Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 12. szám, (2002.03.21.) (2002-03-21)

Egotrip

Egotrip

Legát Tibor: Pop

FM Dosztojevszkij néven alapítok rádióállomást, napi huszonnégy órában Joy Divisont sugároz, de alkalmanként egy különösen idegesítő hangú fiatal segédszínész fölolvassa a világirodalom legnagyobb pojácájának, Kirillovnak néhány mondatát a zsarnokságról: "Az élet fájdalom, az élet rettegés, és az ember boldogtalan. Az ember most azért szereti az életet, mert szereti a fájdalmat meg a rettegést. Az élet most a fájdalomért adódik, és ebben van az egész csalás. Most az ember még nem az igazi ember. Majd lesz új ember, boldog és büszke. Akinek mindegy lesz: élni vagy nem élni, az lesz az új ember. Aki legyőzi a fájdalmat meg a rettegést, az maga isten lesz. A másik isten meg nem lesz."

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság

Szeretettel üdvözlöm Önöket teljesen ingyenes egészségmegőrző programunk bemutatkozó előadásán, kérjük, türelemmel hallgassák végig a most következő rendkívül érdekfeszítő és hasznos útmutatót, mindenki talál a székén egy igen nívós golyóstollat és kizárólag erre az alkalomra készíttetett jegyzetfüzetet, az est végén pedig hihetetlen kedvezményekkel vásárolhatnak japán és francia gyártmányú gyógyászati segédeszközeinkből, és ezt csakis Önöknek, csak ma este, egészen kivételesen ajánljuk ezen a nevetséges áron, köszönöm.

Publicisztika

Publicisztika

Farkas Zsolt: A profik diktatúrája

"Ezek profik" - hajtogatta a boldogtalan, pártállástól függetlenül, az elmúlt négy évben. Különösen az ellenzéki boldogtalan volt hajlamos rá, hogy mindenütt a profizmusukat lássa-hallja. Az önreklámjaikban. (Hangozzon el végre a "píár" szó!) Abban, ahogy keresztülviszik akaratukat. Ahogy ledarálják a Torgyánt. Ahogy leosztják maguknak a zsetont. Persze balsorsot hoznak a nemzetre, antidemokratikusak, sőt. De. Vérgecik és vérprofik. És persze főként saját beismerésében látja-hallja a boldogtalan: "Ezek profik."

Publicisztika

Hazafiak

A jugoszláv katonai rendőrség a múlt hét közepén letartóztatta, majd néhány óra után szabadon engedte a szerb kormány miniszterelnök-helyettesét, Momcilo Perisic obsitos tábornokot. Egy külvárosi kocsmában csaptak le rá, amikor egy aktatáskányi dokumentumot akart átadni az amerikai követség egy munkatársának: e papírok állítólag a hágai ügyészség számára szolgáltattak volna bizonyítékokat Milosevic ellen.

Publicisztika

Nem jogerős

A Tocsik-perben hétfőn meghozott elsőfokú ítélet homlokegyenest ellenkezik az ügyben 1999 februárjában kihirdetett, ugyancsak elsőfokú verdikttel.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Kampánycsend Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). Amennyiben a bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére.n CeBIT 2002 Hosszú évek sikerszériáját megtörve idén először nem vett részt több kiállító a világ legnagyobb információtechnológiai és telekommunikációs szakvásárán, mint az előző évben: a tavalyi nyolc és fél ezer helyett 7962 cég mutatkozott be a 27 pavilon 424 ezer négyzetméterén.

Külpol

Kulturális hírek

Elfriede Jelinek osztrák író-drámaírónak adják át Düsseldorfban az idei Heine-díjat december 13-án, a költő születésnapján.n HOLOKAUSZT, MÛVÉSZET, NEW YORK Túlélők, egyházi vezetők és más tiltakozók demonstrációja közepette nyílt meg a New York-i Jewish Museum Mirroring Evil: Nazi Imagery/Recent Art című kiállítása. A június 30-ig nyitva tartó tárlaton a világháború után, 1954 és 1970 között született tizenhárom angol, amerikai, francia, izraeli, lengyel, német, osztrák és skót művész alkotásai láthatók, a 160 oldalas katalógusban pedig a művek mellett esszék olvashatók az irodalmi, filmes és képzőművészeti náciábrázolásokról (a szövegek egy része a www.jewishmuseum.org címen is megtalálható).

