Kulturális hírek

  • 2003. október 16.

Külpol

Németország első ilyen intézményében 54 elsős indult neki a diplomás popzenésszé vagy menedzserré válás hároméves útjának. A félévi tandíj 500 euró, a végzősök Bachelor of Arts, azaz bölcsészdiplomát kapnak.
"Nem sztárokat akarunk képezni - jelentette ki az akadémia vezetője, Udo Dahmen. - Tehetségeket sem tudunk felfedezni, de össze tudjuk hozni a tehetséges embereket." Az intézmény létesítésének 3,6 millió eurós költségéhez a szövetségi oktatási minisztérium is hozzájárult, működését Mannheim városa, Baden-Württemberg tartomány, a Südwestrundfunk és a Regenbogen rádióadók, valamint a Universal Music hanglemezkiadó finanszírozza.

n N`I ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS A magyarországi nőszervezetek összefogására, segítésére, érdekeik képviseletére megalakult a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség: a mindenkori kormányzattal való együttműködésre, eredményes párbeszédre törekvő Manész 35 tagszervezetet tömörítő ernyőszervezet, elnöke Wirth Judit. A Manész munkacsoportjai a nők munkaerő-piaci helyzetének javításával, egészségügyi kérdésekkel, a nők elleni erőszakkal, a diszkriminációval, a vidéki nők helyzetével, a nők által a döntéshozatalban vagy a médiában betöltött szereppel foglalkoznak majd. Utóbbi témának külön képviselete is van már: szeptemberben húsz médiaszemélyiség, kommunikációs szakértő egyesületet alapított Női Média Lobby néven a médiában dolgozó, illetve ott megjelenő nők esélyegyenlőségének támogatása érdekében.

n K"PIA Az ASA Fotóstúdió végzőseinek munkáiból látható kiállítás után, október 28-tól a kortárs magyar fotó kiválóságainak képei (Halas, Jokesz, Kerekes, Szilágyi Lenke stb.) tekinthetők meg az asztal mellől a Kópiában, a VI. ker. Zichy Jenő u. 4. alatt, a részben sétálóutcává alakított Hajós utca közelében működő kávézó keddtől szombatig, 16-23 óra között tart nyitva.

n FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR Az iraki háborút ellenző értelmiségiek egyik prominens képviselője, Susan Sontag (képünkön) vehette át Frankfurtban a német könyvkereskedők idei békedíját: a 15 ezer euróval járó elismerés indoklásakor kiemelték, hogy a most 70 éves amerikai regényíró, esszéista soha nem tévesztette szem elől az európai örökséget, s a 60-as évek óta afféle nagykövetté vált a két kontinens között. Susan Sontag Frankfurtban kijelentette, hogy Németországnak a jövőben is együtt kell élnie a holokauszt emlékével, s elhatárolta magát a díj 1998-as kitüntetettjétől, Martin Walsertől, aki akkori köszönőbeszédében morális bunkósbotnak nevezte a zsidóirtás témájának folytonos emlegetését.

Az 55. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárnak vasárnap estig összesen 273 ezer látogatója akadt, ez 7,7 százalékos növekedés a tavalyihoz képest, de még hétfőn is fogadott vendégeket a rendezvény. Megjelent többek között a hajdani ökölvívóbajnok, Muhammad Ali, a Letzten Tänzen című írásából felolvasó Günter Grass és a Modern Talking sztárja, Dieter Bohlen, aki Hinter den Kulissen címmel küldte kötetét a bestsellerlista élére. A vásár fókuszát idén Oroszországra állították, mely minden eddigi díszvendégnél nagyobb bemutatót produkált, 200 kiadóval és 150 szerzővel volt jelen - talán példát is mutatva, hogy mit vár jövőre, a moszkvai könyvvásáron a németektől (2004 egyébként Oroszországban a német kultúra éve). Frankfurtban jövőre az arab világ, 2005-ben Korea következik.

n NAGY FÜL: TILTAKOZáS "Követeljük a 2003-as év azonnali és haladéktalan bevezetését Magyarország egész területén! 2004-ben már késő lesz!" - fogalmaz a nyilatkozat, melynek aláírói, Szkárosi Endre, Szombathy Bálint, Tóth Gábor, Ted Milton, Peter Brötzman, Marko Brecelj, dr Máriás, Chris Cutler, Jaap Blonk, Najmányi László, fe Lugossy László, Leszták Tibor, Árvay György, Ladik Katalin és St. Auby Tamás "szégyenletes és Európa-képtelen" eljárásnak nevezik, s felháborodással nem veszik tudomásul, hogy az egyébként engedélyezett Nagy Fül zenei fesztivál koncertjeit a Ráday utcában és a Mu Színházban félbeszakították, amivel "a hatósági kultúrakezelésnek sikerült visszajutnia 1966-ba". A nyilatkozathoz a nagyful [at] hotmail [dot] com címen lehet csatlakozni.

n NÉMET POPAKADÉMIA Mannheimben megkezdődött a tanítás a Baden-württembergi Popakadémián:

n PIAF Edith Piaf halálának negyvenedik évfordulójára emlékezik Párizs: a francia sanzon egyik legnagyobb csillaga 1963. október 10-én, 47 éves korában hunyt el. Az Hotel de Ville kiállítótermében Piaf, la mome de Paris (Piaf, az utcagyerek) címmel fotók, újságkivágások, plakátok, interjú- és koncertrészletek emlékeztetnek az Edith Gassion néven született énekesnőre.

Figyelmébe ajánljuk