Cyber hírek

  • 2001. május 10.

Külpol

Az NTV weboldala is elesettAz NTV tévéadó és a Szevodnya című újság után oda a Kremllel szemben kritikus weboldal függetlensége is. Miután a kiadóban többségi tulajdont szerzett Gazprom állami gázóriás emberei eltanácsolták őket munkahelyükről, az NTV és a Szevodnya munkatársai bejelentették, hogy az interneten folytatják a független újságírói munkát.
Erre válaszul pénteken a Roskom orosz állami telefontársaság számlatartozásokra való hivatkozással időlegesen leállította a weboldalt. Az Ntv.ru azóta ismét elérhető, de nem kétséges, hogy más szerkesztőség készíti az anyagokat. Időközben a Szevodnya honlapját (segodnya.ru) is elfoglalták. A régi szerkesztőség munkatársai a Lenta.ru internetes portálnál dolgoznak tovább.

Kínai hackerparádé május elsején A kémrepülőügy miatt feldühödött kínai digitális underground támadássorozatot indított amerikai kormányzati oldalak ellen május elsején. A támadók elsőként az energiaügyi és a munkaügyi minisztérium oldalát írták tele Amerika-ellenes üzenetekkel. Az amerikai infrastruktúra-védelmi központ figyelmeztetett a védelmi vonalak megerősítésére, mivel az április 30-tól május 7-ig tartó héten egymást követi két nemzeti ünnep és a belgrádi kínai nagykövetség lebombázásának évfordulója. A támadásokra amerikai hackerek válaszoltak, akik múlt hétfő óta 32 kínai domaint szabadítottak meg a rajtuk tárolt oldalaktól. Mindeközben az interneten végzett felforgató tevékenysége miatt négy évre ítélték a tavaly szeptemberben letartóztatott Guo Qinghait, aki külföldi weboldalakon a kínai politikai reformok szükségessége mellett érvelt. Guo álnevet használt, de a kínai hatóságok az internetszolgáltatója segítségével végül megtalálták. A kínai internetszolgáltatók az azonnali bezáratás terhe mellett kötelesek cenzúrázni a politikailag érzékeny tartalmakat. Az országban még az internetes kávézók is kénytelenek jegyzőkönyvet vezetni, melyik gépnél mikor ki ült.

E-kiadót indított az AOL Time Warner Az AOL Time Warner könyvkiadója iPublish (www.ipublish.com) néven indította el online részlegét, amely elsősorban eddig ismeretlen tehetségek felkutatásával foglalkozik. Az iPublish fő szolgáltatása az iWrite, ahol a kiadásra jelentkező íróknak legalább három társuk művét kell egy rövid részlet alapján értékelni, hogy bekerülhessenek az adatbázisba. Aki elég pozitív kritikát kap, annak e-book formában kiadják a kéziratát, vagy letölthető formában teszik közzé, és az sem kizárt, hogy az országos hálózatot működtető Time Warner Trade Publishing is felkapja. Az iPublish ezenfelül letölthető és megvásárolható formában terjeszti jelenlegi szerzőit. Az iPublish támogatja az Adobe eBook Reader, a Gemstar Rocket eBook, a Glasbook és a Microsoft Reader formátumokat is.

Graffitiz´ IBM Az IBM "Szeretet, Béke, Linux" emblémás graffitikkel hirdette linuxos szervereit New York és San Francisco utcáin, a köztisztaság miatt aggódó városatyák felháborodásának hatására azonban visszakozni kényszerült, és közölte: többet nem él ezzel a módszerrel. A cég közleménye szerint a reklámfestmények természetes módon lebomló krétával készültek - a rivális számítógépgyártó Sun Microsystems ennek ellenére sietett felajánlani, hogy segít a falfirkák eltakarításában.

