Kulturális hírek

  • 2003. január 30.

Külpol

n MOZIMÉRLEG 2002, FILMSZEMLE ELőTT Az utóbbi évek legmagasabb nézőszámát hozó 2001-hez képest 2002-ben 15,7 millióról 15,2 millió főre csökkent a hazai mozik látogatottsága, a drágább jegyeknek köszönhetően mégis 10,8 milliárd Ft-ról 10,98 milliárdra nőtt az összbevétel. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által összesített, még nem teljesen kész adatsor szerint tovább nőtt a magyar filmek iránti érdeklődés: a 2000-es adatnál 2001-ben 20,4 százalékkal több, 999 ezer nézőhöz képest 2002-ben 1,28 millióan váltottak jegyet magyar filmre, ráadásul ezek 2001-es, 479 millió Ft-os jegyárbevétele 732,4 millióra nőtt: ez feltehetőleg azt tükrözi, hogy megtalálta helyét a magas árkategóriás multiplexekben a legsikeresebb hazai produkció, Herendi Gábor első filmje, a Valami Amerika: 526 ezer nézőjével ez 2002 negyedik legnépszerűbb mozija.
Íme az első tíz (a cím után a nézőszám, a premier időpontja, a forgalmazó és a gyártó ország):

1. Star Wars 2: A klónok támadása: 810,7 ezer (május, InterCom, USA)

2. A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége: 804,2 ezer (január, InterCom, USA)

3. Jégkorszak: 559,2 ezer (június, InterCom, USA)

4. Valami Amerika: 526,1 ezer (február, Budapest Film, magyar)

5. MIB - Sötét zsaruk 2: 468,1 ezer (július, InterCom, USA)

6. Harry Potter és a titkok kamrája: 456,2 ezer (december, InterCom, USA)

7. Szörny Rt.: 353,6 ezer (február, InterCom, USA)

8. Asterix és Obelix - Kleopátra: 300,4 ezer (augusztus, UIP-Duna Film, francia)

9. Pókember: 294,9 ezer (június, InterCom, USA)

10. Hídember: 286,8 ezer (április, Mokép, magyar)

A többi magyar film közül 53 ezer nézőig jutott az Ének a csodaszarvasról, 27 ezerig a Szerelem utolsó vérig, 23 ezerig a német-francia-angol koprodukcióban készült Szembesítés, 19 ezerig a Hukkle, 16 ezerig a Kanyaron túl. 12 ezren látták a Chicót, 11 ezren az Utolsó bluest, 10 ezren a decemberben bemutatott Sobrit, 9,5 ezren a Kísértéseket, 9 ezren az Ébrenjárókat. 7000 volt a Felhő a Gangesz felett, 5400 az El Ni–o, 4900 az Előre, 4200 a decemberben bemutatott Sejtjeink, 4000 az Egérút, 3600 az Aranyváros, 2135 a Tiszta lap és 512 a Kvartett nézőszáma.

A február 4-ig tartó 34. Magyar Filmszemle sajtótájékoztatóján elhangzott: a filmtörvény tervezetének ún. nulladik változatát az NKÖM februárban átadja a szakma képviselőinek, a kormány májusban tárgyalja a koncepciót, s a törvény ősszel a parlament elé kerülhet (az előzményekről: Narancs, 2002. november 21.). A filmkritikusok szavazatai szerint a szemle előtt életműdíjat vehetett át Darvas Iván színművész, az elsőként odaítélt Árvai Jolán-díjat Romwalter Béla fővilágosító kapta. A szemle életműdíjasai: Bárdy György színművész, Bíró Zsuzsa forgatókönyvíró, dramaturg, Jankovics Márta gyártásvezető, Kármentő Andrásné vágó, Kovács András rendező, Luttor Mara rendező és "vári Lajos gyártásvezető, producer.

n A LEGELS´ GOULD Glenn Gould, az 1982-ben elhunyt kanadai zongoraművész 15 és 21 éves kora között készült, eddig alig ismert felvételeit jelentette meg CD-n a Hallmark nevű kis kanadai lemezkiadó nyomán a Sony Classical. A Glenn Gould: His First Recordings (1947-1953) első részében egy 1953-as felvételen Berg, Sosztakovics, Tanejev és Prokofjev műveit játssza (ekkor dolgozott először stúdióban; az orosz darabokban Albert Pratz hegedül). Az ezután hallható Mozartot 1947-ben rögzítették (tanára, Alberto Guerrero játszik mellette a második zongorán), a Bachot pedig 1948-ban, privát körülmények között. Ez Gould legelső Bach-felvétele; több mint hatvan lemezt készített, az elsőt 1955-ben, ezen a Goldberg-variációk szerepelnek, amit 1981-ben szokásától eltérően másodszor is fölvett.

