Kulturális hírek

  • 2004. április 8.

Külpol

n KURT COBAIN: TÍZ ÉVE, 1994. április 5-én halt meg a 90-es évek egyik legnagyobb hatású rockzenésze, Kurt Cobain, a Nirvana gitárosa, énekese.
Halála körülményeit azóta is vitatják, de hitelesen nem sikerült megcáfolni, hogy önmagát lőtte szájba. Az évfordulóhoz közeledve az Uncut című magazin előbányászott egy annak idején töredékesen sugárzott francia tévé-interjút, melyben 1993 augusztusában Kurt elmondja, otthagyná a Nirvanát felesége, Courtney Love együttese, a Hole kedvéért, ezen kívül szívesen helyezné előtérbe az akusztikus gitárt és cserélné grunge rocker hírnevét egy dalszerző-énekesére. A Heritage Galleries április 17-én Dallasban elárverezi Kurt Cobain gitárját: a Nirvana és Fuck Elvis feliratú, 60-as évekbeli hangszert 1990-ben vásárolta a gitáros és alakíttatta át balkezessé. Az aukciósház legalább 200 ezer dollárt remél kapni érte. Cobain haláláról egy ajándék CD-vel emlékezik meg a New Musical Express: e tizenhárom számot Kurt interjúiban, naplójában vagy koncertjein emlegette. Az előadók: Mudhoney, Rites Of Spring, Faith, Iggy Pop, Melvins, Butthole Surfers, MDC, Gang Of Four, Slits, PJ Harvey, The Vaselines, Leadbelly, Bad Brains.

n POSZT EL'TT Június 3-12. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót. A versenyprogramot Csengery Adrienne operaénekes választotta ki, 130 előadást látván: Brecht: Kaukázusi krétakör (Vígszínház), Weöres: Teomachia (Bárka), Koltes: Roberto Zucco (Új Színház), Csehov: Ivanov és Szigarjev: Fekete tej (budapesti Katona), Csiky Gergely: Buborékok (Nemzeti), Kovács-Mohácsi-Mohácsi: Csak egy szög (kaposvári Csiky Gergely), Domokos-Gyarmati: Via Italia (Újvidéki Magyar Színház), Ionesco: Jacques, avagy a behódolás (Kolozsvári Állami Magyar Színház), Háy János: A Herner Ferike faterja (zalaegerszegi Hevesi), Csehov: Siráj (Krétakör), Larcus: Három madár (nyíregyházi Móricz), Dosztojevszkij: Karamazov testvérek (szolnoki Szigligeti), Selmeczi-Trunkó-Sas: A Mikroszkóp fantomja (Mikroszkóp).

n AZ AUSCHWITZ ALBUM Tíz nappal a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, illetve az auschwitzi új magyar kiállítás megnyitása előtt bemutatták a sajtónak Az Auschwitz album - Egy transzport története című kötetet, melyet a jeruzsálemi Yad Vashem intézet és az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum hozzájárulásával, az NKÖM megbízásából jelentetett meg a Magyar Nemzeti Múzeum. Az első háromezer példányt hamarosan továbbiak követik, hogy még idén az ország összes iskolájába és könyvtárába eljuthasson a kötet, mely a jogtulajdonosok kikötése értelmében kereskedelmi forgalomba nem kerülhet - egyébként sehol a világon nem árusítják. A héber és angol kiadás alapján készült hasonmás kiadásban korrigálták az eredeti néhány hibáját, de például - mint azt Varga László történész elmondta - a kötet valójában, címével ellentétben, nem egy, hanem négy kárpátaljai transzport Auschwitzba érkeztét dokumentálja. Az SS-fotósok készítette albumot Jakab Lili találta meg a táborban annak felszabadulása után, s fedezte fel benne saját magát és elpusztított családtagjait. A képek egy részét a Műcsarnok Elhallgatott Holocaust című kiállítása, illetve a Holokauszt Emlékközpont egy hét múlva nyíló kiállítása is bemutatja.

MORZE


n GYÁSZ 48 éves korában meghalt John McGeoch, a posztpunkkorszak egyik legjobb gitárosa, a Magazine, a Siouxsie & the Banshees és a Public Image Ltd. egykori tagja. Álmában érte a halál.

101 éves korában elhunyt Makai Ödönné József Etelka, József Attila nővére, a költő hagyatékának egykori gondozója.

n BACH-KÉZIRAT Chieko Hara, a három éve, 86 éves korában elhunyt japán zongorista hagyatékában megtalálták J. S. Bach 1728-ban írt, BWV 216 jelzésű esküvői kantátája kéziratos kottáját. A nyolcvan éve elveszettnek hitt kotta előző ismert tulajdonosa Felix Mendelssohn egyik leszármazottja volt. Chieko Hara feltehetőleg férjétől, Gaspar Cassado spanyolcsellistától jutott hozzá, aki ismerte a Mendelssohn-rokont.

n OMEGA, FONOGRÁF Zalaegerszeget, Békéscsabát, Nyíregyházát, Győrt, Miskolcot, Debrecent és Pécset érinti május 8. és június 1. között az Omega koncertkörútja, szeptember 18-án pedig Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban lépnek fel. A turnéhoz időzítve reprezentatív CD-dobozt adtak ki a zenekar összes albumával és kislemezével. Nosztalgiázik a Fonográf is: június 4-én a Kisstadionban játszik a harminc éve alakult együttes.

n REND'RÖK ÉS RAPPEREK A New York-i Village Voice értesülése szerint a városi rendőrségen külön hírszerző egységet szerveztek, melynek feladata, hogy a hip-hop zeneipart, az előadókat és környezetüket figyelje. New York-i rendőrök segítették egy hasonló egység megszervezését Miamiben is. A hip-hop közösség a személyes szabadságjogok megsértését látja az intézkedésben, a rendőrség szerint viszont a műfajhoz kapcsolódó erőszakos cselekmények sora indokolja a fokozott figyelmet, a bűnmegelőzés érdekében.

n KAFKA NEVÉBEN Pályázatot hirdet a Kafka című folyóirat, a litera.hu és a budapesti Goethe Intézet: halála 80. évfordulója alkalmából max. 5000 leütésnyi írásműveket várnak rtf-formátumban arról, hogy "Mit szólna ma KafkaÉ, ha Brüsszelben lenne hivatalnok? Ha látná bevonulni Kelet-Európát az EU-ba? Ha az európai szabványok értelmén és hasznán elmélkedne? Ha a nagy közös európai identitás nyomait keresné önmagában?" Főnyeremény: 150 euró és megjelenés, határidő: április 30., cím: Zeitschrift [dot] Kafka [at] berlin [dot] de.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.