Cyber hírek

  • 2002. szeptember 26.

Külpol

Hírkereső A Google internetes kereső (google.com) hétfőn elindította új szolgáltatását, a Google Newst. A kereső automatikusan, 4000 angol nyelvű forrásból válogatja a híreket, a New York Times-tól a kisvárosi lapokig.
A Google nem alkalmaz hírszerkesztőt, a szolgáltatás ugyanazzal a technikával válogatja a híreket, melyet a kereső a találati eredmények sorba rendezéséhez használ.

n Kéretlen reklám A kaliforniai Radicati Group piackutató és tanácsadó cég legfrissebb becslése szerint az idei esztendő elektronikus levélforgalma a napi átlag 7,3 milliárd üzenetet is eléri, melynek 32%-át a kéretlen e-mailek (spam) teszik ki. A Jupiter Research ugyanakkor 35%-ra kalkulálja az e-mail-forgalmon belül a nemkívánatos üzenetek arányát - írja az ITTK Infinit hírlevele. A nemzetközi levélforgalom és ezen belül a kéretlen elektronikus levelek száma - és egyben számaránya - a különböző elemzések szerint hónapról hónapra nő. A Radicati számításai alapján a kéretlen levelek a 2006-ra mintegy ötszörösére bővülő forgalom nem kevesebb, mint 39%-át teszik majd ki.

n Robot a piramisban Múlt kedden végrehajtotta első kutatóútját a Pyramid Rover, amelynek feladata a Kheopsz piramisban a királynő sírkamrájából induló titokzatos, lezárt járat felderítése. A WTC-tragédia túlélőinek felkutatásához használt robotok alapján kifejlesztett, kétszázötvenezer dollár értékű eszköz fő feladata az volt, hogy a hússzor húsz centiméteres keresztmetszetű nyílást hatvanöt méter után lezáró mészkő elem mögé pillantson száloptikája segítségével. A Pyramid Rover sikeresen "átjutott" a 7,5 centiméter vastagságú lezáró elemen, és mögötte egy újabb lezáró elemre bukkant. Zahi Hawass, az egyiptomi régészeti hatóság igazgatója és az expedíció vezetője úgy vélte, hogy az újabb kapu erősíti azt a feltételezést, hogy a járat egy lezárt kamrához vezet, amely feltételezéseik szerint a piramis építőnek tárgyait rejti. Zahi Hawass ugyancsak száloptika segítségével bepillantott egy sértetlen szarkofágba, amely az egyik építési vezető 4500 éves maradványait tartalmazta. További részletek: www.nationalgeographic.com.

n Charles Simonyi távozik a Microsofttól Húsz év után távozik a Microsofttól Charles Simonyi, a szoftverbirodalom vezető szoftverfejlesztője - adta hírül az Index. A Word, az Excel és más alaptermékek ősatyja (képünkön Maryam Mohit, az amazon.com alelnöke társaságában) 1981-ben került a Microsofthoz, amikor annak még csak negyven alkalmazottja volt. Távozásával már csak hárman maradnak azok közül, akik a nyolcvanas évek elején a céget vezették: Bill Gates, az egyik társalapító, a cég elnöke, valamint Steven A. Ballmer és Jeffrey S. Raikes. Az 54 éves Simonyi 1999-ig volt a cég szoftverfejlesztésének a vezetője, azóta kutatással foglalkozott. Simonyi új cégének, az Intentional Software Corporationnak a Washington állambeli Bellevue a székhelye. Célja olyan szoftvereszközök és technológia kifejlesztése, amelyek egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik a programozást. Simonyi a The New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy grafikus és szöveges felületű fejlesztéseikkel a programozók hagyományos "kézi munkáját" szeretnék megszüntetni. Simonyi úgy távozhat, hogy jogosult hasznosítani szellemi tulajdonaként mindazt, amit ő fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amíg a Microsoftnál dolgozott. A Microsoft viszont elsőként tárgyalhat az Intentional Software-rel, ha a cég eladásra kerül. Az Intentional Software magyarországi programozókat is alkalmazni fog. Charles Simonyi 17 évesen, 1966-ban disszidált Magyarországról. Előbb a kaliforniai Berkeleyn, majd a Stanford egyetemen tanult, 1970-ben pedig a Xeroxnál vezető fejlesztőként vett részt a Bravo nevű program kifejlesztésében. Ebből lett később minden idők egyik legelterjedtebb szövegszerkesztője, a Word, de Simonyi nevéhez fűződik az Office szoftvercsomag más részeinek kifejlesztése, illetve tervezése is. Édesapja, a tavaly elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus A fizika kultúrtörténete című könyv szerzője. Charles Simonyi 2000-ben a nevét viselő kutatói ösztöndíjat hozott létre, 25 millió forintos alapítvánnyal. A díjat évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kiemelkedő kutató kaphatja meg.

