Kulturális hírek

  • 2002. április 25.

Külpol

77 éves korában elhunyt Vásárhelyi Miklós táncművész, koreográfus, a néptáncművészet és a magyar néptáncmozgalom kiemelkedő személyisége, a Budapest Táncegyüttes egyik alapítója, akit a Ki mit tud? zsűritagjaként ismert meg az ország.n FOT"H"NAP Április 26-tól csoportos és egyéni kiállítások tömkelege látható országszerte, kis galériáktól nagy múzeumokig, a Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében (részben a Mediawave Fesztivállal közösen, Győrben). Henri Cartier-Bresson és Robert Capa korábban megnyílt reprezentatív tárlata (Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum) mellett olyan alkotók életművéről kaphatunk képet, mint Horling Róbert (Újlipótvárosi Galéria), Lucien Hervé (Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum), Escher Károly (Országos Széchényi Könyvtár), Balla András (Debrecen, Műterem Galéria), Nádor Ilona (Vigadó Galéria) vagy Paul Almásy (MEO).
Kertész és Brassai előtt címmel fotótörténeti érdekességeket kínál a kecskeméti Fotográfiai Múzeum, illetve a komáromi Monostori erőd, ahol Péchy László első világháborús felvételeit mutatják be. Magyar ember evés közben... címmel Bálint Mónika, Szabó Eszter és Gőbölyös Luca kínálja meg a Trafó látogatóit, a Nyitott Műhely Galéria pedig Roma képeket mutat be, melyeket Demszky Gábor szociográfusként készített 1980 körül Kelet-Magyarországon (illusztrációnk e sorozat egyik darabja).

n PRITZKER-DÍJ Glenn Murcuttnak ítélték az építészeti Oscarként számon tartott, százezer dollárral járó idei Pritzker-díjat. Az 1936-ban, Londonban született, Ausztráliában nevelkedett építész elsősorban a természeti környezetbe illeszkedő, egyszerű és modern lakóépületeivel aratott elismerést, munkásságára Ludwig Mies van der Rohe építészete és Henry David Thoreau filozófiája gyakorolta a legnagyobb hatást, s előszeretettel hivatkozik az ausztrál őslakosok mondására: "Finoman nyúlj a Földhöz." A díjat május 29-én veheti át Rómában, Michelangelo Campidogliójában. Az 1979-ben alapított díj korábbi kitüntetettjei között van Norman Foster, Renzo Piano, Tadao Ando, Frank O. Gehry, Oscar Niemeyer, Kenzo Tange, Hans Hollein és Ieoh Ming Pei.

n MEDIAWAVE Lapunk megjelenésével egy időben, április 25-én kezdődött (és tart május 5-ig) a Mediawave: a szokásos győri centrumban és az egyre tágasabb periférián (Komárom, Kapuvár, Rábapatona, Vének, Dunaszerdahely, Révkomárom, sőt Kolozsvár) a tavalyinál lényegesen szűkebb költségvetésből sikerült első ránézésre semmivel sem szegényesebb programot összehozni. A rekordot döntő, 1600 fölötti nevezésből 80 verseny- és 90 versenyen kívüli filmet szűrtek ki. Két holland rendező, Joris Ivens és Jos Stelling retrospektív sorozatot kap, a filmes program egyik szervező elvéhez, a fotó és a film hőskorához, illetve a víz tematikájához kapcsolódva pedig konferenciát rendeznek a győri levéltárban. A zenei kínálatból három szaxofonos nagyság emelkedik ki, legalábbis előzetesen, Pharoah Sanders, Dewey Redman és David Murray, de meglepetést okozhatnak a kolumbiai, holland-karibi és brit zenekarok (Raul "Speedy" González Band, Willem Breuker Kollektief, Izaline Calister Band, Fra Fra Sound, Trevor Watts Moiré Music Band, Kasabasa) is.

n AUKCI"S HÁZAK: EU-VÁD Az Egyesült Államokhoz hasonlóan, ahol tavaly hasonló megállapításra jutott a bíróság, az Európai Bizottság is árrögzítéssel vádolja a világ két legnagyobb aukciós házát: e szerint a Christie´s és a Sotheby´s egymással titokban összejátszva emelte a nekik fizetendő eladói járulékokat, és összehangolták egyéb kereskedelmi kondícióikat is. A két cég megegyezése 1993-ban vetett véget az erős konkurenciaharcnak, s a legtöbb ország jogrendje szerint illegális árkartelljük csak 2000 elején szűnt meg, amikor a Christie´s Amerikában és Európában egyaránt bejelentést tett róla a hatóságoknak. A Sotheby´s volt elnökét, Alfred Taubmant decemberben a New York-i bíróság bűnösnek találta árrögzítés bűntettében, az akár háromévi szabadságvesztésig terjedhető ítéletet lapzártánk hétfőjén hirdetik ki. A két cég öszszesen 512 millió dollár kártérítést fizet ügyfeleinek Amerikában. Súlyos pénzbírságra számíthatnak Európában is az évekig elhúzódható procedúra végén, de az EU kartellellenes jogszabályainak értelmében elzárástól nem kell tartaniuk. Szuromberek királyfi című, Roskó Gábor illusztrálta kötete kapta.

n GYÁSZ 87 éves korában elhunyt Thor Heyerdahl norvég néprajzkutató. 1947-ben Kon-Tiki nevű balsafa tutajával Perutól Polinéziáig hajózott, hogy bebizonyítsa: az ottani szigetvilágot Dél-Amerikából indult hajósok népesítették be; az úton készített dokumentumfilm Oscar-díjat nyert. 1969-ben Rá nevű papirusz- hajójával Egyiptomból utazott Amerikába, azt igazolandó, hogy az ókori egyiptomiak is eljuthattak oda, már a vikingek és Kolumbusz előtt. Tucatnyi könyvet írt, Oslóban múzeum mutatja be munkásságát.

34 éves korában, kábítószer-túladagolás következtében meghalt Layne Staley, a seattle-i grunge-színtérről kiemelkedő, 1994-ben ideiglenesen, 1996-ban végleg megszűnt Alice in Chains énekese: a heroinszenvedélyéről is nemegyszer énekelő zenész holttestét a lakásában találták meg.

n HIDEGVÉRREL? Los Angelesben letartóztatták Robert Blake-et. A 68 éves amerikai filmszínészt, a Baretta című krimisorozat sztárját, a Truman Capote Hidegvérrel című regénye alapján forgatott film egyik főszereplőjét felesége, a 44 éves Bonny Lee Bakley megölésével vádolják: előbb bérgyilkost fogadott volna, de ez nem sikerült, így tavaly májusban maga lőtte agyon az asszonyt.

n FORMATERVEZÉSI TANÁCS Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke vezetésével megalakult a Magyar Formatervezési Tanács: az Ipari Formatervezési és Ergonómiai Tanács jogutódjaként létrejött testület a hazai formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia összehangolt kidolgozásáért felelős (a magyar design helyzetéről bővebben: Magyar Narancs, 2001. április 26.).

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.