Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 17. szám, (2002.04.25.) (2002-04-25)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Április 7-étől 21-éig tízmillió honfitársammal átruccantunk Eldorádóba. Az utazás szinte ingyen volt, leszámítva a szórólapok, SMS-ek, plakátok és nagygyűlések költségeit. Az utazási iroda minden kellemetlenségtől megkímélt minket, amivel az ilyen kirándulások együtt járnak. Nem kellett kényelmünket feláldozni, ülhettünk megszokott fotőjünkben, heverészhettünk bejáratott ágyunkon, családtól, barátoktól sem kellett elszakadnunk. És mégis a régen vágyott Eldorádóban tölthettünk két szép hetet. Minden jó elénk termett, amiről valaha is álmodtunk, néhány nap alatt megalapozhattuk családunk jövőjét és megteremthettük saját nyugodt öregkorunk feltételeit.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Ideg napok

A választások első fordulója előtt K. Dezsőt fölhívta az édesanyja. Ugye elmész, fiam. Elmegyek, anyám. És ugye tudod, kire kell. K. Dezső hallgatott, tömör kampánycsönd.

Publicisztika

Publicisztika

A szerk.: A kettéfűrészelt ország (Választás után)

Ha úgy nézzük, nagyon rezgett a léc. Elég nehéz nem úgy nézni: azt két hete épp e hasábokon írtuk, hogy mindössze harmincezer szavazaton, alig több mint fél százalékon múlt a MIÉP kiesése az Országgyűlésből; ha bekerülnek (akár a Fidesztől vették volna el a hiányzó kvantumot, akár azok közül merítenek, akik végül inkább otthon maradtak), az még a szabaddemokraták parlamenti tagsága mellett is Fidesz-MIÉP-kormánnyal büntette volna Magyarországot. A valószerűtlenül kis különbségek harca a második fordulóban még szürreálisabbá vált.

Publicisztika

Az elnök felelőssége

Mádl Ferencnek, Magyarország államfőjének, aki az alkotmány szerint "kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett", a választást követő egy hónapon belüli időpontra össze kell hívnia az Országgyűlés alakuló ülését. Egyúttal javaslatot kell tennie az új miniszterelnök személyére, akinek megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz majd.

Publicisztika

Reszkess, proli!

Megállj csak, rohadt, büdös proli, nehogy azt hidd, hogy megúsztad! Megbuktattad Magyarországot? Parádéztál olcsó, ízléstelen ruhádban, mosoly ült ki undorító pofádra, folyamatosan rontod előnytelen külsőddel a nemzeti összképet? Csak vigyázz! Rajtad tartjuk a szemünket! És mélyen tartjuk a haragot. Mert nincs megbékélés. Mert magunknak nem kívánnánk olyan ellenzéket, mint amilyen mi leszünk. Jó lesz félnetek!

Belpol

Belpol

Fidesz-MDF-buli a Millenáris Parkban: Érettségi találkozó

Egy embernek lehet sokáig hazudni (kérem ideképzelni Pokorni Zoltán hangját és arcát), lehet sok embert rövid ideig megtéveszteni, de sok embert hosszú időn át nem lehet becsapni. Hiába zúg a ria, ria, Hungária! a Kisrókus utcában, ez a hajó elment. Április 21-én megtörtént a Fidesz-MDF-kormány leváltása.

Belpol

Fidesz-MDF, Millenáris Park: Töltekezés

Elsőre nehezen érti az ember, miért kellett a két forduló között a feje tetejére állítani az országot. Még akkor is, ha nagy valószínűséggel a sértődött és elbizonytalanodott kisgazdák elmentek szavazni a második körben, köszönhetően a miniszterelnöki vizitálásoknak és a mellette korteskedő volt kisgazda vezetőknek. Például Lányi Zsoltnak, akit kiállásában elkötelezettsége mellett - rossz nyelvek szerint - a beígért pozíció (Magyarok Világszövetségének elnöksége) iránti vágy is hevíthetett.

Belpol

MSZP - Köztársaság tér: Áll Komárom

A pártházat ezúttal kordon védte: a Bezerédi utca felől a Köztársaság teret nem lehetett megközelíteni, és a rendőrség lezárta a Rákóczi útról a térre vezető kis utcákat is. Az egyik sarkon a túlfűtött fantázia Mező Imrét fedezi fel egy osonó árnyban: köpenye alatt dobtárasát markolva, mintha ő sietne a pártház védelmére megint.

