cyber hírek

  • 2003. október 16.

Külpol

Géntechnológiai bírság Jelentősen megváltoztatja a géntechnológiai módosításon átesett termékek hazai forgalmazásának lehetséges módozatait egy új, az uniós jogharmonizáció jegyében hozott kormányrendelet. Ez géntechnológiai bírság kiszabását is lehetővé teszi.
Büntethető, aki engedély nélkül vagy nem megfelelő engedéllyel, illetve az egyéb előírásokat nem maradéktalanul betartva végez genetikai módosítást, hoz forgalomba ilyen terméket.

n Az univerzum mint focilabda Egy francia-amerikai kutatócsoport számításai szerint az univerzum alakja egy gigantikus focilabda formáját idézi. Ez a struktúra illeszkedik ugyanis leginkább az ősrobbanás most kiértékelt műholdas adataihoz. A kutatók a Nature magazin e heti számában ismertetik elméletüket, mely szerint a kozmosz véges, az átmérője pedig 60-70 milliárd fényév - adta hírül az Index. Az elméletet a kutatók a NASA mikrohullámú megfigyeléseket végző műholdja (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, WMAP) adataira alapozzák. A műhold képes érzékelni a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, az ősrobbanás "lenyomatát", így képet tud alkotni arról, hogyan nézhetett ki szinte születése pillanatában, 380 ezer évesen a világegyetem. Az univerzum formája Poincaré-féle dodekaéder, állítja a Jeffrey Weeks amerikai matematikus által vezetett kutatócsoport. A tizenkét hajlított ötszögből álló test ugyanis pontosan képes létrehozni a háttérsugárzásban megfigyelt mintákat. Az új elmélet szerint bár a világűr véges, mégis végtelennek tűnhet: egy hatvanmilliárd fényéves utazás után újra a Földre érkezne az innen indult űrhajós, anélkül, hogy bárhol kilépett, illetve belépett volna a világegyetembe. Az űrbéli objektumok így szerintük ellentétes irányban is láthatók, bár más-más időben.

n A Naprendszer legnagyobb hegye 26 000 méteres magasságával körülbelül háromszor hatalmasabb a Mount Everestnél, alapi átmérője kb. 600 km (azaz Magyarország "beférne alá"), központi kráterének átmérője mintegy 70 km: ez az Olympus Mons, a Naprendszer legmagasabb felszíni alakzata. A Mars Tharsis-hátságának legnagyobb, ma már nem aktív tűzhányója tulajdonképpen egy gigantikus pajzsvulkán, amely sorozatos lávaömlések egymásra településéből jött létre. A Mars Global Surveyor űrszonda most újabb pazar képet készített a hatalmas felszíni formáról, amely alatt a kb. 30 km vastag földkéreg valószínűleg összeomlana. A Mars kérge azonban mintegy 200 km vastag, így képes ekkora teher megtartására - adta hírül az [origo].

n Alvással a rák ellen Az alvás amerikai kutatók szerint hatásos a rák ellen is. David Spiegel és munkatársai, a Palo Altó-i Stanford Egyetem kutatói abból indultak ki, hogy az alvás szabályozza az emberi szervezet hormonháztartását, s az alvás és ébrenlét ismert ciklusára elsősorban két hormon - a melatonin és a kortizon - gyakorol befolyást. Alvás közben az agy melatonint állít elő, amely szivacsként hat azokra az egészségkárosító molekulákra, amelyek megtámadják az őssejteket és rákos megbetegedést előidéző mutációkat képesek létrehozni. Ráadásul a melatonin fékezi az ösztrogénhormon termelését a petefészekben. Egyes jelek arra utalnak, hogy az ösztrogén bizonyos körülmények között rákkeltő hatású lehet. A melatonin fékező hatása nélkül a petefészek képes akadálytalanul ösztrogént juttatni a szervezetbe, és főleg azokra a nőkre nézve veszélyes, akik már amúgy is emlő- vagy petefészekrákban szenvednek. Ezzel kapcsolatban a kutatók rámutatnak, hogy az éjszaka dolgozó nőknél korlátozott az agyvelő melatonintermelő tevékenysége.

n Petefészek-átültetés Az Oregoni Egyetem kutatóinak a világon először sikerült átültetett petefészekből fogant élő magzat születését levezetniük. A rhesusmajmon (Macaca mulatta) kipróbált eljárás egyszer majd segíthet a terméketlennek bizonyult nőkön. Külön siker lehet, ha a páciensek rákbetegség kezelése nyomán lettek terméketlenek.

n Kipusztulhat az orangután Az indonéz rendőrség nem tudja megállítani az illegális fakitermelést, ezért az orangutánok élőhelye folyamatosan zsugorodik. Az emberszabásúakat tanulmányozó harvardi kutatócsoport szerint az orangutánok tíz-húsz éven belül eltűnhetnek a bolygónkról.

n Dél-Korea leválik a Windowsról A dél-koreai kormány azt tervezi, hogy 2007-ig az ország egyetemein, minisztériumaiban és kormány közeli szervezeteinél áttér a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazására. Egy hónappal ezelőtt Japán, Kína és Dél-Korea közösen kifejlesztendő saját, nyílt forráskódú operációs rendszerről írt alá megállapodást.

n Jövő őszig állnak az űrsiklók Az Amerikai Úrkutatási Hivatal (NASA) jövő őszre halasztotta a Columbia katasztrófája utáni első űrsiklófellövést. A siklókra robotkarral irányítható kamerát szerelnek, hogy az esetleges sérüléseket meg lehessen vizsgálni.

n Microsoft a szappanoperákban Az Apple évek óta gyakorolt példáját követve a Microsoft amerikai sorozatokban és show-kban kívánja szerepeltetni termékeit. A Windows XP Media Center Edition változata a szimpatikus főhősök segítőjeként még az idén felbukkan több sorozatban.

Figyelmébe ajánljuk