Spielberg vírusmarketingel Több száz titokzatos weboldalból álló, komoly költségvetésű online reklámkampánnyal indult Steven Spielberg AI (Mesterséges intelligencia) című új filmjének népszerűsítése. A film forgatókönyve Stanley Kubrick hagyatékából származik, aki közel tíz éven át dolgozott rajta. Ez idő alatt többször teljesen átírták az eredetileg Brian W. Aldiss A szuperjátékok egész nyáron át tartanak című novellájára épülő forgatókönyvet. A novella főszereplője egy robot kisfiú, aki hús-vér testvére megszületésével feleslegessé válik. A főszerepet a Hatodik érzék főhőse, a tizenkét éves Haley Joel Osment játssza, anyját pedig Frances O´Connor. Bővebbet egyelőre a film hivatalos oldaláról (aimovie.warnerbros.com) nem lehet megtudni, de aki rákeres a trailer stáblistáján szereplő "értelmes gép konzultáns", Jeanine Salla nevére az interneten, akár a robotok felszabadításáért küzdő titokzatos szervezet weboldalaira is eljuthat.

Kapcsolat a Pioneer 10 űrszondával A NASA kutatói sikeresen vették fel a kapcsolatot az elveszettnek hitt Pioneer 10 űrszondával, amely 29 év alatt több mint hétmilliárd mérföldre távolodott el a Földtől. Egy madridi antennával múlt vasárnap elfogott jelek igazolják, hogy az 1972. március 2-án fellőtt, és tavaly augusztusban elhallgatott szonda még működőképes. A Pioneer 10 járt először a meteorgyűrűn kívül, készítette az első közelképeket a Jupiterről, és hagyta el elsőként a Naprendszert 1983-ban. A szonda jelenleg mintegy 7,29 milliárd mérföldre távolodott el a Földtől, és 27 380 mérföldes sebességgel közelít a Bika-csillagképhez. A rádióüzenetek 21 óra 45 perc alatt érik el ebben a távolságban a szondát, amely egy aranytáblába vésve szállítja az emberiség üzenetét.

Axelero lett a MatávNetből Májustól Axelero Internet Rt. néven működik a korábban MatávNet néven ismert internetszolgáltató. A névváltásra a nemzetközi branding és az anyacégtől való távolodás miatt volt szükség, a cég ugyanis Romániában, Bulgáriában és Szlovéniában is tárgyal internetszolgáltatás indításáról. A régi felhasználók matávnetes e-mail címe még legalább két évig megmarad, az új ügyfelek azonban már axelerós címet kapnak.

Linux Playstation 2-re A Sony júniusban mutatja be PlayStation 2 Linux Kit csomagjának első bétaverzióját. A 200 dolláros csomag része a szoftver DVD-je mellett egy 40 GB-os merevlemez, egy billentyűzet és egy egér. Év elején több mint hatezren írták alá a petíciót, hogy a Sony támogassa a Linuxot PS2-őn. A Sony a DVD-n mellékelte a PS2-es Linux kernelének forráskódját, de játékok futtatásához szükséges környezetkódját már nem.

Másolásbiztos CD Az amerikai Fahrenheit Entertainment lemezcég május közepén dobja piacra egy új másolásvédelmi eljárással készült audio-CD első példányait. A Sunncomm (www.suncomm.com) által kifejlesztett másolásvédelem a remények szerint képes lesz megakadályozni, hogy a felhasználók a számokat kiolvassák a lemezről, és MP3 formátumban tárolják, netalántán az internetre tegyék.

Új ausztrál spamtörvény Az új ausztrál adatvédelmi törvények arra kötelezik a reklámtartalmú elektronikus üzeneteket küldő cégeket, hogy kérjék a megcélzott ügyfelek előzetes engedélyét. A decemberben életbe lépő törvény nemcsak az e-mailben vagy SMS-ben küldött reklámüzenetekre vonatkozik, de a telefonon át történő direktmarketing-kampányokra is.

Összehajtható hangszóró A koreai tudományos és műszaki kutatóintézet (KIST) munkatársai kifejlesztettek egy fóliaszerű hangszórót, amely olyan vékony, hogy fel lehet csavarni, és zsebre lehet tenni. A hangszóró papírvékonyságú piezoelektromos anyagból áll. Az átlátszó fólia segítségével akár a képernyő teljes felülete hangszóróvá alakulhat.

Figyelmébe ajánljuk