Kulturális hírek

  • 2002. március 21.

Külpol

Elfriede Jelinek osztrák író-drámaírónak adják át Düsseldorfban az idei Heine-díjat december 13-án, a költő születésnapján.n HOLOKAUSZT, MÛVÉSZET, NEW YORK Túlélők, egyházi vezetők és más tiltakozók demonstrációja közepette nyílt meg a New York-i Jewish Museum Mirroring Evil: Nazi Imagery/Recent Art című kiállítása. A június 30-ig nyitva tartó tárlaton a világháború után, 1954 és 1970 között született tizenhárom angol, amerikai, francia, izraeli, lengyel, német, osztrák és skót művész alkotásai láthatók, a 160 oldalas katalógusban pedig a művek mellett esszék olvashatók az irodalmi, filmes és képzőművészeti náciábrázolásokról (a szövegek egy része a www.jewishmuseum.org címen is megtalálható).
A művészek közül talán a lengyel Zbigniew Libera a legismertebb, akinek Lego-koncentrációs táborát itt is kiállították. A tiltakozók szerint a művek a holokauszt trivializálásával, sőt egyes interpretációk szerint például a haláltábor "orvosának", Mengelének a dicsőítésével fájdalmat okoznak. A múzeum szerint a konceptuális művészet eszközeivel élő kiállítás szándékosan provokatív, a rendezők célja az volt, hogy a brutalitással szembesítve gondolkodásra ösztönözzék a fiatalabb nemzedékeket, s ezt célozzák a kapcsolódó programok, előadások, viták is. A kiállítást figyelmeztető feliratokkal bástyázták körül, hogy aki úgy érzi, ez neki sok lesz, az még időben visszafordulhasson.n LIPCSEI KÖNYVVÁSÁR A Frankfurti Könyvvásár után a német könyvpiac legfontosabb rendezvénye, a Lipcsei Könyvvásár alkalmával adják át első ízben a Német Könyvdíjat, melynek kitüntetettje Christa Wolf: az NDK-ban egykor ellenzékinek számító, 72 éves írónő életművéért kapja az elismerést. Ugyanitt adják át a közönségdíjat J. K. Rowlingnak a Harry Potter és a tűz serlegéért, amely Günter Grass Im Krebsgang című regényét és Umberto Eco Baudolinóját előzte meg mintegy 15 ezer olvasó szavazatai alapján. Egy nappal később adják át az UNESCO ezer euróval dotált különdíját 2001 legszebb könyvéért: e címet a Kronika anonymneho notara krala Bela (Béla király anonim jegyzőjének krónikája) című szlovák kötetnek ítélték. Az Alexander Pergamen, Jakub Dvorak és Jurai Demovic által összeállított munkát a budmericei Vydavatelstvo Rak jelentette meg.

A német könyvpiac jelentőségére utaló hír, hogy Stephen King következő thrillerje előbb jelenik meg németül, a müncheni Ullstein kiadó gondozásában, mint otthon, Amerikában. Címe: Der Buick.

n BRUGGE 2002 Idén Salamanca (Spanyolország) és Brugge (másképp: Bruges) viseli Európa kulturális fővárosának címét. A belga városban március 15-én nyílt meg a fél éven át tartó rendezvénysorozat talán legjelentősebb kiállítása: a Groeninge Museum június 30-ig ad otthont a Jan van Eyck, a korai flamand festészet és Dél-Európa (1430-1530) - Dialógus a festészet által című tárlatnak. Arra keresi a választ, hogyan érvényesült a flamand művészek hatása a korabeli Európában, hiszen olasz, spanyol és portugál kereskedők is vásárolták Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes, Hans Memling és Gerard David alkotásait, sőt a művekkel együtt a mesterek is utat találtak a déli országok arisztokráciájának kastélyaiba. Szintén június 30-ig látható az Arentshuis termeiben a száz évvel ezelőtti Les Primitifs Flamands a Bruges című kiállítás rekonstrukciója: az 1902-es bemutatót a modern flamand művészet egyik legnagyobb hatású eseményének tartják (illusztrációnk az eredeti kiállítás plakátja).

Brugge egy új látványossággal gazdagodott a kulturális fesztivál alkalmából: nemrég nyílt meg a Concertgebouw, melynek tervezését nemzetközi pályázaton nyerte el Paul Robbrecht. Az 1200 fős nézőterű épület (képünkön) rendelkezik a legnagyobb színpaddal Belgiumban, de kamara-hangversenyterem is található benne, tetőétterméből pedig gyönyörű kilátás nyílik. A rendezvények töredékének felsorolására sincs itt mód, ezért csupán ízelítőül néhány név: koncertet ad Meredith Monk, Jan Fabre bemutatja a maga Hattyúk tava-verzióját, Josef Nadj a Woyzeck és a Les Philosophes című előadásait hozza el, s fellép Wim Vandekeybus társulata is.

2003-ban Graz, 2004-ben Genova lesz Európa kulturális fővárosa.

n ARUNDHATI ROY: EGY NAP Az indiai írónő egy napot töltött börtönben, majd kétezer rúpia (47 euró) befizetésével megváltotta három hónapra szóló büntetését: Az Apró dolgok Istene című Booker-díjas regény szerzőjét azért ítélték el, mert egy negyvenezer embert földönfutóvá tevő, óriási gát építésének terve ellen tiltakozva "megsértette" az indiai legfelsőbb bíróságot.

n GYÁSZ 102 éves korában Heidelbergben meghalt Hans-Georg Gadamer, a múlt század egyik legjelentősebb filozófusa, Martin Heidegger tanítványa. Úttörőnek számító elméletét a filozófiai hermeneutikáról az Igazság és módszer című kötetében fejtette ki 1960-ban. Utolsó műve idén márciusban látott napvilágot: Die Lektion des Jahrhunderts. Az utóbbi években magyarul megjelent önálló kötetei: A szép aktualitása (T-Twins, 1994), A filozófia kezdete. Két tanulmány (Osiris, 2000).

n TÍZÉVES AZ ARTPOOL Európából Európába - A jövő emlékei címmel rendezik meg az Artpool Művészetkutató Központ tízéves működését dokumentáló kiállítást a P60-ban (Paulay Ede u. 60.). A multimediális bemutató április 3-ig tart nyitva.

n ISMÉT VARGA FILMKLUB Május végéig szerda esténként újra várja az animációs film kedvelőit a Varga Budapest Filmstúdió által szervezett animációs filmklub. Miután tavalyi helyüket, a Lucia Laura Cafét kinőtték, a továbbra is ingyenes vetítések színhelye immár a fogadóépület a Millenáris parkban.

Figyelmébe ajánljuk