Kulturális hírek

  • 2001. május 10.

Külpol

PAIZSAz elmúlt 33 évben készített festményeit, grafikáit és szobrait állította ki az Ernst Múzeumban Paizs László, aki a 60-as, 70-es évek fordulóján plexibe öntött plasztikái révén került a korszak számottevő, fiatal képzőművészeinek sorába. (Megtekinthető május 16-ig.)GYÁSZ 90 éves korában elhunyt Szántó Tibor Kossuth-díjas könyvtervező, tipográfus és grafikus, a 20.
századi magyar könyvművészet egyik legnagyobb mestere. Tipográfiát Bortnyik Sándortól tanult, 1948-től kezdve pedig maga is tanította a mesterséget. Évtizedeken át a míves kiadványairól híres Helikon Kiadó művészeti vezetője volt.

70 éves korában meghalt Wilson "Boozoo" Chavis, a tangóharmonikára épülő, Louisiana államból eredő zydeco műfaj egyik megteremtője. Paper in My Shoe című 1954-es felvételét tartják az első nagy zydeco-slágernek. Sikerei ellenére évtizedekig versenylótenyésztéssel foglalkozott, mielőtt a 80-as években visszatért a színpadra. Új - immár utolsó - albumát nemrég fejezte be a Rounder Recordsnál.

64 éves korában elhunyt Billy Higgins, az utóbbi évtizedek egyik legkeresettebb amerikai jazzdobosa. Az 50-es évektől kezdve olyan klasszisokkal játszott együtt, mint Dexter Gordon, Ornette Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Thelonius Monk, Sonny Rollins, Steve Lacy, Charles Lloyd, Milt Jackson, Herbie Hancock, John Coltrane vagy Pat Metheny.

Görögországban, röviddel egymás után, de egymástól függetlenül meghalt két hetvenes éveiben járó férfi, akiknek életútja 1963-ban véletlenül keresztezte egymást, amikor egyikük, Emmanuil Hadziaposztolu részt vett a Grigorisz Lambrakisz kommunista képviselő elleni merényletben, másikuk, Emmanuil Emmanuilidisz pedig arra járván leráncigálta triciklijéről a menekülő tettest, akit le is tartóztattak. A Lambrakisz-merénylet ihlette a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmet, amelyet Vaszilisz Vaszilikosz regénye és Jorge Semprun forgatókönyve alapján rendezett Costa Gavras.

HOLLYWOOD: SZTRÁJK LEFÚJVA Miután a forgatókönyvírók több mint 11 ezer tagból álló, céhnek nevezett szakszervezete megegyezésre jutott a producerek szövetségével, elhárult a nagy stúdiók munkájának megbénulásával fenyegető sztrájk veszélye. A megállapodás értelmében három év alatt összesen 41 millió dollár béremelést és magasabb minimálbért kapnak az írók, kedvezőbb fizetség jut nekik a másodlagos forgalmazás (internet, felújítás stb.) után, és joguk lesz forgatás előtt találkozni a rendezővel. Azt viszont nem sikerült elérniük, hogy eltöröljék az "a film by" típusú, a filmeket a rendezőknek tulajdonító feliratokat. De még nincs vége: munkabeszüntetéssel fenyegetőzik a színészek összesen 135 ezer főt képviselő két szakszervezete is, a tárgyalás e héten kezdődik a július 1-jén lejáró kollektív szerződések ügyében. (Előzmények: Narancs, március 29.)

PEREL A TILOS A gazdasági versenytörvénynek a pályáztatás tisztaságát őrző passzusára hivatkozva keresetet adott be az ORTT ellen a Fővárosi Bíróságon a Tilos Rádió: azt szeretnék elérni, hogy semmisítsék meg a 88,8 Mhz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményét, és pontozzanak újra, mert nem tartják reálisnak, hogy műsorszolgáltatási tapasztalataikra kevesebb pontot kaptak, mint a pályázaton nyertesnek bizonyult Rádió C. (Minderről bővebben: Magyar Narancs, április 19.)

