Kulturális hírek

publikálva
2002/44. (11. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 17 éves Máté Bence erdészeti szakközépiskolás nyerte a BBC Vadvilág magazin és a londoni Nemzeti Történeti Múzeum ifjú természetfotósok számára kiírt pályázatát. A www.greenfo.hu információja szerint a győztes kép egy moha lepte csizma és egy piciny pinty találkozását örökíti meg.n MEGHALT RICHARD HARRIS A 60-as, 70-es évek brit színházi és filmvilágának egyik legerőteljesebb egyénisége, a 72 éves korában rákban elhunyt ír színész utolsó sikerét a Harry Potter filmváltozatában, Dumbledore professzorként aratta.

Röviddel halála és a második Potter-film világpremierje előtt, a kórházban még azzal fenyegette a producert, hogy megöli, ha legközelebb másra bíznák a szerepet, amelyet pedig először ő maga utasított vissza, és csak unokája unszolására vállalt el. A sorozat harmadik darabját jövő év elején kezdi forgatni Alfonso Cuaron, de egyelőre bizonytalan, ki lép majd a színész helyére. Richard Harris 1958-ban debütált a filmvásznon, kétszer jelölték Oscarra: 1963-ban az Egy ember ára című Lindsey Anderson-filmben nyújtott alakításáért (amiért végül Cannes-ban kapott díjat) és Jim Sheridan 1990-es The Fieldje főszerepéért.

n HOUELLEBECQ: FELMENTÉS A francia bíróság fölmentette a rasszista indulatkeltés vádja alól Michel Houellebecqet, akit a franciaországi Emberi Jogi Liga, a mekkai központú Iszlám Világliga, valamint a párizsi és a lyoni mecset perelt be, amiért az író a Lire magazinnak adott interjúban tavaly a legostobább vallásnak nevezte az iszlámot. A bíróság elfogadta az Elemi részecskék és a Plateforme szerzőjének érvelését, miszerint egy vallás bírálata nem jelenti a híveinek a megsértését is.

n NEMZETI: JORDáN Jordán Tamás Kossuth-díjas színművészt, a Merlin igazgatóját nevezte ki Görgey Gábor kulturális miniszter a Nemzeti Színház Rt. vezérigazgatójának, miután a zsűri tizenegy tagja közül kilenc szavazott rá Szűcs Miklóssal, a Budapesti Kamara igazgatójával szemben. Jordán - akit szakírónk a fő esélyesnek tartott (Csődtömeggondnokok, Magyar Narancs, október 10.) - arra törekszik, hogy a Nemzeti vonzza magához a társművészetek alkotóit, teremtsen alkalmat kulturális eszmecserére, hozzon permanens szellemi izgalmat, s legyen előre nem látható folyamatok elindítója. Első számú segítőtársa Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, rendezőként számít Ascher Tamás, Ács János, Babarczy László, Béres Attila, Bodó Viktor, Forgács Péter, Gothár Péter, Hargittai Iván, Horgas Ádám, Keszég László, Kovalik Balázs, Mácsai Pál, Mohácsi János, Pintér Béla, Szabó Máté, Szász János, Szikora János, Valló Péter, Verebes István munkájára, a színészekkel eddig megkötött szerződéseket érvényesnek tekinti, de a társulat igazán csak a márciusi szerződtetések során alakul majd ki.

n BOOKER-DíJ: YANN MARTEL A zsűri (akárcsak a www.themanbookerprize.com site ezernél több szavazója) a 39 éves kanadai író Life of Pi című regényét találta legjobbnak a döntőbe került hat mű közül (a többi szerző: a szintén kanadai Carol Shields és Rohinton Mistry, a walesi Sarah Waters, az ausztrál Tim Winton és az ír William Trevor). Kiadója, a Canongate azonnal ötvenezer példány utánnyomását rendelte meg, s azt reméli, akár százezerig is felmehet a kemény fedelű kiadás forgalma. A regény főhőse egy 16 éves indiai fiú, aki szülei állatkertjében nőtt fel, majd miután a család Kanada felé utazván hajótörést szenved, egy hiéna, egy orángután, egy zebra és egy bengáli tigris társaságában találja magát egy tutajon. Az immár Man Booker nevet viselő díj 34 év alatt a legnagyobb presztízsű brit irodalmi elismeréssé vált, a nyertes jutalma 50 ezer font. Margaret Atwood és Michael Ondaatje után Martel a díj harmadik kanadai kitüntetettje.

