Kulturális hírek

  • 2003. március 6.

Külpol

Párizsban letartóztatták, majd szabadon bocsátották Papa Wembát: a belga állampolgársággal is rendelkező, 53 éves zairei afropop-sztárt (sz. Hungu Wembadio Pene Kikumba) egy embercsempészhálózatban való részvétellel gyanúsítják.
Korábban Belgiumban őrizetbe vettek tizenöt embert, akik először azt állították, hogy az ő zenészei, majd beismerték, hogy fejenként 3500 dollárt fizettek azért, hogy áthozták őket Európába.

n OTT TORONY LESZ Emlékeztessen a 2001. szeptember 11-én történtekre, hozza létre ismét a globális kultúra és kereskedelem központját, és integrálja a revitalizált Alsó-Manhattanbe - ezt várták a megrendelők, s ezt fedezték fel Daniel Libeskind pályaművében, így nyolc vetélytársa előtt a Berlinben élő sztárépítész nyerte a Világkereskedelmi Központ helyére szánt épületegyüttesre kiírt pályázat második menetét (az első kör fantáziátlan terveket produkált). Libeskind több alacsonyabb épületet és öt, ferde síkokkal operáló, geometrikus toronyházat képzelt el. Közülük a legnagyobb, az USA függetlenné válásának évszámára utaló, 1776 láb (541 méter) magas Antennatorony egyik oldalán függőleges kert tör az égnek az állandóan megújuló életerő jelképeként (www.daniel-libeskind.com). Lent két köztér az emlékezésé: a Hősök parkja (Park of Heroes) és a Fények (Wedge of Light), ahová az épületek térbeli elrendezése folytán minden év szeptember 11-én 8.46-tól, az első repülőgép becsapódásának időpontjától 10.28-ig, a második torony összeomlásának percéig a nap árnyék nélkül süt. Két rámpáról rálátni majd az ikertornyok kilenc méter mély hűlt helyére, a Ground Zeróra, ahol múzeumot létesítenek és emlékművet állítanak (ennek tervezésére tavasszal írnak ki pályázatot, eredményt a tragédia második évfordulóján hirdetnek). Az 1946-ban Lengyelországban született, Izraelben zenét tanult, 1970-ben New Yorkban építészdiplomát szerzett Libeskind mögött a THINK nevű New York-i építészstúdió végzett a két régi toronyhoz hasonló épületpárral.

Libeskind becslése szerint terve kivitelezése 330 millió dollárba kerülne. Ezt a tornyok biztosítási összegéből és közpénzekből fedeznék, de a részleteket még nem dolgozták ki, nem tudni, mikor kezdődne az építkezés, és hogyan módosulnak addig a tervek. Larry Silverstein ingatlanfejlesztő, aki hat héttel a terrortámadás előtt vásárolt 99 évre szóló haszonbérletet 3,2 milliárd dollárért az épületkomplexumra, nem nyilatkozott a nyertes tervről, de az újjáépítést kötelességének érzi és jogának tartja, akárcsak a föld alatti közlekedési csomópontban volt bevásárlóközpont haszonbérleti jogát birtokló Westfield America.

n ITT PENGEFAL VAN A fővárosi közgyűlés városképvédelmi bizottsága határozott arról, hogy el kell bontani a Terror Háza pengefalát, melynek az Andrássy úti homlokzathoz illeszkedő része a terület tulajdonjogával rendelkező fővárosi önkormányzat hozzájárulása nélkül épült. A döntés előzménye, hogy a bizottság egy héttel korábban hároméves fennmaradási engedélyt adott az építménynek a Főpolgármesteri Hivatal vállalkozási ügyosztályának javaslata ellenében, mely azt indítványozta, hogy a főváros ne adjon tulajdonosi hozzájárulást a pengefal fennmaradásához. Demszky Gábor főpolgármester új eljárást kérve felfüggesztette a döntést, melynek meghozatalakor a Narancs értesülése szerint a koalíció azért nem volt többségben, mert a bizottság egyik SZDSZ-es tagja külföldön tartózkodott, egy másik valamivel később ért oda, mint amikor a napirendben egyébként külön nem jelzett kérdésről szavaztak, és hiányzott a bizottság egyik MSZP-s tagja is. A megismételt ülésről az ellenzék kivonult, így a bontás támogatói kerültek többségbe. Sasvári Szilárd bizottsági elnök (Fidesz) szerint törvénymódosításra lenne szükség, hogy a jövőben egyetlen polgármester se bírálhassa felül a testületek döntéseit, megsértve ezzel a választott képviselők szuverenitását.

n ELHUNYT ALBERTO SORDI A felejthetetlen komikus több mint 150 filmet felölelő pályája során olyan művekben szerepelt, mint A fehér sejk (Fellini, 1952), a Bikaborjak (Fellini, 1953), az Azok a csodálatos férfiak (Ken Annakin, 1965), a Di Noi úr szabadságon (Nanni Loy, 1971; Ezüst Medve-díj Berlinben) vagy Fellini Rómája (1972). Utolsó filmjét (Incontri proibiti, 1998) - miként számos korábbit is - saját maga írta és rendezte. 82 éves volt.

n SUGÁR-SOROZAT Egyszerre három kiállítással jelentkezett Sugár János: Sztriptíz címmel a Műcsarnok Cipó Galériának nevezett projekttermében egy budapesti graffitinek, a Városház utcában látott "sztriptíz" feliratnak állít emléket (március 16-ig), s javasolja, hogy domborműként örökítsék meg (a falfirka egyébként egy hajdanvolt zenekar neve - a szerk.). E kiállítás párja Budapesti vallásos graffitik címmel látható a Liget Galériában (március 20-ig), az utcai tüntetések vizualitását vizsgáló anyaggal párhuzamosan. A művész harmadik tárlata a Knoll Galériában tekinthető meg Nézz a hátad mögé címmel (március 27-ig), ez Arthur Koestler Nyílvessző a végtelenbe című önéletrajzából merített ihletet. Buena Vista Social Club jogaiból származó bevételekre.

n AZ ÚJ DUMBLEDORE A tavaly elhunyt Richard Harris helyett Michael Gambon veszi át Dumbledore professzor, a varázslóiskola igazgatója szerepét a Harry Potter-filmsorozat jelenleg Angliában forgatott harmadik részében, a Harry Potter és az azkabani fogolyban - a címben említett fogoly, Sirius Black szerepét Gary Oldman alakítja. A könyv első négy kötete eddig világszerte 190 millió példányban kelt el, az ötödik rész június 21-én jelenik meg angolul, kezdetként 6,8 millió példányban.

n MASSZÍV VÁDAK Az internetes gyermekpornó elleni akciósorozat során letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadon engedték Robert Del Naját: a bristoli Massive Attack 3D néven ismert tagja - akinek lakásán állítólag kábítószert is találtak - tagadja, hogy gyermekpornóképeket nézegetett volna, és azt ígéri, hogy együttműködik a rendőrséggel.

n GYÁSZ 67 éves korában Los Angelesben elhunyt Hank Ballard: a John Kendricks néven született muzsikus számos slágert szerzett (Work with Me Annie, Finger Poppin´ Time stb.), de igazi hírnevét az 1958-ban írt és eredetileg egyik saját kislemeze B oldalán előadott The Twistnek köszönheti, mellyel egy évvel később Chubby Checker korszakos sikert aratott.

Figyelmébe ajánljuk