Belpol

Belpol

Edmund Stoiber hosszú menetelése: Nagy-Bajorország mennyország

Vissza, vissza! - üvöltötték a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) fanatikus hívei, amikor Edmund Stoiber befejezte háromórás beszédét a passaui Niebelung csarnokban. "Amikor egy év múlva ugyanitt a német kancellár beszél hozzátok, lesz ráadás" - felelte magabiztosan a bajor miniszterelnök. De hogyan akarja, akarhatja Stoiber szeptemberben bevenni Berlint - hisz kancellárt a déli tartomány sosem állított? És mit akarhat kancellárként - Európában?

Belpol

Ingatlanperpatvar a SZIE-n: A budai krampusz

A Szent István Egyetem Villányi úti karain példátlan hallgatói összefogás kovácsolódott a hírre, hogy el akarják adni a fejük fölül az épületeket, illetve a kezük ügyéből a nemzetközi hírű Budai Arborétumot. A februári hallgatói fórumon Szendrő Péter rektor alig győzte ugyan csitítani az összesereglett diákokat és tanárokat,

Belpol

Homokhátságon a helyzet: Melyik Balogh?

Hogyan tájékozódhatnak a választók az indulókról, s - ha van - a programjukról? Mi számít a végleges döntés kialakításánál? A helyszín ezúttal Bács-Kiskun megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerülete.

Belpol

Jaksity György: A mosolygó nulla (A politikai marketingről)

Állítólag "a fiúk 1998-ban azért győztek, mert nagyon profi volt a marketingjük, és jól adták el a politikát mint terméket"; itt az idő - gondolják a többiek -, hogy beújítsanak a brandinggel, definiálják a célcsoportot, ütős headline-t nyomassanak, vásárolják a médiát (így vagy úgy), és ha így megy tovább, lesz itt call center meg ügyfélszolgálat, és bizony a CRM is felsejlik a láthatáron.

Belpol

Pogány Kristóf: Egy blöff számszerűsítése (Csurka ajánlatáról)

Csurka István jelentkezett a "Királycsináló akarok lenni" kvízjátékra. Felajánlotta, hogy akár száz, harmadik helyen végző egyéni jelöltjét visszalépteti a Fidesz javára, ha a legnagyobb kormányzó párt támogatja a jobban szereplő MIÉP-es jelölteket. A TÁRKI mandátumbecslése (Népszabadság, 2002. március 12.) alapvető jelentőséget tulajdonít a MIÉP második fordulós taktikájának: a számítás szerint négypárti parlament esetén a kormányalakítás múlik Csurka jelöltjeinek visszalépésén. Az alábbiakban a TÁRKI mandátumszámítási programjához hasonló elvek szerint működő modellel keresem arra a választ, mennyire valószínű ez a forgatókönyv.

Film

Film

Elhunyt Jancsó Miklós

92 éves korában elhunyt a legnagyobb magyar és az egyik legnagyobb európai filmrendező. Friss írásaink elkészültéig elsőként egy hallatlanul izgalmas régebbi interjúval emlékezünk rá, amelyben a magyar filmek mellett Orbán Viktor politikájáról is kifejtette véleményét.

Könyv

Könyv

A hamis tudomány (Megjegyzések egy kritikához)

Végre akadt egy nagyszerű tudós, aki lerántotta a leplet a Visegrádon szőtt sötét összeesküvésről. Hősünk, a tiszta tudomány gáncstalan lovagja kíméletlenül sújtott le a történelemhamisítók és kontárok bandájára, akik aljas módon elpusztították a múlt megszentelt emlékeit. Minden bizonnyal ilyen magasztos érzéseket ébresztett sokakban ama reveláció, amelyben Rostás Tibor részesítette a Magyar Narancs 2002. január 17-i számának olvasóit A hamis emlékezet című opusában.

