Kulturális hírek

  • 2004. április 1.

Külpol

Rem Koolhaas londoni irodájából kiválván, két évvel diplomázása után, 1979-ben alapította önálló cégét. 1988-ban ő volt a New York-i Museum of Modern Art nagy hatású dekonstruktivista építészeti kiállításának egyetlen női résztvevője.
Első műve, a Weil am Rhein-i Vitra-tűzoltóállomás 1993-ban készült el. Viszonylag kevés épülete ellenére a szakma nemzetközi elitjéhez tartozik. A megrendelői konzervativizmus rovására írják, hogy noha cége több pályázatot is nyert már Nagy-Britanniában, tervei sokszor mégse valósulhatnak meg - megfúrták például a cardiffi operaház épületéhez készített radikális tervét is, pedig megnyerte a pályázatot. Londonban egyetlen épülete sincs (igaz, a Millennium Dome-beli Mind Zone az övé). Amerikában valamivel jobban áll: Cincinnatiben tavaly avatták fel a Rosenthal Center for Contemporary Art épületét (képünkön), az oklahomai Bartlesville-ben, Frank Lloyd Wright 19 emeletes épülete közelében készül a Hadid-féle Price Tower Arts Center, New Yorkban pedig a 2012-es olimpiai falu tervezésére kiírt pályázat öt finalistája közé került. Zaha Hadid elképzelései alapján épült a strasbourgi Hoenheim-Nord parkoló és végállomás, az insbrucki Bergisel-sísánc, de bútorokat, épületbelsőket, sőt színpadképeket is tervez (a Pet Shop Boys például az ő díszletei között turnézott 1999-2000-ben). Jelenleg több projektje fut Európában és Ázsiában: a BMW új lipcsei gyára, egy wolfsburgi tudományos központ, a MAXXI névre keresztelt kortárs művésze-ti központ Rómában, a tajvani Guggenheim Museum és a délkínai Guangzhou városának operaháza.

n CANTAT: NYOLC ÉV Nyolc évre ítélték Bertrand Cantat-t, aki júliusban, egy vilniusi szállodában, egy összezördülés során halálos ütést mért barátnőjére, Marie Trintignant filmszínésznőre. A nálunk is koncertezett Noir Désir énekese azóta előzetes letartóztatásban volt a litván fővárosban. A 41 éves Cantat a bíróság előtt kijelentette, hogy nem akarta megölni Marie-t, akit teljes szívéből szeretett, és azóta is minden másodpercben rá gondol.

n A DEALER DíJAI Öt díjat nyert Fliegauf Benedek alkotása, a Dealer Argentínában, a Mar del Plata-i filmfesztiválon: legjobb rendezés, Szatmári Péter operatőri munkája, argentin és nemzetközi filmkritikusok díja, valamint a képi és zenei egység művészi megteremtésének díja.

Hegedűs Bálint Showtime című forgatókönyve nyerte a Hartley-Merrill forgatókönyv-írói pályázat itthoni fordulóját, és így angol fordítása versenyre kelhet Los Angelesben a Hartley-Merrill nemzetközi díjáért, melyet májusban Cannes-ban adnak át.

n TURNÉN A KRAFTWERK A berlini Tempodromban megkezdte német turnéját a Kraftwerk, amely tizenhét évi szünet után tavaly jelentkezett új albummal (Tour de France Soundtracks).

n KÖNYVVÁSÁROK SORA Első ízben lépte túl a százezres határt a Lipcsei Könyvvásár látogatóinak száma: négy nap alatt 102 ezren voltak kíváncsiak harminc ország több mint kétezer kiadójának kínálatára. Itt vehette át az írói, műfordítói, kultúraközvetítői munkásságát elismerő, Európai Megértésért elnevezésű díjat Csordás Gábor, a pécsi Jelenkor Kiadó igazgatója. Christa Wolf, Adolf Muschg, Rolf Hochhuth, Yann Martel és mások mellett a vásár vendégei között szerepelt Dalos György, Parti Nagy Lajos, Tolnai Ottó, Vámos Miklós és Závada Pál is. Picivel arrébb, Weimarban Goethe-érmet kapott Kertész Imre, rajta kívül Mohan Agase indiai színházi és filmrendező, Paul Michael Lützeler amerikai irodalomtudós, Anatolij Mihajlov fehérorosz filozófus és Sergio Paulo Rouanet brazil filozófus és kultúrpolitikus részesült az elismerésben.

