Cyber hírek

  • 2002. november 28.

Külpol

Tévé a mobilon Nem kell többé attól rettegnie a magyarságnak, hogy a Tények vagy a Napló egy-egy adásának elmulasztása esetén Sváby- vagy Bárdos-elvonásban, hidegverítéktől csatakosan kell bekkelnie huszonnégy órán át a következő híradásig: a Pannon új szolgáltatása révén már néhány színes képernyős csúcstelefonról is nézhetők a Tv 2-es hírműsorok, a konvergencia és a mobilkommunikáció legnagyobb dicsőségére - adta hírül az Index.n Pólusváltás? A Föld mágneses tere fokozatosan gyengül: a bolygót az űrből érkező sugaraktól védő láthatatlan pajzs az elmúlt két évszázadban egyre veszített erejéből, ebben az ütemben fogyatkozva ezer év múlva teljesen el is tűnhet - adta hírül az Index. Francia kutatók kimutatták, hogy a Föld valószínűleg a mágneses pólusok néhány százezer évente esedékes felcserélődésére készül fel.
Az átállás alatt a mágneses pajzs teljesen hatástalan lesz. A hatás katasztrofális lehet: a nagy energiájú külső sugárzás, amely normális esetben messze elkerüli még az atmoszférát is, képes lehet felmelegíteni a légkör felső rétegeit. A Föld klímája teljesen felborulhat, a bolygó körül keringő műholdak tönkremennek. A mágneses pólusok felcserélődése után a költöző állatok képtelenek lesznek a helyes tájékozódásra. A régmúlt pólusváltásainak lefolyását az őskori lávafolyamokba rekedt vasötvözetek struktúrájára támaszkodva vizsgálják. Ezek alapján a mező megfordulása néha akár több ezer évig is eltarthatott. Ez idő alatt pedig a Földet akadálytalanul elérte a Napból érkező sugárzás. Más kutatók viszont arra a következtetésre jutottak, hogy néhány pólusváltás alig pár hét alatt végbement.

n Marketingesek a fórumokon A rendőrség után a reklámszakemberek is felfigyeltek az internetes vitafórumokra: a PR 1. Stúdió Kft. fórumfigyelő rendszert fejlesztett ki a vállalatok marketingesei számára, szerintük ugyanis az online médiumokban megjelenő hírek figyelése mellett a cégek marketingosztályai számára szükségessé vált a fórumok - mint az internetes közösségek fő véleményformáló területeinek - monitorozása is. A tesztidőszak a végéhez közeledik, a szolgáltatást december 1-jétől lehet majd igénybe venni. A rendszer biztosítja a fórumokon is a kulcsszavas, illetve kulcsszócsoportokra vonatkozó keresést, de lehetőség van szövegszó és címszó szerinti figyelésre, valamint tárgyszó szerinti indexelésre is. A fórumfigyelők összegyűjtik és elemzik az egyes fórumokon a megadott témában keletkező hozzászólásokat, a megrendelő pedig egy olyan kész elemzést kap, amely közvetlenül felhasználható a marketingkommunikációban.

n Környezetszennyező processzorgyártás Egységnyi súlyra vetítve nagyobb környezeti kárt okoz egy számítógépes csip előállítása, mint egy autóé - állapították meg a tokiói United Nations egyetem kutatói. "Egy darab kétgrammos memóriacsip gyártása során a felhasznált anyagok és fosszilis tüzelőanyagok összsúlya eléri az 1400 grammot. Ez 700-szor több, mint az eredeti csip súlya" - nyilatkozta a BBC-nek a vizsgálatot vezető Eric Williams. "A hulladék 700-szoros súlytöbblete, összevetve az autógyártás kétszeres ilyen arányával, messze rosszabb volt, mint amire számítottunk" - mondta a kutató.

