Cyber hírek

  • 2004. február 5.

Külpol

n Rogán és az Európa-terv Rogán Antal, az Országgyűlés informatikai bizottságának fideszes elnöke egy "Fidelitas közeli" cégen keresztül csaknem egy éve bejegyeztette az europaterv.hu és az europa-terv.hu internetcímeket, melyeken a miniszterelnök idei évértékelő beszéde után ellenzéki honlapot kívánt létesíteni - adta hírül az Index. A hírre reagálva a kormányfő nyilvános szerepléseinek előkészítésével foglalkozó helyettes államtitkár, Braun Róbert úgy vélekedett, hogy az Európa-terv a kormány modernizációs programjának kormányhatározatban rögzített neve, így szerzői jogi oltalom alatt áll, ezért a MEH a Magyar Internetszolgáltatók Tanácsa mellett működő eseti választott bírósághoz fordul, hogy visszaszerezze a címeket az ellenzéki képviselőtől.
Az ügyben végül gyors egyezség született: Rogán átengedte az europaterv.hu-t Braunéknak, a kormányzati projekt ellenzéki értékelésének céljára viszont megtartotta a kötőjeles változatot. A Fidelitas a bankarkormany.hu címen már működtet egy kormánygúnyoló honlapot.

n Pornókereső A Google, a világ legnépszerűbb internetes keresője hivatalosan felszólította a Booble nevű, az eredeti oldalra erősen hasonlító pornóoldal-keresőt (www.booble.com), hogy szüntesse be tevékenységét ezen név alatt, és változtassa meg a dizájnját. A keresőpiac hetven százalékát birtokló, tőzsdére készülő Google ugyanis úgy véli, hogy a pornókereső neve és logója zavaróan hasonlít az eredetire. Az amerikai központú Booble üzemeltetői azonban arra hivatkoznak, hogy csupán ártalmatlan paródiáról van szó, amit ráadásul az USA alkotmányának első, a szólásszabadságot biztosító kiegészítése is véd. Az üzemeltetők szerint különben csak egy ügyvéd képes komolyan kimondani a Booble szót. A január 20-án indított Booble a magas látogatottság miatt már kétszer is összeomlott.

n Útra kelt az Opportunity A Marson másodikként landoló Opportunity csak vasárnap gördült le a leszállóegységről, de máris értékes tudományos adatokat tudott összegyűjteni. Hősugárzást mérő spektrométere minden kétséget kizáróan kimutatta a sötét színű kőzetben a hematit jelenlétét, illetve azt, hogy a vas-oxidot tartalmazó ásvány valószínűleg szobahőmérsékleten keletkezett. A hematit vagy víz közelében, vagy vulkáni tevékenység hatására jön létre. A tudósoknak egyelőre annyit sikerült kideríteniük, hogy a hematit nem magas hőmérsékleten jött létre, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ásvány víz közelében keletkezett. Az Opportunity hamarosan az összes létező mikroszkópjával és spektrométerével megvizsgálja a talajt, és körülbelül egy héttel később ugyanezeket a vizsgálatokat az alapkőzeten is elvégzi. Mindeközben a NASA mérnökei helyreállították a Spirit űrszondát: kitöröltek több ezer fájlt a memóriájából és újraformázták. A tíznapos pihenőre kényszerült űrszonda hamarosan folytathatja az Adirondack névre keresztelt szikla vizsgálatát.

n HAlapEnz.hu A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a halapenz.hu miatt kirobbant vitával kapcsolatban azt javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy vitatott tartalmaik automatikus eltávolítása előtt mindenképpen konzultáljanak jogi szakértőkkel, akár a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) segítségét is igénybe véve. "Álláspontunk szerint az internet kifejezetten arra való, hogy olyan közösségi fórumoknak adjon helyet, amelyeken a felhasználók a számukra érdekes és fontos témákban szabadon megoszthatják nézeteiket, tapasztalataikat és véleményüket a többi felhasználóval" - olvasható az MTE által az utóbbi hetekben a halapenz.hu weboldal körül kirobbant vitával kapcsolatban kiadott ajánlásban. Az egyesület szerint a ma hatályos magyarországi jogszabályok lehetővé teszik a fellépést egy esetleges törvénysértést elkövető tartalomszolgáltatóval szemben, éppen ezért nincsen szükség sem a mainál szigorúbb szabályok megalkotására, sem pedig az internet sajátos jellegét figyelmen kívül hagyó, az elrettentés eszközeként használt hatóságifenyegetésekre. Az MTE megítélése szerint az a hatósági hozzáállás, amely a jogsértés gyanújának felmerülése esetén azonnal betiltással és egyéb büntetéssel fenyegetőzik, és a vizsgálati eredményeket megelőlegezve jogsértést feltételez, csak oda vezethet, hogy egyre több magyar nyelvű tartalom előállítója helyezi majd el oldalát külföldi tárhelyszolgáltatók szerverein, megnehezítve, illetve lehetetlenné téve az eljárást, amennyiben valóban jogsértést követnek el.

MORZE


n Nigériai csalás Amszterdamban a rendőrség a hét végén leleplezett egy bandát, amelynek tagjai több millió eurót csaltak ki áldozataiktól a nigériai ajánlat néven ismert trükk e-mailes változatával. Az akció keretében 80 rendőr 23 lakást kutatott át és 52 személyt vettek őrizetbe. A csalókra a holland UPC hívta fel a hatóságok figyelmét, mert rendszeresen túlterhelték a szolgáltató szerverét.

n Holdposta A kaliforniai székhelyű TransOrbital vállalat 2004 őszétől kereskedelmi célú űrrepüléseket tervez a Holdra. A társaság speciális tartályaiban bárki elküldheti a Holdra a névjegyét, szerettei hamvait, műalkotásokat vagy bármi mást. Több ezren fizettek már azért, hogy a Holdra postázzák személyes tárgyaikat.

n Nyugdíj Visszavonult a munkától David Bradley, az IBM programozója, aki kitalálta a világ legismertebb billentyűkombinációját, a számítógép újraindítására szolgáló Ctrl-Alt-Del-t. Az ötvenöt éves programozó, aki annak idején öt percet töltött a kombináció kódolásával, egyike volt annak a tizenkét embernek, akik megalkották az IBM PC-t.

n Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint az internetes áruházak jelentős része jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet végez, és nem tájékoztatja kellőképpen a vevőket. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ötven online kereskedelmi vállalkozást vizsgált meg, melyekből mindössze öt rendelkezik a megfelelő nyilvántartási számmal.

n Használt autó Az amerikai eBay internetes árverési portál 121 millió euróért megvásárolja a német Mobile.de használtautó-kereskedelmi portált. A Mobile.de adatai szerint Németországban évente 2,3 millió használt autó cserél gazdát elektronikus úton, 18 milliárd euró értékben. A portál havonta 22 millió felkeresést regisztrál, jelenleg 800 ezer autó szerepel a kínálatban.

n Fordított árverés A Sixt autókölcsönző használt autóinak egyre csökkenő árú internetes árverése nem ütközik a törvényi előírásokkal - állapította meg a német legfelsőbb bíróság. A fordított árverésnél a felkínált autó kiindulási ára minden 20 másodpercben 125 eurós lépésekben csökkent, amíg valaki kétszer a "megveszem" gombra nem kattintott.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.