Belpol

SZDSZ - Gizella út: Öröm, pörkölt

Utoljára a grófnénál volt ilyen. A gróf medvére ment a Beszkidekbe. Felőlem mehetett volna vombatra is, gyorsan bejelentkeztem vizitbe (szombatra). Fütyörészve lépkedtem az allén át a kastély felé, mikor a park (igazi angolpark, istenem, ősfák, bukszusok, dodzsem) egyik szegletéből elém toppant Albert, a komor nyikhaj, épp kezdtem volna dicsérni a frizuráját, de lepisszegett, s karomba markolva a kazamaták felé vonszolt. Méltatlankodék erősen, mi az, hogy én nem a főbejáraton, de megtudtam, most távozik báró Töttösyné és kis kuzinja, ha meglátnának, az biztosan a gróf fülibe jutna. Így a poros pincén át jutottam nehezen a méltóságos grófné (khm, Celesztinem) budoárjáig.

Belpol

Voks Romana: Vigaszág

Lapunk két héttel ezelőtti Békés megyei riportja (Egy amerikai Párizsban) minden jó szándék ellenére azt a hamis látszatot kelthette, hogy a "Fidesz-szavazó roma" kategória üres halmazt jelöl. Ezért helyénvalónak tűnt, hogy második nekifutásra biztosra menjünk, és olyan helységbe látogassunk, ahol az első fordulós adatok alapján minden kétséget kizáróan találhatunk a polgári jövőre szavazó romákat. Az észak-borsodi Csenyétén a békésen sziesztázó helyiekkel üldögélve a pártpreferenciák az ország jövőjére nézve már biztatóan érdektelennek tűntek, az pedig egyenesen érthetetlennek, hogy a politika máshol miként hiszterizálhatta emberek millióit.

Belpol

Pilisvörösvár: Bonyolult viszonyok

Pilisvörösváron akár választási plakátból is készülhetne a nemesvakolat, annyi van belőle a köztereken. A kínálat hétvégére azért itt is kétfősre apadt: Frajna Imre (Fidesz-MDF) és Nikolits István (MSZP) hajthatott a soknemzetiségű választókörzet voksaiért.

Belpol

Mezőkovácsháza: Lent, délen

Dél-Békésben az a pletyka járja, hogy a Torgyán Józseffel szembefordult, a Fidesz-MDF színeiben induló békéscsabai húsipari szakember, Hanó Miklós még jóval az első forduló előtt tartott kunágotai kampányrendezvénye után azt kérdezte a helybeliektől: merrefelé kell hazamennie? "Ha ezt nem tudja, akkor ne is jöjjön ide vissza többet" - hangzott a válasz. Az anekdota terjesztői ezzel alighanem azt akarták érzékeltetni, hogy Hanó Miklóst a térségben, de kisgazda múltja miatt a Fidesz-MDF-ben is ejtőernyősnek tartják.

Belpol

Az ORTT és a médiapiac: Zsúfolt adósparadicsom

Az ORTT elmúlt hatéves tevékenységét végigkísérték a működését szabályozó médiatörvény kuszaságából, a benne felejtett joghézagokból adódó problémák. A botrányok, perek közvetlen kiváltó oka szinte minden esetben a szabályozás tisztázatlansága vagy kétértelműsége volt. Nincs ez másképp a testület frekvencia-pályáztatási gyakorlatával és az egyes műsorszolgáltatókkal szembeni követeléseinek behajtásával sem. A következőkben a testület e két, egymással összefüggő területen végzett munkáját vizsgáljuk.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Az EuroWebé a FreeStart Az EuroWeb Rt. biztosítja a FreeStart - az ország egyetlen fennmaradt ingyenes internetszolgáltatója - további működését.

Külpol

Kulturális hírek

77 éves korában elhunyt Vásárhelyi Miklós táncművész, koreográfus, a néptáncművészet és a magyar néptáncmozgalom kiemelkedő személyisége, a Budapest Táncegyüttes egyik alapítója, akit a Ki mit tud? zsűritagjaként ismert meg az ország.n FOT"H"NAP Április 26-tól csoportos és egyéni kiállítások tömkelege látható országszerte, kis galériáktól nagy múzeumokig, a Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében (részben a Mediawave Fesztivállal közösen, Győrben). Henri Cartier-Bresson és Robert Capa korábban megnyílt reprezentatív tárlata (Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum) mellett olyan alkotók életművéről kaphatunk képet, mint Horling Róbert (Újlipótvárosi Galéria), Lucien Hervé (Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum), Escher Károly (Országos Széchényi Könyvtár), Balla András (Debrecen, Műterem Galéria), Nádor Ilona (Vigadó Galéria) vagy Paul Almásy (MEO).

Külpol

Elnökválasztás Franciaországban: Jobbhorog

Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje második helyen végzett az első választási fordulóban. A kampány során tulajdonképpen nem kellett semmit sem tennie: vesszőparipáját, a közbiztonságot emlegették eleget az ellenfelek is, idegenellenességéből visszavett, nemzetről beszélt, álmodni biztatta a kisembereket.

Képzőművészet

Képzőművészet

Építészet: Gagyititanik (A Lehel téri piac)

Kortárs középítészetünk számítógépízű monotóniáját kétségtelenül megtöri Rajk László komoly vitákat kavaró Lehel téri épülete. Szakmai körökben sokan ki nem állhatják (lásd a www.epiteszforum.hu korábbi szavazását például), ám akad, aki - épp ellenkezőleg - egyenesen szépnek véli (Martinkó József, Miért szép?, Octogon, 2002/1). A vox populi meg szokás szerint vegyes, mint a savanyúság vagy a pálinka. "Csiricsáré, de legalább kulturált" - fogalmaz az egyik eladó.

Zene

Zene

Film: Naturalizmus (Vecsernyés János: Kvartett)

A Spiró György Kvartett című drámája alapján készült mozidarab inkább tévéjáték, mint valódi film. Négy közepesen megírt figura, Feleség, Öreg, Nő, Vendég, és négy jó színész, Molnár Piroska, Lukáts Andor, Bertalan Ágnes, Blaskó Péter alkotja ezt a két furcsa párt.

Zene

Kiállítás: Fekete fehér Afrika

A Műcsarnok első, félhomályos termében afrikai szobrok, maszkok néznek vissza a belépőre: a csillogó tárlókba helyezett faragványok, akár az üvegszemű, preparált állatok, dermedt, múzeumi hangulatot sugároznak.

Zene

Kiállítás: Stille Nacht (Rajzok és akvarellek a német romantika korából)

"Századunknak nincs formája!" - nyafogta az ezernyolcszázas évek közepe táján Alfred Musset, a nagy formák csatája idején; a romantika és realizmus, a konzervatív akadémizmus és a lángoló újító készség négyes keresztútján, hogy legyünk eléggé formásan bombasztikusak. Mi volt az a formátlanság a későbbiekhez képest, mi volt a mi évtizedeink kontúrtalanságával és agyament stílvakságával összehasonlítva: szigorú, termékenyítő és üdítő rend még akkor is, ha Musset-nek persze "fejlődésileg" igaza volt, a romantika a klasszicizmus után és az akadémizmussal szemben tényleg fel akarta őrölni a formát. De hát hogy nézett ki az a mai daráláshoz képest! (Foroghat a sokszorosan kiátkozott Ernst Fischer, a józan osztrák marxista is a sírjában, nem így akarta ő ezt, sem mondani, sem gondolni: nem számíthatott arra, hogy a lényeg, a bontásban és építésben feszülő akarat, az újat teremtés romantikája a mi ezredfordulónkon konzervatív bóvlivá silányul.)

Zene

Lemez: Hip-hop-dzsessz afrikai gyökerekkel (Gino Sitson: Song Zin´...)

Az afrikai nyelvek lenyűgözőek. Tele vannak zeneiséggel, mintha eleve éneklésre teremtették volna őket. Gino Sitson nagy találmánya, hogy a nyugat-kameruni medumba nyelven énekel, mely anyanyelve, lévén az első tizenhét évét ott múlatta. Egy olyan családban nőtt föl, mely az egyik helyről a másikra utazva a zenélésből éldegélt.

