Kulturális hírek

  • 2002. szeptember 26.

Külpol

Ibizán kiosztották az idei dj-díjakat. A nyertesek: Roger Sanchez (house), Carl Cox és Richie Hawtin (techno, megosztva), X-Press 2 (tech-house), Pete Gooding (a legjobb ibizai), Erick Morillo (a legjobb nemzetközi), Pete Tong (mindazért, amit a dance műfajért tett), Tim Deluxe (a szezon legjobb számáért:n JAMAICA 40 Minden idők legnépszerűbb dalának választották Jamaicában Bob Marley, Bunny Wailer és Peter Tosh, vagyis a Wailers No Woman, No Cry című számát (ami az uralkodó magyar felfogás ellenére nem azt jelenti, hogy ha nincs nő, nincs sírás sem, hanem kérés az asszonyhoz, ugyan ne ontsa már könnyeit).
Az ország függetlenségének 40. évfordulója alkalmából zenészek és újságírók összeállítottak egy százas listát az 1962 óta született számokból, ezekre lehetett szavazni, majd - a hírügynökségi jelentés szerint - egy szakértői testület még babrált valamit a végeredményen. Összesen hat Marley-felvétel került a Top 40-be, senki más nem ért el hasonló eredményt. Íme az élcsoport:

1. Bob Marley & The Wailers:

No Woman, No Cry

2. Jimmy Cliff:

Many Rivers To Cross

3. Bob Marley & The Wailers:

Redemption Song

4. Bob Marley & The Wailers:

One Love

5. Eric Donaldson:

Cherry Oh Baby

6. Jimmy Cliff:

The Harder They Come

7. Gregory Isaacs: Night Nurse

8. Shaggy/Rik Rok: It Wasn´t Me

9. Lovindeer: Wild Gilbert

10. Ernie Smith: Duppy Gunman

n PANORÁMA A hajdan igazi fotográfusi leleményt igénylő, ma már kifinomult technika által segített műfaj régi és újabb produktumaiból nyílt kiállítás a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban Panorámafényképezés - Látvány széltől szélig régen és ma címmel. Megtekinthető: november 3-ig.

n MOSZKVA, R"MA Szeptember 17-24. között magyar gazdasági, kulturális és gasztronómiai hetet rendeztek Moszkvában. Évek óta először vetítettek itt magyar filmeket (a rég- és közelmúlt történelmét feldolgozó művekből szemezgettek: Csocsó, avagy éljen május 1, A tanú, Megáll az idő, Bolse Vita, Chico, Sacra Corona, Hídember), koncertet adott az Auer kvartett és az Ökrös együttes, konferenciát tartottak a magyar irodalom XX. századi orosz megítéléséről, s volt egy kortárs képzőművészeti kiállítás is.

Rómában, az Ungheria in primo piano című magyar kulturális évad őszi eseményeinek keretében nyílt meg Farkas István, az 1887-ben született, 1944-ben Auschwitzban meghalt festőművész emlékkiállítása. Magyar filmnapokat tartottak, kitelepült a Mesterségek ünnepe, koncertezett többek közt a Besh o droM, a Monteverdi Kamarakórus, a Muzsikás és az Amadinda, őket követi Schiff András, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Festetics Kvartett és a Budapesti Fesztiválzenekar, színpadra lépett a Budapesti Operett, a Győri Balett, a Budapesti Bábszínház és a Katona József Színház. A rendezvények december végéig tartanak.

n EUR"PAI FILMDÍJ Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Európai Film 2002 díjért versengő 37 mű címét. Köztük van Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett és Kamondi Zoltán Kísértések című alkotása is. Péterffy Zsófia festményanimációja, a Kalózok szeretője a legjobb rövidfilm címéért versengő tíz mű közé került. Az akadémiát vezető testület több mint 300 benevezett filmről csökkentette 37-re a listát, az 1400 tag közülük szavazhat az egyes kategóriák legjobbjaira, a közönség pedig a http://efa.tiscali.com címen voksolhat. A díjakat december 7-én adják át Rómában. Dettre és Kamondi vetélytársa többek között Francois Ozon, Mike Leigh, Ken Loach, Roman Polanski, Paul Greengrass, Tom Tykwer, Bertrand Tavernier, Jean-Pierre és Luc Dardenne, Marco Bellocchio, Julio Medem, Otar Joszeliani, Aki Kaurismäki, Alekszander Szokurov és Goran Markovic.

