Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 48. szám, (2002.11.28.) (2002-11-28)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

Három fülke, a legelső összehányva, a második foglalt, be van zárva, a harmadikban a kagyló mellett, lent a földön egy láthatóan beparázott, félmeztelen árnyalak üldögél - egyik térde fel van húzva, a másik láb kinyújtva, a fej lecsüng, a pizsama sliccén kilóg a fasza. Esélye sincs, hogy eltegye. Hősöm hevesen öklendezni kezdett, ahogy felidézte azt a vécét a pamlagon. A hányingerrel együtt jött a hőhullám is, természetesen, meg az avval járó ájulásos tünetek, így aztán az utolsó szalmaszálként kézbe vette újra Elisabeth Wurtzel könyvét, noha korábban sem talált benne adott helyzetében túl sok örömet. Ennél még ez is jobb, biccentett a plafon felé, mielőtt elkezdett volna a sorok értelméért küzdeni. "Egy reggel az ember arra ébred: fél attól, hogy élnie kell", olvasta rémülettel, minden jobb, bólintott megerősítésképp, mint hogy a pszichiátria budijának állapotán gondolkozom; már a felidézett bejutási jelenetbe is majdnem belehaltam az imént. De hát, mint azt tudjuk, ez sajnos nem úgy működik, hogy eltervez az ember valamit, oszt´ akkor az majd úgy lesz, teljesíti a Jóisten nagy kegyesen neki. Mert hogyha így lenne, akkor jelenleg nem azon ügyködne ez az ember, akit látunk, történetesen, hogy a hullámzó könyvoldalak futó sorait erőnek erejével fixálja valamiképp annak érdekében, hogy elterelje önmagáról a gondolatait, s ezáltal túlélje ezt az éjszakát valahogy, hanem, teszem azt, egy húszéves, feszes hasú, feltűnően intelligens lánnyal szórakozna valahol, enyhén illuminált állapotban, nem foglalkozva semmivel. Mértékkel fogyasztott, nemes szeszek hatásának az a réges-régen elveszített, mindörökre megszűnt, oly fájdalmas végérvényességgel szertefoszlott felívelő szakasza vezetné habkönnyűen felszabadult lépteit - szárnyalna a lánnyal, miként azok, akiket az élet császárainak mondanak, nem pedig a legnagyobb szorultságban szorongana itt. Lehetne úgy is, hát igen, lehetne - de nincsen úgy: őneki a felívelő alkoholos periódus már mámoros, ámde még épeszű, egyszerre reflektált és aránytalan boldogsága helyett ma esti élménynek ez a budi jutott - avval kellett szembenéznie. Ettől legyél, súgta egy hang röhögve, elragadtatott.

Egotrip

Végel László: Balkáni tükör

Varga Emese egy kikötéssel fogadta el Nikolic Dusan házassági ajánlatát: a leghíresebb pesti népi zenekar húzza a talpalávalót. Az esküvői lakomán megjelentek Dusan belgrádi szerb barátai, üzlettársai. Nem szedett-vedett társaság volt, mindnek üzlete, háza, vagyona volt Pesten.

Publicisztika

Publicisztika

Készen vagyunk

Teljes egy napig bizonytalanságban lebegett az egész ország: vajon kizárólag magyar termék lesz-e a pálinka, vagy osztozni kell rajta a románokkal. Nos, szerencsénk volt: az EU illetékesei szerint a jövőben miénk és csak a miénk a pálinka, ja és még az osztrákoké, hogy rohadjanak meg, akik helyenként szintén főznek barackpálinkát (nyilván az egykor Prónay által kormányzott Lajtabánságban, hol másutt, elvégre zergetollból, édelvájszból és bőrnadrágból elméletileg nem lehet pálinkát főzni - bár ha sátorlapból igen...). Korai azonban az öröm: lehet, hogy a tokaji meg a pálesz megvan, de még további, sajátságosan k. und k. európai termékek, eljárások, know-how-k és praktikák százai, sőt ezrei várnak arra, hogy levédjük őket a magunk számára, elvégre, mint azt politikusainktól is gyakorta halljuk, nem mehetünk üres kézzel az unióba. Hogy rögvest az alkohollal folytassuk a sort: nem elég a tiszta gyümölcspálinkát levédetni (ez amúgy is csak igen kis részét teszi ki a tömény szeszek kereskedelmi forgalmának), hiszen ott vannak a legendás, hidegen kevert fekete és barna címkés cuccok, s ha már itt tartunk, a kevert, amelyhez fogható aligha akad széles egy Európában. S már vetett ki, hogyne vetett volna még ennél is súlyosabb hungarikumokat magából a magyar talaj: elég csak a Top Turul Kft. által egykoron gyártott és forgalmazott Hun-Mix márkanevű vörösboros kólára gondolni.

