Megvan az új szlovák kormánykoalíció, Pellegrini összeáll Ficóval

  • narancs.hu
  • 2023. október 10.

Külpol

Tényleg a Smerből kiszakadt Hlas lett a királycsináló, újra kormányon az ultranacionalista SNS.

Egy elnökségi ülés után Peter Pellgrini pártelnök bejelentette, hogy a Hlas a szlovákiai választásokon legtöbb szavazatot kapott Smerrel és az SNS-szel alapít kormánykoalíciót.

A politikus elmondta, senki nem szavazott a koalíció ellen, és már nincs szükség további tárgyalásokra sem. A pártelnök arról beszélt, hogy már a választások előtt is stabil, felelősségteljes és szakmai alapokon álló kormányt ígértek Szlovákiának, és az erős államot szerinte ez a koalíció tudja szavatolni.

A Parameter.sk azt írta, Pellgrini biztosan nem lesz miniszterelnök, hiszen a pártelnök szerint a választásokon a Smer vezetőjét, Robert Ficót hatalmazták fel azzal, hogy a legtöbb szavazatot kapta.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a választások után 14 napot adott Robert Ficónak,hogy felállítson egy olyan koalíciót, amit legalább 76 képviselő támogatását élvezi. A Smer-Hlas-SNS koalíciónak 79 képviselője lehet.

A szociáldemokrata Pellgrini királycsináló lehet, de már akkor azt mondta, hogy ha nem tudnak stabil koalíciót alkotni, nem szállnak be semmilyen kormányba. És ezek szerint újra kormányra kerül az az SNS, ami Ján Slota vezetésével és persze Robert Fico segítségével csúcsra járatta a nacionalista alapú magyargyűlöletet Szlovákiában a 2000-es években.

A legerősebb ellenzéki párt, a PS tömören közölte, elfogadja Pellegrini döntését, és kemény ellenzéke lesz a koalíciónak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk