Kulturális hírek

  • 2004. február 5.

Külpol

87 éves korában meghalt Molly Kelly. Nevét a Rabbit-Proof Fence című film tette ismertté, melyet az ő élettörténete ihletett.
Ausztrália embertelen őslakos-politikája jegyében, 14 éves korában, 11 éves húgával együtt elválasztották édesanyjától, és intézetbe helyezték "átnevelési" célzattal. A két lány azonban a film címét is adó nyúlbiztos kerítés mentén hazaszökött. Később az ő lánya is hasonló sorsra jutott: Doris Pilkington Garimara húsz év után találkozhatott újra vele, ekkor ismerte meg történetét, könyvet írt belőle, s ezt vitte filmre Phillip Noyce.

n FILMSZEMLE Mivel a 35. Magyar Filmszemle eredményhirdetésére lapzártánk után, február 3-án került sor, erről csak a jövő héten számolhatunk be. A szemle fontosabb eseményeihez tartozik, hogy a Nemzet Színészeihez hasonlóan immár a filmes szakma tíz nagy öregje is élete végéig járó havi 500 ezer forintos juttatásban részesül: Illés György, Szécsényi Ferenc és Tóth János operatőr, illetve Bacsó Péter, Böszörményi Géza, Gyarmathy Lívia, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly és Mészáros Márta rendező került be most a Magyar Mozgókép Mestereinek évente egy fővel gyarapodó sorába.

A filmszemlén számolt be Tarr Béla arról, hogy a korábbi hírek ellenére talán mégis le fogja tudni forgatni előkészületi stádiumban lévő filmjét, A londoni férfit, bár ez ügyben még mindig akadnak homályos részletek. Viszont Tarr és Téni Gábor producer vezetésével, Gothár Péter, Hajdu Szabolcs, Maár Gyula, Makk Károly, Mundruczó Kornél, Szaladják István és Horváth György (Titanic; Mokép) részvételével megalakult a TT Filmműhely, melynek fő célja egy erős alkotói közösség létrehozása.

n SZAMIZDAT Berlin, Prága és Brüsszel után Budapesten is megnyílt a Brémai Egyetem Kelet-Európa Kutatóintézetének Szamizdat című kiállítása, mely térségünk alternatív kultúráinak bemutatására vállalkozik az 1956 és 1989 közötti időszakból. Az intézetet 1982-ben alapították, de munkatársai már jóval ezt megelőzően hozzáláttak a gyűjtéshez - a volt szocialista országok ellenzéki mozgalmainak, sajtójának, földalatti művészetének és irodalmának dokumentumai ma már százezer fölötti számban találhatók gyűjteményében. Ennek egy része látható május 2-ig a Millenáris Park D-csarnokában, kiegészítve magyar magán- és közgyűjtemények anyagaival. A három külföldi bemutatóhoz képest az itteni kiállítás újdonsága a cseh, lengyel, szovjet, NDK és magyar kortárs és underground zenével foglalkozó rész.

n OSCAR-JELÖLÉS Nem került be a legjobb külföldi film díjának öt jelöltje közé Fliegauf Benedek munkája, a Rengeteg - az Amerikai Filmakadémia előzsűrije 56 ország filmjei közül a következőket választotta ki: Denys Arcand: Les Invasions barbares (Kanada), Ondrej Trojan: Zelary (Csehország), Yoji Yamada: The Twilight Samurai (Japán), Ben Sombogaart: De Tweeling (Ikerlányok; Hollandia), Mikael Hafström: Ondskan (A gonosz; Svédország).

Tizenegy kategóriában jelölték díjra A Gyűrűk Ura-trilógia harmadik részét, A király visszatért. Peter Jackson természetesen ott van a legjobb rendező díjának várományosai között is, következő kollégái mellett: Sofia Coppola (Lost in Translation), Peter Weir (Master and Commander: The Far Side of the World), Clint Eastwood (Mystic River) és Fernando Meirelles (City of God). A legjobb film díjára a City of God kivételével az eddig említetteken kívül csak a Gary Ross rendezte Seabiscuitet jelölték. A legjobb alakítások szobrocskáját Johnny Depp (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), Ben Kingsley (House of Sand and Fog), Jude Law (Cold Mountain), Bill Murray (Lost in Translation) vagy Sean Penn (Mystic River), illetve Keisha Castle-Hughes (Whale Rider), Diane Keaton (Something's Gotta Give), Samantha Morton (Amerikában), Charlize Theron (Monster) vagy Naomi Watts (21 Grams) viheti haza a február29-i gálaestről.

MORZE


n SPANYOL FILMDÍJ Noha a feleségbántalmazásról szóló Te doy mis ojos (Neked adom a szemem) nyert a legtöbb (hét) kategóriában a Goyáról elnevezett spanyol filmdíjak átadásán (közte a legjobb rendezés: Icíar Bolláin, legjobb alakítások: Laia Marull és Luis Tosar), a madridi gálaest legzajosabb eseményét a dokumentumfilmek között elsőnek nyilvánított La pelota vasca. La piel contra la piedrában (Baszk labda. Kő a bőr ellen) okozta: több százan tüntettek Julio Medem baszk terrorizmussal foglalkozó munkája ellen, illetve mellette. A legjobb külföldi film díját Wolfgang Becker műve, a Good Bye, Lenin! kapta. Nyolc kategóriában jelölték, de csak operatőri díjat kapott David Trueba polgárháborús története, a Soldados de Salamina (Szalámis katonák).

n KOOPERATÍV PEDAG"GIA Tanítók, tanárok, egyetemi és főiskolai hallgatók jelentkezhetnek a Független Pedagógiai Intézet Bevezetés a kooperatív tanulás gyakorlatába című, március 12-14. közötti, 30 órás tanfolyamára. Az akkreditáció alatt lévő továbbképzés ingyenes: pályázni február 15-ig lehet (1035 Bp., Szentendrei út 9., tel.: 250-3752; fupi [at] ame [dot] hu), a 32 résztvevőt a jelentkezők közül választják ki. A levélben a pályázó pedagógusi szemléletének és eddigi életútjának rövid leírását várják.

n AD A TILOS A Fővárosi Bíróság elfogadta a Tilos Rádió kérését, hogy a fellebbezéséről döntő bíróság határozatának meghozataláig függesszék fel az ORTT által rá kirótt harmincnapos szilenciumot, így a rádió háromnapi csönd után újra megszólalhatott. Eközben két műsorvezetője ellen szankciókat hozott munkahelyük, a Magyar Rádió: egyiküket, Bencsik Gyulát elbocsátották, másikukat, Pálfi Balázst választás elé állították: vagy itt vagy ott.

n MAGYAR DÍJAK A MIDEM-EN Kocsis Zoltán zongoraművész életműdíjat kapott, Eötvös Péter pedig a BMC kiadásában megjelent Vocal Works című lemezével a legjobb kortárs zeneszerzőnek járó elismerést kapta meg Cannes-ban, a zeneipar legnagyobb nemzetközi vására, a MIDEM klasszikus zenei díjainak átadásán (riportunkat lásd a 26-27. oldalon).

Figyelmébe ajánljuk