támadásait. Ez a harmadik ellencsapás a térségben, az elmúlt 24 órában összesen 450 célpontot támadtak.

Irán és Oroszország tárgyalnak

A palesztin-izraeli konfliktus eszkalációjáról tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter - közölte kedden a moszkvai külügyminisztérium. „A külügyminiszterek véleménycserét folytattak az aktuális közel-keleti napirendről, különös tekintettel a palesztin-izraeli konfliktus kiéleződésére. Hangsúlyozták a fegyveres konfrontáció mielőbbi beszüntetésének és a helyzet meglévő nemzetközi jogi alapokon történő rendezésének fontosságát” - írták a tárca honlapján közzétett tájékoztatásban. Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Amirabdollahián a transzkaukázusi helyzetről is egyeztetett és sürgette a közös munka mielőbbi folytatását "3+3" regionális konzultatív platform keretében.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!