Kulturális hírek

  • 2003. január 30.

Külpol

n MOZIMÉRLEG 2002, FILMSZEMLE ELőTT Az utóbbi évek legmagasabb nézőszámát hozó 2001-hez képest 2002-ben 15,7 millióról 15,2 millió főre csökkent a hazai mozik látogatottsága, a drágább jegyeknek köszönhetően mégis 10,8 milliárd Ft-ról 10,98 milliárdra nőtt az összbevétel. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által összesített, még nem teljesen kész adatsor szerint tovább nőtt a magyar filmek iránti érdeklődés: a 2000-es adatnál 2001-ben 20,4 százalékkal több, 999 ezer nézőhöz képest 2002-ben 1,28 millióan váltottak jegyet magyar filmre, ráadásul ezek 2001-es, 479 millió Ft-os jegyárbevétele 732,4 millióra nőtt: ez feltehetőleg azt tükrözi, hogy megtalálta helyét a magas árkategóriás multiplexekben a legsikeresebb hazai produkció, Herendi Gábor első filmje, a Valami Amerika: 526 ezer nézőjével ez 2002 negyedik legnépszerűbb mozija.
Íme az első tíz (a cím után a nézőszám, a premier időpontja, a forgalmazó és a gyártó ország):

1. Star Wars 2: A klónok támadása: 810,7 ezer (május, InterCom, USA)

2. A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége: 804,2 ezer (január, InterCom, USA)

3. Jégkorszak: 559,2 ezer (június, InterCom, USA)

4. Valami Amerika: 526,1 ezer (február, Budapest Film, magyar)

5. MIB - Sötét zsaruk 2: 468,1 ezer (július, InterCom, USA)

6. Harry Potter és a titkok kamrája: 456,2 ezer (december, InterCom, USA)

7. Szörny Rt.: 353,6 ezer (február, InterCom, USA)

8. Asterix és Obelix - Kleopátra: 300,4 ezer (augusztus, UIP-Duna Film, francia)

9. Pókember: 294,9 ezer (június, InterCom, USA)

10. Hídember: 286,8 ezer (április, Mokép, magyar)

A többi magyar film közül 53 ezer nézőig jutott az Ének a csodaszarvasról, 27 ezerig a Szerelem utolsó vérig, 23 ezerig a német-francia-angol koprodukcióban készült Szembesítés, 19 ezerig a Hukkle, 16 ezerig a Kanyaron túl. 12 ezren látták a Chicót, 11 ezren az Utolsó bluest, 10 ezren a decemberben bemutatott Sobrit, 9,5 ezren a Kísértéseket, 9 ezren az Ébrenjárókat. 7000 volt a Felhő a Gangesz felett, 5400 az El Ni–o, 4900 az Előre, 4200 a decemberben bemutatott Sejtjeink, 4000 az Egérút, 3600 az Aranyváros, 2135 a Tiszta lap és 512 a Kvartett nézőszáma.

A február 4-ig tartó 34. Magyar Filmszemle sajtótájékoztatóján elhangzott: a filmtörvény tervezetének ún. nulladik változatát az NKÖM februárban átadja a szakma képviselőinek, a kormány májusban tárgyalja a koncepciót, s a törvény ősszel a parlament elé kerülhet (az előzményekről: Narancs, 2002. november 21.). A filmkritikusok szavazatai szerint a szemle előtt életműdíjat vehetett át Darvas Iván színművész, az elsőként odaítélt Árvai Jolán-díjat Romwalter Béla fővilágosító kapta. A szemle életműdíjasai: Bárdy György színművész, Bíró Zsuzsa forgatókönyvíró, dramaturg, Jankovics Márta gyártásvezető, Kármentő Andrásné vágó, Kovács András rendező, Luttor Mara rendező és "vári Lajos gyártásvezető, producer.

n A LEGELS´ GOULD Glenn Gould, az 1982-ben elhunyt kanadai zongoraművész 15 és 21 éves kora között készült, eddig alig ismert felvételeit jelentette meg CD-n a Hallmark nevű kis kanadai lemezkiadó nyomán a Sony Classical. A Glenn Gould: His First Recordings (1947-1953) első részében egy 1953-as felvételen Berg, Sosztakovics, Tanejev és Prokofjev műveit játssza (ekkor dolgozott először stúdióban; az orosz darabokban Albert Pratz hegedül). Az ezután hallható Mozartot 1947-ben rögzítették (tanára, Alberto Guerrero játszik mellette a második zongorán), a Bachot pedig 1948-ban, privát körülmények között. Ez Gould legelső Bach-felvétele; több mint hatvan lemezt készített, az elsőt 1955-ben, ezen a Goldberg-variációk szerepelnek, amit 1981-ben szokásától eltérően másodszor is fölvett.