ONLINE REGÉNYPÁLYÁZAT: KÉT NYERTES Garaczi László MetaXa és Jake Smiles 1 link című műve megosztva nyerte az Origo, a Magvető Kiadó és a Fókusz Online könyváruház Első Magyar Online Regénypályázatának első díját és az ezzel járó 250-250 ezer forintot. Mivel az elektronikus levélben leadott közönségszavazatok száma minimális eltérést mutatott a döntőbe jutott három műnél, a Morcsányi Géza, Závada Pál és György Péter alkotta zsűri úgy döntött, hogy az összesen 500 ezer forintos közönségdíjat is megosztják az említett két szerző és a harmadik, Majoros Sándor (Hazatérés) között. (A heti folytatásokban íródott regények a www.origo.hu címen olvashatók.)

VIRTUÁLIS GUGGENHEIM New York, Velence, Bilbao és Berlin után az interneten nyílik meg a Solomon Guggenheim Alapítvány legújabb múzeuma. A www.guggenheim.org címen olvasható közlemény szerint a három év alatt kifejlesztendő Virtuális Guggenheim Múzeum első fázisa már megvalósult (az online gyűjtemény 124 művész 273 alkotásával és a hozzájuk tartozó szöveges információkkal nyílt meg áprilisban). A cél nem csupán az, hogy a világ bármely részéről elérhetővé tegyék a teljes gyűjteményt, hanem az is, hogy impozáns környezettel fogadják a tapasztalt virtuális utazót, és teret biztosítsanak a digitális médium interaktív felhasználására. A projekt meggvalósítását a New York-i Asymptote Architecture nevű cégre bízták, amely "új építészeti paradigma" létrehozásának igényével vágott neki a feladatnak.

HARRISON: OPERÁCI" UTÁN Hivatalos közlemény szerint George Harrison Toscanában pihen, miután sikeres műtétet hajtottak végre rajta egy rochesteri (USA) klinikán, ahol egy rákos kinövést távolítottak el a tüdejéből. A Beatles gitárosát a 90-es évek végén torokrákkal műtötték, 1999-ben pedig saját lakásában tüdőn szúrta egy azóta elmegyógyintézetbe zárt férfi.

MISKOLCI OPERAFESZTIVÁL Bartók+... címmel június 15-től 23-ig nemzetközi operafesztivált rendeznek a Miskolci Nemzeti Színházban Bartók Béla és Giuseppe Verdi műveiből. Ez az első ilyen rendezvény a városban, s a szervezők szeretnének hagyományt teremteni vele.

EU FILMAKADÉMIA: ÚJ MAGYAR TAG Szita Miklós producer, a Go‘ss Filmstúdió alapítója személyében új magyar tagot választott az Európai Filmakadémia. Vele együtt tizenhárman képviselik a magyar filmet a kb. ezer tagot számláló szervezetben: Bereményi Géza, Elek Judit, Gyarmathy Lívia, Gyürey Vera, Jancsó Miklós, Koltai Lajos, Máthé Tibor, Rózsa János, Szabó István, Szász János, Szomjas György és Tarr Béla. Tarr Werckmeister harmóniák című filmje után a Go‘ss Filmnél készül Szomjas György új munkája, a Vagabond.

HARRY POTTER: 100 MILLI" J. K. Rowling belépett a történelembe, jelentették be Londonban, miután bestsellere, a Harry Potter világszerte átlépte a 100 millió eladott példányt. Ez még jócskán alatta marad a Biblia hatmilliárdra becsült példányszámánál, de már elhagyta a néhai Mao elnök bölcsességeiből összeállított Vörös könyvecskét.

GORE VIDAL A KIVÉGZÉSEN? Május 16-án esedékes Timothy McVeigh, az oklahomai bombarobbantás tettesének kivégzése, ahol a McVeigh által kiválasztott öt meghívott között várhatóan jelen lesz Gore Vidal is: a neves amerikai író levelezésben állt az elítélttel.

NEMZETI MÁJUSFA Orbán Viktor jelenlétében tűzték ki az immár szerkezetkész Nemzeti Színház épületének legmagasabb pontjára, a főszínpad fölötti tetőre a májusfát. "Egyetlen keserű ízt sem kell éreznünk a szánkban, hiszen e magyar ötletből megszülető szép épületet magyar tervezőkkel és magyar vállalkozókkal tudtuk megvalósítani, és ez legalább annyira fontos, mint maga az épület" - idézte a miniszterelnököt az MTI.