n BERLINALE Golden Globe-nyertes művekkel nyit és zár az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál: február 6-án Rob Marshall musicalje, a Chicago adja meg az alaphangot, 15-én Martin Scorsese Gangs of New Yorkja jelenti a búcsút - mindkettőt versenyen kívül vetítik, Stephen Daldry, illetve Spike Jonze szintén Globe-nyertes filmje, a The Hours és az Adaption viszont versenyben lesz az Arany Medvéért. A kanadai Atom Egoyan vezette zsűri 22 film közül választhat, a mezőnyben van Alan Parker, Steven Soderbergh, Spike Lee, Claude Chabrol, Patrice Chéreau, Zhang Yimou, Michael Winterbottom és Rolf de Heer. Öt amerikai, három-három német és francia, két kínai, egy-egy ausztrál, brit, holland, japán, olasz, szenegáli, amerikai-brit és spanyol-kanadai alkotás mellett térségünket a szlovén Damjan Kozole Rezervni Deli című filmje képviseli. A Berlinalén életműdíjat vehet át Anouk Aimée, a 60-as évek egyik nagy francia filmsztárja. A negyven éve elhunyt japán Ozu Yasujiro születésének centenáriuma alkalmából levetítik leghíresebb művét, a Tokiói történetet, majd a fesztivál után egy bő retrospektív sorozattal emlékeznek meg róla. A Berlinale retrospektív programját a német némafilm mesterének, F. W. Murnaunak szentelik.

n SUNDANCE Az American Splendor nyerte a Sundance Filmfesztivál drámai kategóriájának fődíját: Shari Springer Berman és Robert Pulcini játékfilmes jelenetek, animáció és hősük eredeti videofelvételeinek vegyítésével vitte vászonra Harvey Pekar komikus élettörténetét. Használ családi videókat a legjobb dokumentumfilmnek bizonyult Capturing The Friedmans is: Andrew Jarecki egy felső középosztálybeli család életét mutatja be, miután az apát és fiát szexuális bűncselekmény miatt letartóztatják. A közönségdíjasok: Tom McCarthy: The Station Agent, Jonathan Karsh: My Flesh and Blood, a világmozi kategóriából pedig az új-zélandi Niki Caro: Whale Rider.

n ELAD" A MARQUEE Pénzügyi nehézségei miatt eladó a londoni Marquee klub: jelenlegi működtetője 200 millió dollárt szeretne kapni a brit beat, majd punk születésének legendás helyéért - pontosabban a márkanévért és azért a helyiségért, amelyet tavaly ősszel a Primal Scream koncertje nyitott meg az észak-londoni Islingtonban, ami tehát nem azonos sem az 1958-ban a Sohóban megnyílt Marquee klubbal, sem az 1988-96 között az ehhez közeli Charing Crossnál működött Marqee-val.

n VÁD ALATT R. KELLY Az otthonában talált fotók miatt a floridai Davenportban letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadon engedték R. Kellyt: a képeken állítólag egy 18 évesnél fiatalabb lánnyal látható nemi aktus közben a 36 éves, Grammy-díjas rhythm & blues-énekes, aki ellen hasonló ügyben Chicagóban is vádat emeltek (ott 14 alattinak mondják a lányt). R. Kelly előéletéhez tartozik, hogy 1994-ben feleségül vette az akkor 15 éves Aaliyah Haughtont, a házasságot később érvénytelenítették (Aaliyah - immár énekes sztárként - 2001-ben repülőgép-balesetben hunyt el).

n MANTEGNA 28,57 millió dollárért kelt el a Sotheby´s New York-i árverésén Andrea Mantegna XV. század végén készült, Krisztust ábrázoló festménye. Az ár több mint kétszerese az eddigi Mantegna-csúcsnak, melyet egy 1985-ben értékesített képe tartott 10,4 millióval.

n DÍJ A Gőbölyös József "Soma" Alapítvány Haszán Zoltánnak ítélte a 2002 legjobb tényfeltáró újságcikkéért járó díjat: a szerző Kéri J. Tiborral és Horváth Gáborral közösen a Népszabadságban publikálta Országimázs - családi haszon című cikksorozatát a folyamatról, ahogy állami pénzek magánzsebekben kötnek ki.

Figyelmébe ajánljuk