n BERLINALE Golden Globe-nyertes művekkel nyit és zár az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál: február 6-án Rob Marshall musicalje, a Chicago adja meg az alaphangot, 15-én Martin Scorsese Gangs of New Yorkja jelenti a búcsút - mindkettőt versenyen kívül vetítik, Stephen Daldry, illetve Spike Jonze szintén Globe-nyertes filmje, a The Hours és az Adaption viszont versenyben lesz az Arany Medvéért. A kanadai Atom Egoyan vezette zsűri 22 film közül választhat, a mezőnyben van Alan Parker, Steven Soderbergh, Spike Lee, Claude Chabrol, Patrice Chéreau, Zhang Yimou, Michael Winterbottom és Rolf de Heer. Öt amerikai, három-három német és francia, két kínai, egy-egy ausztrál, brit, holland, japán, olasz, szenegáli, amerikai-brit és spanyol-kanadai alkotás mellett térségünket a szlovén Damjan Kozole Rezervni Deli című filmje képviseli. A Berlinalén életműdíjat vehet át Anouk Aimée, a 60-as évek egyik nagy francia filmsztárja. A negyven éve elhunyt japán Ozu Yasujiro születésének centenáriuma alkalmából levetítik leghíresebb művét, a Tokiói történetet, majd a fesztivál után egy bő retrospektív sorozattal emlékeznek meg róla. A Berlinale retrospektív programját a német némafilm mesterének, F. W. Murnaunak szentelik.

n SUNDANCE Az American Splendor nyerte a Sundance Filmfesztivál drámai kategóriájának fődíját: Shari Springer Berman és Robert Pulcini játékfilmes jelenetek, animáció és hősük eredeti videofelvételeinek vegyítésével vitte vászonra Harvey Pekar komikus élettörténetét. Használ családi videókat a legjobb dokumentumfilmnek bizonyult Capturing The Friedmans is: Andrew Jarecki egy felső középosztálybeli család életét mutatja be, miután az apát és fiát szexuális bűncselekmény miatt letartóztatják. A közönségdíjasok: Tom McCarthy: The Station Agent, Jonathan Karsh: My Flesh and Blood, a világmozi kategóriából pedig az új-zélandi Niki Caro: Whale Rider.

n ELAD" A MARQUEE Pénzügyi nehézségei miatt eladó a londoni Marquee klub: jelenlegi működtetője 200 millió dollárt szeretne kapni a brit beat, majd punk születésének legendás helyéért - pontosabban a márkanévért és azért a helyiségért, amelyet tavaly ősszel a Primal Scream koncertje nyitott meg az észak-londoni Islingtonban, ami tehát nem azonos sem az 1958-ban a Sohóban megnyílt Marquee klubbal, sem az 1988-96 között az ehhez közeli Charing Crossnál működött Marqee-val.

n VÁD ALATT R. KELLY Az otthonában talált fotók miatt a floridai Davenportban letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadon engedték R. Kellyt: a képeken állítólag egy 18 évesnél fiatalabb lánnyal látható nemi aktus közben a 36 éves, Grammy-díjas rhythm & blues-énekes, aki ellen hasonló ügyben Chicagóban is vádat emeltek (ott 14 alattinak mondják a lányt). R. Kelly előéletéhez tartozik, hogy 1994-ben feleségül vette az akkor 15 éves Aaliyah Haughtont, a házasságot később érvénytelenítették (Aaliyah - immár énekes sztárként - 2001-ben repülőgép-balesetben hunyt el).

n MANTEGNA 28,57 millió dollárért kelt el a Sotheby´s New York-i árverésén Andrea Mantegna XV. század végén készült, Krisztust ábrázoló festménye. Az ár több mint kétszerese az eddigi Mantegna-csúcsnak, melyet egy 1985-ben értékesített képe tartott 10,4 millióval.

n DÍJ A Gőbölyös József "Soma" Alapítvány Haszán Zoltánnak ítélte a 2002 legjobb tényfeltáró újságcikkéért járó díjat: a szerző Kéri J. Tiborral és Horváth Gáborral közösen a Népszabadságban publikálta Országimázs - családi haszon című cikksorozatát a folyamatról, ahogy állami pénzek magánzsebekben kötnek ki.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.