n SZIÁMI: SERES Két évvel azután, hogy azt nyilatkozta, "Seres Rezső szeretnék lenni" (Magyar Narancs, 2000. augusztus 2.), Müller Péter a Cinetrip Vizuális Brigád, dj Palotai, Wessely Ernő, Juhász Kata és a SORS Division Sziámi zenekar közreműködésével valamennyit megvalósított álmából: az ´szi Fesztivál keretében, az Erzsébet téri Gödörben adta elő a Seres Rezső korát és a 21. század elejét összehozó műsorát, benne a Szomorú vasárnap Seres által írott szövegű verzióját (merthogy az eredetit Jávor László bűnügyi tudósító költötte), mely így végződik: "Uraim, az emberek gyarlók és hibáztak... vége a világnak!"

n 4M Formálódik az előző kormányzat beruházásaként indult 4M (Modern Magyar Művészeti Múzeum) művészeti koncepciója: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a korábbi elképzeléstől eltérően nem a Magyar Nemzeti Galéria részeként, nem hazai magán- és állami gyűjtemények (Vasilescu, MNG) anyagára és nem kizárólag magyar művészek alkotásaira alapozná a múzeumot, hanem saját gyűjteménnyel rendelkező intézményt alapítana a Millenniumi Városközpontban, a Nemzeti Színház mellett. Az új, önálló intézményt a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum bázisán hoznák létre, a jelenlegihez képest kibővítendő profillal, a budai Várban felszabaduló helyen pedig az MNG mutathatná be raktárban lévő modern anyagát. Mindezekről további szakmai vita várható, végleges döntés még nem született.

n DÍJ Wolfgang Hilbig kapta a legrangosabb német irodalmi elismerést, a 40 ezer euróval dotált Büchner-díjat: a Berlinben élő 61 éves író az NDK-ból települt át az NSZK-ba, ahol előbb lírával, majd 1989-től prózával jelentkezett: Eine über-tragung című első regényét 1993-ban követte az Ich, melynek költő főhőse a Stasinak dolgozik.

n AZNAVOUR BÚCSÚJA Búcsúturnéval járja Európát Charles Aznavour: a 78 éves, örmény származású francia sanzonénekes - akiről egy terecskét is elneveztek Jerevánban - egyébként duplán is szerepel Jonathan Demme nemrég bemutatott The Truth About Charlie című filmjében: fiatalon, a Lőj a zongoristára című 1960-as Truffaut-film egyik bevágott jelenetében, és mai fejjel, egy romantikus dalt énekelve.

n GYÁSZ 78 éves korában elhunyt Siegfried Unseld, Németország egyik legjelentősebb minőségi könyvkiadója, a Suhrkamp vezetője, aki olyan szerzőket jelentetett meg, mint Brecht, Frisch, Beckett, Martin Walser, Peter Handke, Ernst Bloch, Adorno, Marcuse vagy Habermas - valamint Kertész Imre.

86 éves korában meghalt Adolph Green, az 50-es évek klasszikus musicalje, a Singin´ in the Rain társszövegírója: hat évtizeden át dolgozott együtt Betty Comdennel, munkásságukat hét Tony-díjjal jutalmazták.

n BERNINI A római Sant´ Isidoro templom restaurálásakor előkerült Gian Lorenzo Bernini két szobra: az igazságot és a jótékonyságot jelképező, meztelen nőalakokat 1863-ban bronz ruhaderékba bújtatták. A fehér márványszobrok mostantól kezdve éppoly csábítóan tartják kezükben keblüket, mint amikor 1660 körül elkészültek.

publikálva
2002/44. (11. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...