n Hibernált előfizető A brit New Scientist (www.newscientist.com) népszerű tudományos lapelőfizetői akciója során halál utáni mélyfagyasztást nyerhet egy szerencsés olvasó. A lap partnere, a michigani Cryonics Institute (www.cryonics.org) kereskedelmi alapon kínálja a szolgáltatást, amely a páciens későbbi újraélesztésének reményével kecsegtet. A terv szerint a nyertes New Scientist-olvasó a halála után folyékony nitrogénbe kerül. Itt várhatja meg, míg a tudomány olyan szintre ér, hogy visszasegíthetik az élők sorába. Az eljárás költségeit 18 ezer angol fontra (közel 7 millió forintra) becsülik."Ezzel a kampánnyal a laikusok érdeklődését is fel tudjuk kelteni a tudományok iránt, hisz ez lapunk legfőbb célkitűzése" - nyilatkozta Alun Anderson, a magazin főszerkesztője. A szerencsés nyertes, ha nem kellően vállalkozó szellemű, alternatív megoldásként egy hawaii utazást választhat.

n Meleg legyek Toshihiro Kitamoto japán kutató génmódosított legyei a környezet hőmérsékletétől függően udvarolnak nőstény vagy hím fajtársaiknak. Kitamoto a legyek genetikáját kutatva bukkant arra a génre, amely a szexuális viselkedési mintákat szabályozza a rovar idegrendszerében.

n Pedálos internet Egy független alapítvány új projektje keretében Laosz legelmaradottabb területeire is szeretné eljuttatni az internetet. Mivel ezekben a falvakban nincsen sem áram, sem telefon, a számítógépek pedállal hajtott generátorokról üzemelnek majd, és vezeték nélkül, rádiós kapcsolattal csatlakoznak a világhálóhoz.

n Kutyagéntérkép Az amerikai humángenom kutató intézet (NHGRI) újabb állatokat vett fel listájára - a tervek szerint a szarvasmarha és a kutya génjeinek szekvenálásával folytatódik a munka, amikor az ember, az egér és a patkány felderítésével végeztek. A jövő februárban következő döntési körben a sertés, a macska és a rhesusmajom is felkerülhet a listára.

n Spermabank Magyarországon is népszerű a sperma fagyasztása, illetve bértárolása, ennek köszönhetően az ezzel foglalkozó egyetlen magántársaság, a Krio Spermabank Rt. 24 ezer minta tárolására alkalmas berendezése félig megtelt. A cég közben újabb szolgáltatással kíván a piacra lépni, ezentúl a köldökzsinórokból nyert őssejteket is tárolják majd.

n Háromdimenziós tranzisztor Az Intel kutatói elkészítettek egy háromdimenziós, "háromkapus" tranzisztort, amely a hagyományos lapos (planár) tranzisztoroknál nagyobb teljesítményt nyújt, kisebb áramfelhasználás mellett. Ha fenn akarja tartani Moore törvényének érvényességét, az Intel szerint a félvezetőiparnak ilyen tranzisztorokra kell majd átállnia.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?