Kulturális hírek

  • 2001. december 13.

Külpol

A Magyar Művészetért díj idei kitüntetettjei: Csomós Mari színművész, Dienes Gábor festőművész, Dubrovay László zeneszerző, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó néptáncos, a Ghymes együttes, Győrfi Sándor szobrászművész, Gyurkovics Tibor író, Szabó István filmrendező, a posztumusz díjazottak pedig Hamvas Béla író, illetve a Herendi Manufaktúra részvénytársaság.n VELENCEI GÁTRENDSZER Több mint tízévi vita után az olasz kormány elfogadott egy 2,6 milliárd dolláros tervet, melynek segítségével megóvhatják Velencét a tenger árhullámaitól: egy mobil gátrendszert építenek ki az Adriai-tenger ágyában, a velencei lagúnák bejáratánál. A terv olasz rövidítése a zsidó népet a Vörös-tengeren átvezető Mózesre utal: Modulo Sperimentale Elettromeccanico (MOSE), megvalósítása hat-nyolc évet vesz igénybe.
A 79 darab, föl-le mozgatható, 20 méter széles, 20-30 méter magas gátból álló rendszert csak azokban az időszakokban hozzák majd működésbe, amikor magas árhullám fenyegeti a várost. Ez évente körülbelül ötvenszer fordul elő.

A külföldi szakértők által is támogatott tervet környezetvédők bírálják: attól tartanak, hogy a gátrendszer tóvá alakítja a csatornák vizét. A World Wildlife Fund olasz tiszviselője szerint a város sorsa immár egy "költséges és környezetileg káros technikai szerencsejátékon" múlik. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a gát biztonságos, és csak része a Velencét érintő intézkedéscsomagnak: javítani fogják a szennyvízelvezető rendszert, és megemelik egyes utcák, terek szintjét is. De valamit tenni kell, mert a város süllyed, a tenger szintje emelkedik, s egyre gyakoribbak az árhullámok, 1996-ban százegy ilyet regisztráltak. A terv kidolgozásánál felhasználták Canaletto festményeit is, mert a 18. századi mester fotografikus pontossággal rögzítette az árszintet - a rendszeres mérések előtt százötven évvel.

A probléma összetettségét jelzi, hogy külön törvényt hoztak róla, amely meghatározza a felelősségek körét: az olasz államra hárul a terület védelmének megoldása és a lagúnamedence környezeti egyensúlyának helyreállítása, a régió feladata a vízgyűjtő medence szennyezettségének megszüntetése, a tartomány dolga az épített örökség megőrzése, a városé pedig a gazdasági és szociális fejlesztés, a várost működtető rendszerek fenntartása. Bővebb info: www.salve.it; www.venetia.it; www.unesco.org/whc/sites/394.

n SCALA: AZ UTOLS" PREMIER Verdi Otellójával - a címszerepet Placido Domingo énekelte - ebben a szezonban utolsó premierjét teljesítette a milánói Scala. A 223 éves épület az év végén bezár, s megkezdődnek a felújítás három évre tervezett munkálatai. A Riccardo Muti zeneigazgató vezette társulat előadásait ezalatt egy új színházban tartják, a város északnyugati részén.

n WALT DISNEY: 100 Száz éve született Walt Disney, Miki egér és Donald kacsa szülőatyja. A floridai Disney Worldben tortából készítették el 25 láb magas portréját, Hollywoodban pedig az Amerikai Filmakadémia ünnepi estjén Disney-ritkaságokat és házimozikat vetítettek. Walt Disney 1966-ban hunyt el, a nevét viselő szórakoztatóipari birodalom azóta - a filmgyártás mellett - televízió- és rádióhálózattal rendelkezik, Franciaországban és Japánban is amerikai típusú vidámparkokat működtet, sőt sétahajó-társasága is van.n SZEPTEMBER 11.: DRÁMA ÉS DAL Három hónappal a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadást követően egy drezdai színházban bemutatták Israel Horovitz amerikai drámaíró erről szóló darabját: Drei Wochen nach dem Paradies: Eine Stimme aus New York City (Három héttel a paradicsom után: egy hang New York cityből). A 62 éves szerző lakása néhány száz méterre van a katasztrófa színhelyétől, s reggelizés közben látta, amint a repülők a két toronyba fúródtak.

Neil Young Let´s Roll címmel dalt írt a United Airlines 93-as járatának utasairól, akik harcba szálltak a gépet hatalmukba kerítő terroristákkal, miután telefonon értesültek arról, hogy előttük két másik a World Trade Centerbe, egy pedig a Pentagonba ütközött. A cím az egyik utast, Todd Beamert idézi, aki e szavakkal hívta harcba társait röviddel azelőtt, hogy Pennsylvania államban lezuhantak. A felvételt eljuttatták az amerikai rádióállomásokhoz, kislemezen nem jelenik meg, de Young tavaszra várható új albumán rajta lehet.

n GYáSZ 84 éves korában meghalt Kal Mann amerikai dalszövegíró: olyan rock & roll örökzöldek szövegei fűződnek a nevéhez, mint az Elvis Presley-féle Teddy Bear, Chubby Checkertől a Let´s Twist Again vagy Nat King Cole slágere, a Take Me Back to Toyland.

n DÍJ Bush elnök adta át a washingtoni Kennedy Center idei elismeréseit a művészeti élet öt kiválóságának: Julie Andrews színművész, Van Cliburn zongorista, Quincy Jones zeneszerző-hangszerelő, Jack Nicholson színművész és Luciano Pavarotti operaénekes vehette át a díjat.

A Magyar Zsidó Kultúráért díjat idén Szabó István filmrendező, a szintén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által adományozott pedagógiai díjat pedig Kardos Ágnes, a Lauder iskola tanára kapta.

Madonna vezette az idei Turner-díj átadását a londoni Tate Britain múzeumban: a 20 ezer font értékű díjat Martin Creed nyerte Bare Room with a Light that Switches on and off című művével, ami nem más, mint amit a cím mond: egy üres szoba, melyben hol elalszik, hol kigyúl a fény.

n MÛVÉSZI OND" Level 7 (7-es szint) címmel állította ki művét a kanadai Banff Centerben Israel Mora: a 33 éves mexikói performance-művész hét nap belemaszturbált hét üvegfiolába, az eredményt egy fehér hűtődobozba zárta, azt pedig két fa közé akasztotta. A mű hét napig volt kiállítva Mora héthetes ott-tartózkodásának részeként. A művészeti központ szóvivője szerint az alkotás célja az volt, hogy "a magánélet és az intimitás koncepcióját vizsgálja a mai társadalomban". A helybéliek és a síelés kedvéért itt tartózkodók tudtak az akcióról, de nemigen foglalkoztak vele.

Figyelmébe ajánljuk