Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Lengyelország ellen

  • narancs.hu
  • 2018. július 2.

Külpol

Nyugodtan figyeljünk csak, így kezdődik a hetedik cikkely szerinti eljárás a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt.

Hivatalos felszólító levéllel jelentette be az Európai Bizottság, hogy megindítja a kötelezettségszegési eljárást Lengyelország ellen. A kifogásolt ügy nem más, mint az a legfelsőbb bíróságra vonatkozó lengyel törvényt, amelynek értelmében a héten kényszernyugdíjaznák a testület minden harmadik tagját.

Az ún. lengyel igazságügyi reform ugyanis 65 évre csökkentette a bírák nyugdíjkorhatárát, ez azt jelenti, hogy 72 bíró közül 27-nek kedden nyugdíjba kell vonulnia. „A bírálók szerint ezzel az utolsó független bíróság is megszűnhet rendesen működni az országban”, írja az MTI.

A lengyel hatóságok egy hónapot kapnak arra, hogy tegyenek valamit a kifogásolt ügyben. Ha utána sem történik előrelépés, akkor az Európai Bíróság elé is vihetik az ügyet.

A bizottság tavaly decemberben „a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt” indította meg Varsóval szemben az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig példátlan eljárást.

A sokat emlegetett hetedik cikkely olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – a legvégső esetben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Az eljárásról és körülményeiről bővebben itt írtunk:

Az európai liberálisok, Orbán és a hetedik cikkely

Mit tehet az Európai Unió, ha úgy véli, egy tagállam messzire került a demokrácia és jogállamiság közös európai értékeitől? Rövid belpolitikai vita is kialakult múlt héten abból, hogy az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) Magyarország kapcsán az uniós alapszerződés hetedik cikkelyének alkalmazását vetette fel.

Figyelmébe ajánljuk