Publicisztika

Villalakó

A múlt szombaton, miután egy Stohl Buci nevű ittas járművezető minden kedves nézőt, aki sms-ével nem támogatta az RTL Klub jótékonysági akcióját, elküldött az anyjába, Verebes István egy hétre beköltözött a Való Világ lakói közé.

Belpol

Belpol

Kártérítési per a fehérgyarmati kórház ellen: "Nem miattam halt meg a kisfiam"

Első fokon elveszítette a fehérgyarmati kórház ellen indított kártérítési perét az az asszony, akit két éve, halott magzatának eltávolításakor orvosai egyúttal sterilizáltak is. A hét osztályt végzett fiatal nő - aki ma már érti a "sterilizálás" kifejezést - csak akkor ébredt rá, mi történt vele, amikor a műtét másnapján megkérdezte: mikor lehet megint gyereke. A bíróság minapi ítéletében azonban perdöntőnek bizonyult, hogy Sz. A. a műtét előtt aláírta a meddővé tételbe beleegyező nyilatkozatot.

Belpol

Fővárosi koalíciós tárgyalások: Tétek és ellentétek

A dolgok hétfői állása szerint a fővárosi közgyűlés november 28-án (lapunk megjelenése napján) megszavazza Budapest új főpolgármester-helyetteseit, pontot téve a hetek óta húzódó koalíciós tárgyalássorozat végére. Az MSZP és az SZDSZ közti ellentétek oka az volt, hogy a szocialisták a korábbinál több forrás felett kívántak rendelkezni: a nagyberuházásokért felelős gazdasági helyettesi poszt kialakítását szorgalmazták, továbbá az uniós támogatások felügyeletére is igényt tartottak.

Belpol

Fővárosi pakuratavak: A telephely leve

A többszöri tulajdonosváltás, a perek, a parlamenti bizottsági ülések és a több száz millió forint elköltése ellenére a XVIII. kerületi pakuratavak apokaliptikus vidéke még mindig Budapest egyik súlyos környezetszennyezési problémája. Ha nem lenne értékes a terület, vagy harminc évig az is maradna. A régóta húzódó ügy újabb fejleményeként a legfőbb ügyész kérésére az Országgyűlés felfüggesztette Mester László - a körzet szocialista országgyűlési képviselője és polgármestere - mentelmi jogát.

Belpol

A fadd-gerjeni csatornaügy: Csaba vagyok. Harminc százalék

Az adónyomozók egy éve őrizetbe vettek két Tolna megyei polgármestert. Az alapos gyanú szerint a falvaikban zajló szennyvízberuházás során az elöljárók jogosulatlan gazdasági előnyre tettek szert. Az akkor a hatóság által korrupciógyanúsnak láttatott ügyben néhány hete az ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást. Az újraválasztott és megkönnyebbült polgármesterek most új részletekről számoltak be a Narancsnak. Ezek nemcsak a közpénzből finanszírozott közműfejlesztésekben érintett gazdasági és hivatali szereplőkről festenek ijesztő képet, de a törvényesség őreiről is.

Belpol

Magánnyugdíjpénztárak: Apró eltérés

A nyugdíjreform 1997-es elfogadása óta állandóan változnak a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó jogszabályok. Legutóbb például a költségvetés benyújtásakor derült ki, hogy a kormány - a korábbi ígéretekkel ellentétben - az Orbán-kabinet által elutasított járulékemelést csak részben biztosítja.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

74 éves korában meghalt James Coburn: az amerikai színész volt an Ady Ady Endre születésének 125. évfordulójára kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, megtekinthető április 30-ig.

Külpol

Cyber hírek

Tévé a mobilon Nem kell többé attól rettegnie a magyarságnak, hogy a Tények vagy a Napló egy-egy adásának elmulasztása esetén Sváby- vagy Bárdos-elvonásban, hidegverítéktől csatakosan kell bekkelnie huszonnégy órán át a következő híradásig: a Pannon új szolgáltatása révén már néhány színes képernyős csúcstelefonról is nézhetők a Tv 2-es hírműsorok, a konvergencia és a mobilkommunikáció legnagyobb dicsőségére - adta hírül az Index.n Pólusváltás? A Föld mágneses tere fokozatosan gyengül: a bolygót az űrből érkező sugaraktól védő láthatatlan pajzs az elmúlt két évszázadban egyre veszített erejéből, ebben az ütemben fogyatkozva ezer év múlva teljesen el is tűnhet - adta hírül az Index. Francia kutatók kimutatták, hogy a Föld valószínűleg a mágneses pólusok néhány százezer évente esedékes felcserélődésére készül fel.