Zene

Lemez: Skandináv langyos (Gluecifer: Basement Apes)

Mivel a szélesebb nagyközönség előtt az elmúlt évek során olyasféle vicczenekarok képviselték a szegény punkzenét, mint a Green Day, az Offspring vagy újabban a Blink 182 és a Sum 41, okkal tűnhetett menthetetlennek az egész stílus. Holott csupán tájolás kérdése az egész: a kaliforniai strandokról meg kell feledkezni gyorsan, majd Európa északi territóriumai felé venni az irányt. A skandináv punk and roll mozgalom a kilencvenes évek közepe óta az öreg kontinens egyik legprímább ajánlatának számít: kiforrott, minőségi és messzemenően exportképes. Utóbbinak alapvetően két oka van: egyrészt a legszakadtabb rakendroller is kifogástalanul beszéli/énekli az angolt, másfelől a kutya alighanem a magasan kvalifikált hangmérnökök meg stúdiók háza táján van elásva. A mezőnyt a svédek vezetik, az övék a Hellacopters, a Backyard Babies és a The Hives, azaz a már valódi nemzetközi áttörésen átesett triász, nyomukban pedig ott liheg a Hardcore Superstar és a The (International) Noise Conspiracy. Norvégiának ellenben a legnagyobb legenda, az 1998-ban feloszlott, ám azóta csak kultikusabbra hízott Turbonegro jutott, nem beszélve recenziónk voltaképpeni tárgyáról, a Glueciferről. Finn termékből eddig csak a jó nevű Flaming Sideburns ért el hozzám, de bizonyára nekik sem kell társtalanul pusztítaniuk a helsinki klubokban. Mi a közös ezekben a csapatokban? Az, hogy valójában egyik sem talált föl az égadta világon semmi újat. Nagyjából azonos helyről is merítenek: MC5, Ramones, Stooges, Motörhead, olyiknál Kiss-típusú oldszkúl hardrock, másutt egy kevés New York Dolls-ízű glam. Hogy akkor mi bennük a pláne? Legkivált a kiemelkedő dalszerző tudomány, s az a lendület, amelytől a legtriviálisabb akkordjaik is valószínűtlenül friss huzatot kapnak. No persze az, hogy tán csak a magamfajta későn érkező - aki még a világon sem volt a Never Mind The Bollocks idején - bír lelkesedni értük igazán, simán benne van a pakliban.

Zene

World music: szerintem

Los De Abajo: Cybertropic Chilango Power "A lentiek" - igazít útba a név, és ehhez kétség sem fér: a Los De Abajo egy plebejus-balos-osztályharcos mexikói forradalmár- csapat. Köpnek-hánynak a diktatúrától, a korrupciótól, a romlott csuhásoktól és a királyi televíziótól - ellenben vonzódnak Che Guevarához, mint egykor, emlékezetesebb pillanataiban, vagyis nagyon-nagyon régen, Pokorni Zoltán. Ami pedig a műfaji hátteret illeti, első hallásra a Mano Negra-rokonság tűnhet ki, de nem lenne szerencsés a szimpla besorolás, hiszen "alsó szomszédunk" légterét - a latin punk és a ska mellett - a mexikói folklór és a salsa testre szabott illata tölti ki.

Lokál

Lokál

Neoparaszt agyagnyúl (Hegyhátszentjakab és környéke)

Az Õrséget nem kell különösebben bemutatni - még nekem sem, pedig először járok itt, de szinte ismerősként nézegetem, mivel egy időben kifejezetten sikk volt erre nyaralni, mintegy kacérkodva az osztrák határ közelségével, ahonnan már érezni lehetett a alpesi tehenek illatát, de még forintért lehetett fröccsözni. Ráadásul mindenki megírta, hogy itt nyaralt, dicsérve a magyar táj szépségét, ami tényleg létező adottság, de azért nem egy nagy durranás, mindössze arról van szó, hogy hagyták a fákat, hogy kinőjenek a földből, és ugyanezt tették a többi zöld izével, így aztán percekig lehet autózni anélkül, hogy jelentősebb műanyag-feldolgozó üzemre bukkannánk, ami valóban nagyszerű.

Lokál

Pragmatizmus és kannabisz Angliában: Takarékra állítva

Tavaly nyáron az egyik londoni városrészben, Brixtonban a kábítószertörvény megszegőivel szembeni hatósági fellépést kísérleti jelleggel megváltoztatták, ami annyit tett, hogy a kannabiszfogyasztókkal szemben kezdeményezhető eljárásokat enyhítették: a letartóztatás és a feljelentés helyett a rendőrök azt a személyt, akinél kannabiszszármazékot találnak, szóbeli figyelmeztetésben részesítik, és elkobozzák tőle az anyagot. Ennyi. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a rajtakapott személy nem válik büntetett előéletűvé. Az eredetileg hat hónaposra tervezett kísérletet februárban határozatlan időre meghosszabbították.