A 24. Párizsi Könyvszalon 900 francia és 300 külföldi kiadója között 330 francia nyelvű, magyar vonatkozású kiadvánnyal jelentkezett az ezúttal harmadszor önálló standot állító Magyarország. Az újdonságok között szerepelt Kertész Imre regénye, a Felszámolás, Szabó Magda Femina-díjas műve, Az ajtó és Kertész Ákos könyve, A tisztesség ára.

Tizenhét ország közel ötven írója,köztük két Nobel-díjas, Günter Grass és Kertész Imre lesz jelen április 22-25. között a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron, a Budapest Kongresszusi Központban, a korábbi rendezvényeknél 150 nm-rel nagyobb alapterületen. A díszvendég Németország csaknem 300 kiadója ezernél több kötettel képviselteti magát. A könyvfesztivál keretében immár negyedszer rendezik meg az európai elsőkönyvesek fesztiválját.

MORZE


n HUNG-ART A HÁL"N Román kori falfestményektől és faragványoktól kezdve a XX. századi alkotásokig összesen 431 képzőművész 5100 művének reprodukciója található a www.hung-art.hu címen elérhető, 1997 óta működő, nemrég megújult lapon. A képeket magyar és angol nyelvű műelemzések, információk egészítik ki.

n ZENEI INFOKÖZPONT A Magyar Zenei Tanács 1973-ban létrehozott gyűjteményének bázisán nyitotta meg zenei információs központját a Budapest Music Center. A Lónyay u. 54. alatti, 200 nm-es helyiségben 7400 könyv és folyóirat, 5600 bakelitlemez, 800 kazetta, 1700 CD, 13 600 kotta és három, internetre kapcsolt számítógép áll ingyenesen az érdeklődők rendelkezésére.

n SZíNHáZI VILáGNAP Ebből az alkalomból adták át az idei Hevesi Sándor-díjakat. A nyertesek: Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Novák János, a Kolibri Színház igazgatója és Gregor József operaénekes. A Gobbi Hilda-életműdíjat Bakó Márta (József Attila Színház), a pályakezdő tehetségek Soós Imre-díját Ruttkay Laura (Pesti Magyar Színház) és Rácz János (Egri Gárdonyi Géza Színház), a Mensáros László-emlékérmet Trill Zsolt (Új Színház) kapta, posztumusz díjat ítéltek meg a tavaly 39 éves korában elhunyt Ternyák Zoltánnak.

n GYáSZ 63 éves korában meghalt Jan Berry, aki az 1960-as évek kaliforniai szörfpop világában népszerű Jan & Dean duó tagjaként autórádióra gyártott slágereket adott elő: Surf City, Dead Man's Curve, The Little Old Lady From Pasadena. Sikerszériájuknak Jan 1966-os autóbalesete vetett véget. Jan Berry első szólóalbumát 1997-ben készítette (Second Wave). Utoljára március 6-án, már tolószékben lépett fel Deannel együtt.

82 éves korában elhunyt Peter Ustinov. Az orosz származású brit színész a Spartacus és a Topkapi című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat, utolsó művét, melyben Luther Mártont személyesítette meg, tavaly forgatta. Ustinov könyveket és színdarabokat írt, filmeket, operákat rendezett, fotózott, és rendszeresen részt vett UNICEF-kampányokban.

Figyelmébe ajánljuk