Kulturális hírek

publikálva
2002/48. (11. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

74 éves korában meghalt James Coburn: az amerikai színész volt an Ady Ady Endre születésének 125. évfordulójára kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, megtekinthető április 30-ig.

Ez alkalomból jelentették meg Varga Katalin szerkesztésében a költő és - Lédához, valamint Csinszkához képest eddig kevésbé ismert - szerelme, Ada kapcsolatáról szóló, verseket és leveleket tartalmazó kötetet. (Bal oldali képünk Székely Aladár és Máté Olga fotóiból készült montázs.)

n MICHAEL JACKSON: BÉBI ÉS BAMBI Nem indít eljárást a német rendőrség Michael Jackson ellen, aki szemtanúk és a kamerák tanúsága szerint negyedik emeleti szállodai erkélyéről kilógatta kilenc hónapos gyerekét, akit csak egyik kezével fogott, a másikkal egy törülközőt borított a fejére - igaz, a lent várakozó tömeggel történő sajátos "kapcsolatfelvétel" során Prince Michael II. lába érintette az erkély korlátját is. Utóbb a sztár közleményben ismerte el a "szörnyű hibát". A német gyermekvédelmi szövetség szerint ha nem hozzá hasonló híresség veszélyeztetné így egy gyerek életét, nem úszta volna meg ilyen simán. Michael Jackson az 54. Bambi-díj átvétele miatt járt Berlinben, övé lett a Millennium Bambi; a díjazottak között van Halle Berry, Maria és Maximilian Schell, Cecilia Bartoli, Rudi Völler és Franziska van Almsick is.

n FALLACI: SZABAD NEKI Egy párizsi bíróság elutasította az Oriana Fallaci Rage and Pride című könyvének betiltását kérő beadványt, amelyet rasszizmus ellen küzdő franciaországi szervezetek tettek a New Yorkban élő olasz újságírónő ellen. Véleményük szerint a tavaly szeptember 11. hevében írott műve gyűlöletet kelt a muzulmánok ellen. Különösen azt kifogásolták, hogy a szerző szerint a muzulmánok "patkányként sokasodnak". A bíróság formai okokból utasította el a keresetet, így azt ismét benyújtják; ügyvédje szerint Fallaci a kifejezés szabadságának értelmében "kéri a jogot, hogy gyűlölhessen, és háborút hirdethessen Allah fiai ellen". A könyv több mint egymillió példányban kelt el Olaszországban, Németországban százezer, Franciaországban 45 ezer példánynál tart. (Képünkön a szerző a kötet borítóján.)

n GOEBBELS, A MULATSÁGOS Az ARD hálózaton bemutatták a Goebbels and Geduldig című vígjátékot. Akárcsak Chaplin 1940-es Diktátorában, az 1961-ben született Kai Wessel rendező filmjében is a főnáci és egy zsidó kisember hasonlósága a helyzetkomikum alapja: Goebbels a koncentrációs táborban meglátogatja Geduldigot, de helyette Geduldig jön ki - mindkettejük szerepét Ulrich Muehe alakítja. Hogy mennyire kényes feladat lehetett a múlt századi történelem legtragikusabb periódusának vígjátéki eszközökkel való feldolgozása, azt mutatja, hogy az SWR közszolgálati hálózat által gyártott film forgatókönyvét (Peter Steinbach műve) 18-szor írták át, s csak azután merték sugározni, hogy két éven át kisebb külföldi fesztiválokon tesztelték. A Die Welt című konzervatív napilap kritikusa elismerte az alkotók erőfeszítését, de éppen a humort hiányolta a vígjátékból.

n EUR"PAI FILMDÍJ: A JELÖLTEK December 7-én adják át Rómában az idei Európai Filmdíjakat. A magyar filmművészet Pálfi György Hukkle és Mundruczó Kornél Szép napok című alkotása révén az új felfedezettek díjáért, Péterffy Zsófia festményanimációja, a Kalózok szeretője révén pedig a legjobb rövidfilm díjáért van versenyben. A legjobb európai film kategóriájának 37 címes listájáról Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett és Kamondi Zoltán Kísértések című filmje nem került be a díjra jelöltek szűkebb, nyolcas csoportjába, ahol a következők találhatók: FranØois Ozon: 8 nő (francia), Gurinder Chadha: Csavard be, mint Beckham (brit), Paul Greengrass: Véres vasárnap (brit-ír), Pedro Almodóvar: Hable con ella (spanyol), Lukas Moodysson: Lilya 4-ever (svéd), Aki Kaurismäki: A múlt nélküli ember (finn-német-francia), Peter Mullan: The Magdalene Sisters (brit), Roman Polanski: A zongorista (francia-lengyel-német-brit). Az év európai rendezője cím várományosai között Almodóvar, Kaurismäki és Polanski mellett van Marco Bellochio (L´ora di religione), Andreas Dresen (Halbe Treppe), Mike Leigh (All or Nothing), Ken Loach (Sweet Sixteen) és Alekszander Szokurov (Ruszkij kovcseg). 9. Antik enteriőr több mint ötven standján kínálnak régiségeket, a MEO kortárs művészeti vására, az Art Fair pedig csaknem húsz galériának nyújt bemutatkozási lehetőséget. Ugyanitt még november 30-ig látható Burger Barna és Fényes Gábor fotókiállítása: In memoriam World Trade Center.

n LITERA.HU Az első ránézésre is rengeteg és folyamatosan bővülő információt és olvasnivalót kínáló irodalmi portál indulását és beüzemelését ünnepelték készítői, szereplői és szimpatizánsai múlt csütörtökön a Sarkban, a Klauzál tér és a Dob utca sarkán. A www.litera.hu főszerkesztője Keresztury Tibor, alapítói Csejdy András és Sebők Marcell.

n AMERIKAI KÖNYVDÍJ A fikciós kategóriában Julia Glass Three Junes című első regénye nyerte az amerikai National Book Awardot. A nem fikciós kategória díjazottja Robert Caro a Johnson elnökről írott harmadik könyvével: Master of the Senate: The Years of Lyndon Johnson. A legjobb verseskönyvnek Ruth Stone In the Next Galaxy című kötete, a legjobb gyermekkönyvnek pedig Nancy Farmer műve, a The House of the Scorpion bizonyult.

n GYÁSZ 91 éves korában, Rómában elhunyt Roberto Echaurren Matta: a chilei festő-szobrászművész a szürrealizmus egyik legnagyobb mestere volt, szülőhazájában háromnapos gyászt hirdettek halálának hírére.Hét mesterlövész egyike. 1988-ban Oscar-díjat nyert a Paul Schrader rendezte Affliction egyik mellékszereplőjeként, Nick Nolte és Willem Dafoe alkoholista apját alakította.

n MÛKINCSPER: VISSZA A Fővárosi Bíróság első fokú döntése értelmében a magyar államnak vissza kell adnia a Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban 1948 óta letétben őrzött harminc festményt (többek közt Munkácsy, Szinyei Merse, Székely Bertalan, Benczúr Gyula és Barabás Miklós alkotásait) egy USA-ba távozott magyar házaspár jogutódjának. A képek kiadását először 1954-ben kérték, de ezt akkor, 1999-ben és 2001-ben egyaránt megtagadták a magyar hatóságok.

publikálva
2002/48. (11. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...