Kulturális hírek

  • 2002. április 25.

Külpol

77 éves korában elhunyt Vásárhelyi Miklós táncművész, koreográfus, a néptáncművészet és a magyar néptáncmozgalom kiemelkedő személyisége, a Budapest Táncegyüttes egyik alapítója, akit a Ki mit tud? zsűritagjaként ismert meg az ország.n FOT"H"NAP Április 26-tól csoportos és egyéni kiállítások tömkelege látható országszerte, kis galériáktól nagy múzeumokig, a Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében (részben a Mediawave Fesztivállal közösen, Győrben). Henri Cartier-Bresson és Robert Capa korábban megnyílt reprezentatív tárlata (Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum) mellett olyan alkotók életművéről kaphatunk képet, mint Horling Róbert (Újlipótvárosi Galéria), Lucien Hervé (Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum), Escher Károly (Országos Széchényi Könyvtár), Balla András (Debrecen, Műterem Galéria), Nádor Ilona (Vigadó Galéria) vagy Paul Almásy (MEO).
Kertész és Brassai előtt címmel fotótörténeti érdekességeket kínál a kecskeméti Fotográfiai Múzeum, illetve a komáromi Monostori erőd, ahol Péchy László első világháborús felvételeit mutatják be. Magyar ember evés közben... címmel Bálint Mónika, Szabó Eszter és Gőbölyös Luca kínálja meg a Trafó látogatóit, a Nyitott Műhely Galéria pedig Roma képeket mutat be, melyeket Demszky Gábor szociográfusként készített 1980 körül Kelet-Magyarországon (illusztrációnk e sorozat egyik darabja).

n PRITZKER-DÍJ Glenn Murcuttnak ítélték az építészeti Oscarként számon tartott, százezer dollárral járó idei Pritzker-díjat. Az 1936-ban, Londonban született, Ausztráliában nevelkedett építész elsősorban a természeti környezetbe illeszkedő, egyszerű és modern lakóépületeivel aratott elismerést, munkásságára Ludwig Mies van der Rohe építészete és Henry David Thoreau filozófiája gyakorolta a legnagyobb hatást, s előszeretettel hivatkozik az ausztrál őslakosok mondására: "Finoman nyúlj a Földhöz." A díjat május 29-én veheti át Rómában, Michelangelo Campidogliójában. Az 1979-ben alapított díj korábbi kitüntetettjei között van Norman Foster, Renzo Piano, Tadao Ando, Frank O. Gehry, Oscar Niemeyer, Kenzo Tange, Hans Hollein és Ieoh Ming Pei.

n MEDIAWAVE Lapunk megjelenésével egy időben, április 25-én kezdődött (és tart május 5-ig) a Mediawave: a szokásos győri centrumban és az egyre tágasabb periférián (Komárom, Kapuvár, Rábapatona, Vének, Dunaszerdahely, Révkomárom, sőt Kolozsvár) a tavalyinál lényegesen szűkebb költségvetésből sikerült első ránézésre semmivel sem szegényesebb programot összehozni. A rekordot döntő, 1600 fölötti nevezésből 80 verseny- és 90 versenyen kívüli filmet szűrtek ki. Két holland rendező, Joris Ivens és Jos Stelling retrospektív sorozatot kap, a filmes program egyik szervező elvéhez, a fotó és a film hőskorához, illetve a víz tematikájához kapcsolódva pedig konferenciát rendeznek a győri levéltárban. A zenei kínálatból három szaxofonos nagyság emelkedik ki, legalábbis előzetesen, Pharoah Sanders, Dewey Redman és David Murray, de meglepetést okozhatnak a kolumbiai, holland-karibi és brit zenekarok (Raul "Speedy" González Band, Willem Breuker Kollektief, Izaline Calister Band, Fra Fra Sound, Trevor Watts Moiré Music Band, Kasabasa) is.

n AUKCI"S HÁZAK: EU-VÁD Az Egyesült Államokhoz hasonlóan, ahol tavaly hasonló megállapításra jutott a bíróság, az Európai Bizottság is árrögzítéssel vádolja a világ két legnagyobb aukciós házát: e szerint a Christie´s és a Sotheby´s egymással titokban összejátszva emelte a nekik fizetendő eladói járulékokat, és összehangolták egyéb kereskedelmi kondícióikat is. A két cég megegyezése 1993-ban vetett véget az erős konkurenciaharcnak, s a legtöbb ország jogrendje szerint illegális árkartelljük csak 2000 elején szűnt meg, amikor a Christie´s Amerikában és Európában egyaránt bejelentést tett róla a hatóságoknak. A Sotheby´s volt elnökét, Alfred Taubmant decemberben a New York-i bíróság bűnösnek találta árrögzítés bűntettében, az akár háromévi szabadságvesztésig terjedhető ítéletet lapzártánk hétfőjén hirdetik ki. A két cég öszszesen 512 millió dollár kártérítést fizet ügyfeleinek Amerikában. Súlyos pénzbírságra számíthatnak Európában is az évekig elhúzódható procedúra végén, de az EU kartellellenes jogszabályainak értelmében elzárástól nem kell tartaniuk. Szuromberek királyfi című, Roskó Gábor illusztrálta kötete kapta.

n GYÁSZ 87 éves korában elhunyt Thor Heyerdahl norvég néprajzkutató. 1947-ben Kon-Tiki nevű balsafa tutajával Perutól Polinéziáig hajózott, hogy bebizonyítsa: az ottani szigetvilágot Dél-Amerikából indult hajósok népesítették be; az úton készített dokumentumfilm Oscar-díjat nyert. 1969-ben Rá nevű papirusz- hajójával Egyiptomból utazott Amerikába, azt igazolandó, hogy az ókori egyiptomiak is eljuthattak oda, már a vikingek és Kolumbusz előtt. Tucatnyi könyvet írt, Oslóban múzeum mutatja be munkásságát.

34 éves korában, kábítószer-túladagolás következtében meghalt Layne Staley, a seattle-i grunge-színtérről kiemelkedő, 1994-ben ideiglenesen, 1996-ban végleg megszűnt Alice in Chains énekese: a heroinszenvedélyéről is nemegyszer énekelő zenész holttestét a lakásában találták meg.

n HIDEGVÉRREL? Los Angelesben letartóztatták Robert Blake-et. A 68 éves amerikai filmszínészt, a Baretta című krimisorozat sztárját, a Truman Capote Hidegvérrel című regénye alapján forgatott film egyik főszereplőjét felesége, a 44 éves Bonny Lee Bakley megölésével vádolják: előbb bérgyilkost fogadott volna, de ez nem sikerült, így tavaly májusban maga lőtte agyon az asszonyt.

n FORMATERVEZÉSI TANÁCS Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke vezetésével megalakult a Magyar Formatervezési Tanács: az Ipari Formatervezési és Ergonómiai Tanács jogutódjaként létrejött testület a hazai formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia összehangolt kidolgozásáért felelős (a magyar design helyzetéről bővebben: Magyar Narancs, 2001. április 26.).

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.