Zene

Zene

Színház: Eszméid közt a zűr (Nemzeti, Tragédia)

Micsoda monumentális barom volt az, akinek eszébe jutott (és keresztülvitte), hogy a televízió élőben közvetítse Az ember tragédiáját az új Nemzeti Színházból! Kiszivattyúzta a produkcióból legfőbb erényét, a látványos monumentalitást. A zsöllyében ülve ez a legintenzívebb hatás: audiovizuális rágógumin kérődzünk, se idő, se energia a gondolkodásra; igaz, az alkotók nem a szellemi teljesítményt méltányolták Madách művében, tehát a viselkedésünk, mondhatni, adekvát.

Zene

Opera: Imázs bán (Erkel Ferenc: Bánk bán)

Káel Csaba vasárnapi operarendező. Van ilyen. Az ember beleszeret a Figaróba, aztán azt álmodja, megrendezi. De persze nem mindenkinek esik az ölébe pár száz Mikulás, hogy valóra váltsa álmait. Létezik a kormány közeli művész típusa, ám szerencsés esetben tehetséges ember kezébe kerül a kormányrúd. Káel Csaba nem tartozik ezek közé. Erkel művéről semmiféle komoly elgondolása nincsen, és becsületére legyen mondva, hogy ehhez tartja is magát. Ha jól láttam, mindössze egyetlen saját ötlete volt (attól eltekintve, hogy "koncepciójában" Gertrudis a legfőbb bűnös, ami roppant vitatható, de erre nincs hely kitérni), ám az éppoly förtelmes, mint amilyen képtelen. Amikor Bánk felelősségre vonja a királynőt, a bőszült hölgy kirántja a székét ékítő feszületet, és az abban elrejtett tőrrel támad a nagyúrra, aki aztán retúrkésként döfi a dölyfös asszonyba a vasat. De hogy egy mélyen keresztény világban feszületkéssel gyilkoljanak, az tényleg hajmeresztő. A rendezés historizáló mivoltának mond ellent ez az ötlet.

Zene

Film: Lő, hegyeken szökellve (Denis Tanovic: Senkiföldje)

Ajugoszláviai háborúkról eddig jobbára nem túl jó játékfilmeket láthattunk. A legjobb esetben nem arról szóltak, ami igazán érdekes (Lőporos hordó); a középjobban csak kicsit hazudtak (mint az Eső előtt, amelyik azt állította, hogy a háború úgy jön, mint valami természeti csapás, szemben az igazsággal, miszerint a háborút politikusok állítják elő), a legrosszabban meg nagyot (mint az Underground, amely a bűnösök kilétét illetően vesztett szemfényt). Denis Tanovic bosnyák rendező nemzetközi filmje viszont fenntartások nélkül ajánlható mindenkinek: ebben a műben egyáltalán nincs politikai megrendelésre, vagy a nyugati közvélemény elvárásainak való megfelelni akarás miatt, vagy meggyőződésből hazudva a háborúról.

Zene

Könyv: Egy mese nem mese (Szijj Ferenc: Szuromberek királyfi)

Ketten írom ezt, lévén szó meséről, amihez általános vélekedés szerint a gyerekeknek is közük van. Ketten is olvastam, kettős tudattal, egyrészt magamnak, másrészt a gyereknek, mérlegre téve a történetet, a szöveget, hogy érdemes-e odaadnom egy tízéves gyereknek, és ha érdemes, mekkora rá az esély, hogy tetszeni fog neki ezekben a bús, potteros időkben. A Szuromberek királyfi esetében feltétlenül jogos e kétlelkű olvasat, hiszen ez egy kétlelkű könyv. Meseregény, amelyből jól kivehető az a szerzői ambíció, hogy megfeleljen a mese szigorú műfaji követelményeinek, miközben egy pillanatig sem téveszti szem elől, hogy ő kortárs magyar író, aki