Külpol

Parlamenti választások Ausztriában: Fekete vasárnap

Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szeptemberi kormányziláló akciója miatt a múlt vasárnapra kiírt előrehozott parlamenti választásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) harminchat év után, 42,3 százalékkal újra megszerezte az első helyet. Az ÖVP az 1999-es választásokhoz képest 15,4 százalékkal kapott többet. A szociáldemokraták (SPÖ) - noha 4 százalékot erősödtek - a második helyre szorultak (36,9 százalék) és hiába futottak egyéni csúcsot a Zöldek, 9 százalékuk kevésnek bizonyult a vörös-zöld koalíció megalakításához.

Könyv

Könyv

Ideiglenesen Amszterdamban

Arnon Grunberg író

Judith Herzberg, Harry Mulisch, az erdélyi magyar Stephan Lang és az ugandai Moses Isegawa mellett a Bolygó hollandok irodalmi fesztiválon Budapesten járt az utóbbi évek legtöbb feltűnést keltő holland szerzője: az 1971-ben született Arnon Grunberg kötetei százezerszámra fogynak, köztük első regénye, az Uborkaszezon (JAK-Osiris, 2000), és a most - temérdek sajtóhibával - megjelent Fantomfájdalom (Gondolat).

Trafik

Trafik

Ágens a rengetegben (Szerzői jog és adásvétel)

Aki kiadói ambíciókat dédelgetve külföldi író művét jelentetné meg Magyarországon, tisztában kell lennie alapvető szerzői jogi kérdésekkel, meg kell találnia a jogtulajdonost, és nem árt ismernie a felhasználói szerződések természetét és anyagi vonzatait, hogy a kiadás költségeit kalkulálni tudja. Ha a külföldi jogtulaj válaszra sem méltat, az erre szakosodott irodalmi ügynökségek hívhatók segítségül.

Trafik

Könyv: Maszkos statiszták (Kazimierz Brandys: Rondó)

"Szerelem, színház, háború" - így szól a regény alcíme, és ezzel nagyjából mindent el is mondtunk. A könyv olvasható az emberi sorsokat felfejtő és összeszikráztató nagyregényként, filozófiai pamfletként és kalandregényként is. A szerelem, a színház és a háború nevezetű kulisszákat olyan tapasztalt, bár kissé link díszletmunkások mozgatják, mint a sors, az individualitás és a történelem.

Trafik

Könyv: A teljesség ára (Georg Trakl: A magányos ősze)

Apokoli életű, morfinista, félalkoholista, szorongásos, neurotikus, démonai és a világháború elől öngyilkosságba menekülő osztrák Georg Trakl (1887-1914) életműve - összes versei és prózai írásai - nemrég jelent meg Erdélyi Z. János fordításában. A versek zömét eddig is ismertük, az elenyésző jelentőségű öt kispróza pedig nem változtat Trakl-képünkön (recenzióit és levelezését, sajnos, az új kötet sem tartalmazza). Az 1972-ben a Kozmosz könyvek sorozatban megjelent anyag most kiegészült néhány verssel és versváltozattal. Milyen is hát az új Trakl?

Trafik

Könyv: Dióhéjban (Harold C. Schonberg: A nagy zeneszerzők élete)

Anagy amerikai zenekritikus először 1970-ben megjelent, aztán legutóbb 1997-ben átdolgozott (a magyar kiadás ezt követi) könyvét áthatja a tőrőlmetszett angolszász pragmatizmus szelleme. Az 1915-ben New Yorkban született Schonberg nem borul le ájultan a kultúrhéroszok láttán, a művészetvallás német romantikus fogalma fényévekre esik tőle. A nagy zeneszerzők művészetében persze szerinte is van valami végső fokon megfoghatatlan elem - végeredményben sosem tudjuk meg, hogy lesz a zseniális mű és művész -, de ezt úgy tekinti, mint egyikét a világ felfoghatatlan, ám korántsem természetellenes csodáinak. Nincs magyarázat, de ez nem jelenti azt, hogy ne beszélhetnénk a zsenikről emberi nyelven. Schonberg világosan tudja, hol a helye.