n JAKOVITS AMERIKÁBAN Jakovits József 1965 és 1989 között a héber betűk kalligráfiája és a zsidó misztika által ihletett képeket festett, ezekből látható kiállítás október 3-ig a budapesti Zsidó Múzeumban. Az 1909-ben született autodidakta művész - az Európai Iskola tagja lévén - 1949 és 1956 között nem szerepelhetett hazai kiállításon. 1965-től 1987-ig New Yorkban élt. 1994-ben hunyt el, szobrainak retrospektív kiállítását 1996-ban rendezték meg az Ernst Múzeumban.

n BETEG BÁB Az AIDS elleni küzdelem részeként egy HIV-fertőzött, ötéves árvát megszemélyesítő báb jelenik meg a Sesame Street dél-afrikai verziója, a Takalani Sesame szeptember 30-i epizódjától kezdve a sorozatban. "Nem folytatódhat a HIV-pozitív gyermekek elszigetelése, démonizálása, viktimizálása" - jelentette ki Fokvárosban Kader Asmal oktatási miniszter, amikor az ország egyetlen, AIDS-beteg gyermekeket kezelő kórházában, a bevezető kampány során átölelte Kamit - a bábu nevét az elfogadás szó tswana nyelvű megfelelőjéből alakították ki. ENSZ-adatok szerint tavaly 2,3 millióan haltak meg Afrikában AIDS-szel kapcsolatos betegség következtében, sok százezer árvát hagyván maguk után. A világ 40 millió HIV/AIDS-fertőzöttje közül 28,1 millióan élnek Afrikában, közülük 4,8 millióan Dél-Afrikában, ahol minden kilencedik ember fertőzött.

n MODERN PINAKOTHEK Az Alte Pinakothek és a Neue Pinakothek, vagyis a Régi és az Új Képtár mellett Münchenben megnyílt a Pinakothek der Moderne: a modern művészetek egyik leggazdagabb gyűjteménye több, eddig különálló kollekció összevonásával jött létre. A klasszikus modern és mai festmények, grafikák mellett a design és az építészet is helyet kapott a müncheni Stefan Braunfels tervezte, hat éven át, 121 millió euróból épített, 12 ezer négyzetméteres intézményben. A költségek tíz százalékát magánadományokból fedezték.

n VALAMI AMERIKA: FÉLMILLI" Herendi Gábor Valami Amerika című filmje a hétvégén átlépte az 500 ezer fölötti nézőszámot (kritikánk a február 14-i számban), s ezzel a Csillagok háborúja, a Harry Potter, A gyűrűk ura, a Csinibaba, A miniszter félrelép vagy a Honfoglalás kategóriájába került. A film.hu értesülése szerint hamarosan kijön videón, majd novemberben DVD-n is, 13 nyelven.

n DÍJ Zsuzsa Bánk kapta az év legjobb szépprózai bemutatkozásáért járó, 7500 euróval dotált Aspekte-díjat. Az 1965-ben Frankfurtban született írónőt Der Schwimmer című regényéért jutalmazták. A mű két magyar gyerek elhagyatottságáról szól, akiknek édesanyja Nyugatra szökik.It Just Won´t Do).

Pina Bausch vehette át a Bessie-díjat, mellyel 1984 óta tüntetik ki a táncszínházi műfaj New Yorkban szereplő kiválóságait. A Wuppertaler Tanztheater vezetője Masurca Fogo című előadásával érdemelte ki az elismerést.

Az izraeli Elazar Benyoetz, a svájci Erika Burkart és az osztrák Robert Menasse kapta a legmagasabb összeggel, 120 ezer euróval járó német irodalmi elismerést, a Joseph-Breitbach-díjat.

n GYÁSZ 70 éves korában elhunyt Jovánovics Miklós irodalomtörténész, kritikus, az Élet és Irodalom egykori főszerkesztője, a Magvető Könyvkiadó volt igazgatója.

n FOT"AUKCI" 5,2 millió Ft összbevételt hozott a Mai Manó Ház első fotóárverése. A legmagasabb összegért, 360 ezer Ft-ért Korniss Péter Szénaforgatás című felvétele kelt el.

Figyelmébe ajánljuk