Közel ötven rádió- és tévécsatornát szüntettek be Venezuelában, mert az elnöknek nem tetszettek a hírek

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. augusztus 27.

Külpol

A CNN is a betiltottak listájára került.

Az idén eddig már 49 rádió- és tévécsatorna adásától fosztotta meg Venezuela lakosságát az ország kormánya – adta hírül szombaton az ország legfőbb újságíró-szervezete. A bejelentés apropója az volt, hogy két újabb, népszerű rádiócsatorna esett a kormány cenzúrájának áldozatául: nem hosszabbították meg működési engedélyüket és felszólították őket, hogy szüntessék be az adásukat.

A 49 médium között 30 éves működési múltra visszatekintő rádiók is vannak, továbbá külföldi tévécsatornák – mondta Marco Ruiz, a Sajtómunkások Nemzeti Uniójának főtitkára, aki külön kiemelte: „Nicolás Maduro miniszterelnök szisztematikusan meg akar fojtani minden olyan csatornát, amely helyt ad a vélemény szabadságának, a bírálatoknak, az elégedetlenségnek.”

„A vélemények ellenőrzésének igen előrehaladott szakaszában vagyunk” – fogalmazott egy másik sajtószervezetnek, az Újságírók Nemzeti Kollégiumának főtitkára, Delvalle Canelón.

A két rádió mellett a héten két, előfizetéses venezuelai tévé műsorsugárzásának továbbítását is betiltatta a kormány, mert kedvezőtlen híreket közöltek Venezueláról. Áprilisban egy kolumbiai és egy argentin csatorna járt hasonlóan, februárban pedig az amerikai CNN hírtévé spanyol nyelvű adása esett a cenzúra áldozatául. Utóbbit Maduro „háborús propagandával” vádolta.

Kirúgták az egészségügyi minisztert, mert bemutatta, hogy katasztrofális az emberek egészségügyi állapota

Ilyen az, amikor egy diktátor bepipul. Nincs több gyógyszer, repüljön inkább a meggondolatlan miniszter. Nicolás Maduro venezuelai elnök váratlanul menesztette egészségügyi miniszterét pénteken, mindössze napokkal azt követően, hogy a közel kétéves hallgatás után a kormány az ország egészségügyi helyzetének jelentős rosszabbodását jelző adatokat tett közzé.

Figyelmébe ajánljuk