Trafik

Könyv: Vissza a modernhez (Bonta János: Modern építészet 1911-2000)

Az elmúlt években a hazai építészetkritika jelentősen fellendült, és nem csupán mennyiségi értelemben. Egy új és üdvözlendő változás nyomán az építészet ma egyre gyakrabban tárgya a zsurnálkritikának. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy az ezredfordulón csak a millenniumi idők beruházási lázához hasonlítható építkezési dömping indult meg: sorra épülnek a városképet alapjaiban meghatározó középületek tucatjai. Nem is beszélve a Bauhaust designtörténeti jelentőségével szemben "ingatlanforgalmazási kategóriává" (Bojár Iván András) silányító, igencsak kérdéses esztétikai értékű lakóparkok járványszerű szaporodásáról. Mindezek mellett nyilván nem lehet szó nélkül elmenni.

Trafik

Lemez: Régi csoda (Otto Klemperer vezényel)

Az IMG nemrég indult sorozatából (Great Conductors of the 20th Century) ezúttal Recenzens kedvenc pálcásának dupla CD-je kerül be a lejátszóba. Otto Klempererről (1885-1973) a legmesésebb anekdoták forognak közszájon. A mostani CD műsorfüzete is közöl egy furcsát: Klemperer, amikor 1926-ban fel akarta venni a kapcsolatot Janacekkel, a levelet nemes egyszerűséggel ekként címezte: "Herrn Leos Janacek, Komponist, Brünn." (Az már külön kézbesítési csoda, hogy a morva mester meg is kapta a küldeményt.)

Trafik

Lemez: Két dalmű (Wagner: Lohengrin; Mozart: Figaro házassága)

ADecca új sorozatában (The Compact Opera Collection) két újra kiadott felvétel fekszik Recenzens asztalán. Az eddig megjelent darabok alapján nehezen állítható, hogy lenne valamiféle koncepciója a szériának, ugyanakkor ennek az ellenkezőjét is nehéz bebizonyítani. Nem tetszik, hogy a szövegkönyveket csak a számítógépünkbe helyezett CD-n tudjuk búvárolni. De a lényeg: elérhető áron lehet most merengeni az operai múltak ütemén.

Trafik

Római invokáció

Vessünk egy pillantást az Olaszország-szerte nyár közepétől év végéig tartó, Ungheria in primo piano (Magyarország előtérben) című kulturális évadra.

Trafik

Lemez: Több mint Balkán (Besh o droM: nekemtenemmutogatol)

ABesh o droM zenekar ´99 derekán tűnt fel a pesti éjszakában, a hazai vizeken addig ismeretlen, pörgős-zúzós balkáni tánczenéjével. Elragadó lendülete hamarjában kultikussá tette, és szokatlan tempóban jutott el a híre a nyugati fesztiválszervezőkhöz is. Legfeljebb az kelthetett aggodalmat, hogy az első hónapokban a muzsikusok is viharos sebességgel váltakoztak a zenekar-alapító Barcza Gergő (szaxofon, ney, kaval) és Pettik Ádám (derbuka, kanna) körül. No és kérdés volt, hogy e hév mögött van-e annyi fedezet, amitől egy lemez is hasonlóképp emlékezetes lehet.

Lélek
Lokál

Lokál

Officeworld 2002: Egy szoba, hal

A Dorottya Udvar tiszta vizű és kihasználatlan medencéje mellett állok, és arra biztatom a komplexum őrzésével megbízott fiatalembert, hogy tenyésszen pisztrángot, mert a körülmények ideálisak. A gyakorlat nem hiányzik, hiszen Irén nevű pontyát hosszú ideig nevelte a mesterséges tóban, mielőtt összeboronálta volna egy adag majonézes krumplival.

Tudomány

Tudomány

Film: A drámai szende (Szeretni bolondulásig)

Recenzens szombat este már-már meggyűlölte Audrey Tautou-t, pedig korábban valóságos Audrey-szakértővé fejlesztette ki magát. De éppen erre fizetett rá, az Amélie és az Isten nagy... után halálosan unni kezdte ugyanis az ügyeletes drámai szende őzikés tekintetét, sótartós vállait, koromfekete szembogyóját. Megfeküdte a gyomrát pösze kiejtése, jaj-de-édes frufruja. Mert a szerepkör nem változott, Audreyban továbbra is a naiva tombol, az új film rendezője (Laetitia Colombani) hiába osztott rá pszichopata szerepet.