Cyber hírek

  • 2004. április 1.

Külpol

n Rekordösszegű bírság a Microsoftnak Rekordösszegű, 497 millió eurós bírsággal sújtotta múlt szerdán meghozott döntésében az Európai Bizottság a Microsoft amerikai szoftvercéget, amiért uralkodó piaci helyzetével visszaélve megsértette az uniós versenyszabályokat. Ez a legnagyobb összegű bírság, amelyet Brüsszel egyetlen vállalatra valaha is kiszabott a versenyszabályok megsértése miatt.Az EU végrehajtó intézménye kötelezte továbbá a társaságot, hogy 90, illetve 120 napon belül hozza meg a tisztességes versenyfeltételek helyreállításához általa szükségesnek nevezett intézkedéseket.
A döntés több mint öt éve tartó vizsgálatokat zárt le. A Microsoft bejelentette, hogy fellebbezni fog a bizottság döntése ellen. Az ügy így a luxembourgi Európai Bíróság elé kerül, és szakértők szerint még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.

n Hiperszonikus próbarepülés Az X43-A jelű, nagy sebességű kísérleti repülőgép pilóta nélkül is a hangsebesség hétszeresével száguldott a Csendes-óceán fölött, majd Kalifornia állam partjaitól 640 kilométerre a vízbe zuhant. Az amerikai repülőt tíz másodpercig saját torlósugár-hajtóműve hajtotta. A gép különlegessége a hajtóművében rejlik, amely a hidrogén elégetéséhez szükséges oxigént a levegőből nyeri; ezért előbb nagy sebességre kell felgyorsítani a szerkezetet, hogy a hajtómű egyáltalán működőképes legyen. A szombati kísérlet során az X43-A-t egy módosított B52-es bombázó jobb szárnya alá szerelték. A bombázó 12 kilométeres magasságban leengedte szárnyáról a repülőgépet, amelyet ezután a rászerelt Pegasus rakéta röpített fel mintegy 30 kilométeres magasságba. A repülőgépet ezután saját hajtóműve vitte tovább. Ez utóbbi művelet - a terveknek megfelelően - tíz másodpercig tartott, és a hajtómű ezen idő alatt egy kilogrammnyi cseppfolyós hidrogént égetett el. A repülőgép rövid időre elérte a 7700 kilométeres óránkénti sebességet is, ami a hangsebesség hétszeresének felel meg. Az X43-A-n alkalmazott hajtómű-technológia megnyithatja az utat az űrrepülőgép-hajtóművek új nemzedékének kifejlesztése előtt.

n Mikrobák a Marson? Az élet jele is lehet a kutatók szerint a Mars atmoszférájában kimutatott metán. A gázt először földi teleszkópokkal fedezték fel, de létezését most megerősítette az európai űrhivatal Mars Express szondája is. A metán csak rövid ideig marad meg a bolygó légkörében, a kutatók ezért úgy gondolják, hogy valamiképpen folyamatosan újratermelődik. Ennek két módja lehet: vagy aktív vulkánok vannak a Marson, de ilyet eddig nem találtak, vagy mikrobák termelik a gázt. A metánt tavaly a hawaii infravörös teleszkóppal és a Chilében lévő Déli Gemini távcsővel detektálták, de most a Mars Express fedélzetén található planetáris Fourier-spektrométer (FPS) is kimutatta a gáz jelenlétét - írta az Index a BBC nyomán. A Földön a baktériumok hidrogénből és szén-dioxidból állít-ják elő a gázt. A metánt termelő földi mikrobáknak nincs szükségük oxigénre a túléléshez, a kutatók ezért lehetségesnek tartják, hogy ez a típus él a Marson is. Egy texasi csillagászati konferencián felszólaló kutató szerint viszont a Marson minden kétséget kizáróan van élet, amely ráadásul a Földről származik. A tudós szerint az űrhajókon utazó vízcseppekben található organizmusok élnek tovább a vörös bolygón. A floridai tudós szerint az összes Mars-szonda közül csupán az 1976-ban felküldött két Viking-szonda volt megfelelően sterilizálva. A januárban leszállt roverek ezt a kérdést nem tudják megválaszolni, ugyanis ezeket elsősorban geológiai munkára tervezték.

MORZE


n @ a KRESZ-táblákon Rövidesen külön KRESZ-tábla jelöli a közösségi internet-hozzáférésipontok helyét- jelentette be az informatikai miniszter. A táblán kék keretben egy "@" látható majd. Az idei év derekától több ezer nyilvános terminál várja a netezni vágyókat például vasúti és buszpályudvarokon, kórházakban és szociális intézményekben.

n Rossz idő Az esős időnek köszönhetően múlt kedden minden eddiginél nagyobb forgalmat regisztrált a hazaihonlapok látogatottságát hitelesítő Medián WebAudit. A cég közleménye szerint az új rekord csupán egyetlen napig volt életben, szerdán ugyanis megszületett a legújabb csúcs: 873 ezer látogató 2,84 millió látogatás során több mint 39 millió oldalt töltött le.

n E-könyv a Sonytól A Sony két partnercégével közösen bejelentette, hogy áprilisban olyan újfajta e-könyv-olvasó eszközt dob piacra Japánban, amelynek kijelzője az elektronikus tinta technológiáján alapul. A Sony Librie néven forgalomba kerülő eszköz körülbelül75-80 ezer forintnak megfelelő összegért lesz majd kapható.

n Újabb 532 per Az amerikai lemezkiadók szövetsége újabb pereket indított a fájlcserélők ellen. A RIAA többek között huszonegy egyetemi hálózat felhasználóit vette célba, akiket azzal vádol, hogy illegálisan zenei fájlokat osztottak meg másokkal az interneten.

n Térhangzású mp3 Az mp3 formátumot jegyző Fraunhofer Intézet kifejlesztett egy módszert, amivel az mp3-ak térhangzásúak is lehetnek: a zeneállományok kódolásánál kevés pluszinformáció elhelyezésével elérhető a surround hatás. Az új technológiát használó termékek júliusban jelennek meg a piacon.

n Simputer Írástudatlanok által is használható, olcsó tömegszámítógépet dobtak piacra Indiában. A linuxos kéziszámítógép monokróm kijelzővel, 206 megahertzes processzorral, 64 megabit memóriával, beépített mikrofonnal és hangszóróval rendelkezik, és képes csatlakozni az internetre is. Indiában ezer emberből mindössze kilencnek van számítógépe.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.