n Mesterséges baktérium Craig Venter amerikai génkutató új életformát hozna létre laboratóriumi körülmények között, hogy így tanulmányozza a sejtek összetételét és működését. A Washington Post beszámolója szerint olyan egysejtűről lehetne szó, amelyik csak annyi génnel rendelkezne, amennyi életben maradásához feltétlenül szükséges. Az alapkutatásokon túl a projekt gyakorlati haszonnal is járhat. Az újság szerint az új organizmusból esetleg olyan "sejtméretű gyárakat" lehetne kifejleszteni, amelyek biológiai fegyvereket közömbösítő védőanyagot vagy energiaforrásként hasznosítható hidrogént termelnének. Venter a Celera Genomics elnökeként az emberi génkészlet dekódolásával tett szert világhírre, 2002 elején azonban a cégvezetésben kialakult stratégiai vita miatt lemondott posztjáról.

n Csak azért is Holdra szállás Szeptemberben Buzz Aldrin, a Holdra lépő második űrhajós és Bart Sibrel, az Apollo-küldetések valódiságát megkérdőjelező film készítője szóváltásba keveredett egy Beverly Hills-i hotelben, írta a BBC. Sibrel azt követelte a 72 éves Aldrintól, esküdjön meg a Bibliára, hogy valóban járt a Holdon. Az egykori űrhajós végül egy ökölcsapással tett pontot a vita végére. Az ügyben vádemelés nem történt. Az első holdra szállás televíziós közvetítése óta közkeletű elképzelés, hogy a jelenetet stúdióban hamisították, hogy meggyőzzék a világot: Amerika az űrversenyben megelőzte a szovjeteket. Vannak, akik ennél is tovább mennek, szerintük mind a hat Apollo-küldetést egy titkos katonai támaszpont hangárában vették föl. A NASA eddig leginkább rosszindulatú feltételezéseknek vagy különös rögeszméknek minősítette ezeket a kételyeket, és rendre cáfolta azokat. Ám az elmélet az ellenérvek dacára egyre terjed. A NASA ezért felkérte James Oberg írót, hogy írjon egy könyvet, mely remélhetőleg tisztázza majd a kérdést. Pár éven belül azonban ennél kielégítőbb bizonyíték is előkerülhet majd: egy magánkézben lévő társaság, a Transorbital műholdat állít pályára a Hold körül, amely képes lesz arra, hogy képeket készítsen az ott maradt felszerelésekről.

n Bőrbank Szegeden Humán bőrsejt tenyésztésére és transzplantációjára, valamint bőrbank létrehozására nyert 170 millió forint állami támogatást pályázatával egy szegedi kutatók és magáncégek által alakított konzorcium. Az alkalmazott kutatás során kifejlesztett új sejttenyésztési technikák megalapozzák az emberi bőr ipari mértékű előállítását.

n Sikeres start Háromszori halasztás után, közép-európai idő szerint vasárnap, hajnali két óra előtt néhány perccel sikeresen startolt az Endeavour amerikai űrsikló. Az űrrepülőgéppel hét asztronauta indult a nemzetközi űrállomásra, közülük hárman - két amerikai és egy orosz - váltják fel a nyár eleje óta a Föld körül keringő bázison dolgozó ötödik állandó legénységet.

n Vibráló cipő A bostoni egyetemen kifejlesztett talpbetét apró, tudatosan érzékelhetetlen rezgéseket bocsát ki, így segíti az egyensúlyozást. A talp idegsejtjeit a vibráció egyfajta készenléti állapotban tartja, így könnyebben reagálnak a testtartás változásakor fellépő ingerekre. A bostoni egyetem kutatócsoportjának találmánya megoldást jelenthet az idősek egyensúlyproblémáira, írta a New York Times.

n Kosár Gatesnek Indiai látogatása alkalmával a Microsoft alapítójának félreérthetetlenül a tudomására hozták, hogy az országban a Linuxé az elsőbbség. Az India Times beszámolója szerint Madhya Pradesh tartomány miniszterelnöke Új-Delhiben ezt személyesen közölte Gatesszel. "Számunkra nem a Linux vagy a Microsoft közti mérlegelésről van szó. Sokkal inkább a szabad szoftver és egy monopólium közti választásról" - mondta Singh.

Figyelmébe ajánljuk