Zene

DVD: Donok a csúcson (Mozart- és Verdi-apoteózis)

Aki itthon akar operát nézni, válassza a konzervet! Az élő opera halott. Legutóbb két föltámasztási kísérlet zajlott a Magyar Állami Operaházban, két régi rendezésé, az egyik a Falstaff, a másik a Don Carlos; az előbbi már a maga idejében halva született (filmről nézte le egy másik rendező), az utóbbi múzeumi masztodon.

Zene

Lemez: Svédtorna, svédasztal (Koop: Waltz For Koop)

Az utóbbi idők egyik legfinomabb és legérzékibb lemeze: ez a svéd Koop duótól a Waltz For Koop. Az alapvetően uppsalai illetőségű Oscar Simonsson és Magnus Zingmark már régóta megbűvölt rajongója a hatvanas évek (vokális) dzsesszhangzásának: saját bevallásuk szerint legfőbb inspirációjuk a Bitches Brew előtti zene, mielőtt még Miles Davis funkra cserélte volna a swinget (ennek megfelelően gyűlölik is a "fúzió" kifejezést). Első lemezüket még 1997-ben adták ki, s hamarosan felfigyelt rájuk a világ - újabb felvételeiket Gilles Petterson, Kruder&Dorfmeister vagy Rainer Trüby is kedvencei között tartja számon, a Jazzanova kollektíva pedig nem csupán remixelte őket, de ki is adta lemezüket saját kiadójánál, a Compost családba tartozó JCR-nál.

Zene

Lemez: Tudós forradalmár (Anthony Braxton Quartet (Dortmund), 1976)

Braxton 1945-ben született Chicagóban, katona volt Koreában, aztán a forradalom évében, ´68-ban - huszonhárom évesen - kiadott egy dupla szólólemezt altszaxofonra, ami sokkolta a zenészvilágot. Azóta közel nyolcvan album jelent meg a neve alatt, kereste a kenyerét profi sakkjátékosként, írt tizenkét operát, egy háromkötetes filozófiai művet, Composition Notes címmel öt könyvben megjelentette zenei gondolatait, kötött kardigánban jár, és tanít Connecticut államban. Az egyik legjobban dokumentált kortárs zeneszerző, virtuóz multiinstrumentalista improvizatőr, aki erősen kötődik a dzsesszhez, továbbá karmester, performer és kiváló szervező.

Képzőművészet

Képzőművészet

Milos Forman a tévében: Az átváltozó művész

A filmrendező valamikor most 70 éves, s e kerek évforduló alkalmából életműsorozattal köszönti a Duna Televízió. Van tehát mit nézni, a cseh filmjei már lementek, de kezdődik az amerikai korszak, hát beszédtéma is akad. Amúgy Milos köszöni, jól van, most nősült, felesége csinos harmincas, a mester előtt Karel Gottot boldogította.

Szex

Szex

Anális szex: Hátsó szándékok

Tabu és izgalom. Vágy és tilalom. Kéj és fájdalom. Szexuális életünkben talán semmit sem övez annyi ellentmondás és képmutatás, mint az anális szexet. Tekintettel arra, hogy az anális szex a (főleg férfi) fogyasztók tömegigényei vezérelte pornográfia motívumkészletének, koreográfiájának mennyire kitüntetett szerepű és megkerülhetetlen eleme, a végbélnyílás a testi örömök mennyországának legalábbis az egyik főkapuja kellene legyen. Polgártársaink többségét azonban kevés dologgal lehet annyira kihozni a sodrából, mint ha azt firtatjuk, hogy milyen szerepet tölt be az ánusz a szexuális életükben. A végbélnyílás a nemi szervek mellett az idegvégződésekben leggazdagabb erogén zóna. Hogy e tény fölött miként térünk napirendre, csak rajtunk múlik.