Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 15. szám, (2004-04-08) (2004-04-08)

Publicisztika

Mire képes a lengyel elnök?

Publicisztika

Szólókarrier

Miután Medgyessy miniszterelnök megtette javaslatát a közvetlen államfőválasztásra, ő is meg Bárándy igazságügy-miniszter is azzal nyugtatták az aggodalmaskodókat, hogy ez a megoldás nem vezet elnöki túlhatalomhoz. A kormányfő Ausztriára és Lengyelországra hivatkozott: az államfőt, bár hatásköre itt is szűk, mégis közvetlenül választják. A lengyel példa azonban sántít.

Publicisztika

Muraközy Balázs: Írók a kasszánál

Az utóbbi időben a középosztály egyre több tagja érzi úgy, hogy az állam feladata lenne az ő megélhetésének a biztosítása. Ezt az érzést erősíti a köztisztviselők nagy száma, valamint az, hogy akik elég kitartóan toporognak az állam nagy kasszája előtt, ritkán távoznak üres kézzel. Sok művészeti ág képviselői hasonlóan éreznek: legutóbb a filmipar képviselői vehették elégedetten tudomásul, hogy a Nagy Testvér nem érzéketlen igényeik iránt, és a költségvetésből juttat számukra egy kellemes összeget. Érthető, hogy az írók is szeretnének pénzt kapni az államtól.

Publicisztika

Orbán etet

A magyar fogyasztó rég megszokta a kéretlen küldeményeket - a kedvezményes árú (magyarul lejáró szavatosságú) húsvéti sonkákról, olcsó fuszeklikről, kétszáz forintos dezodorokról szóló nyomtatványok általában a kukában végzik pályafutásukat. A Fidesz - MPSZ legújabb küldeményei (egy db petíció plusz egy db tréfásnak szánt kamu csekk) ugyancsak erre a mintára készültek: Tesco-gazdaságos pártpropagandát kap a választópolgár, s ebbéli érzéseiben megerősíti, amikor elsőként Esztergályos Cecília írja alá az ívet

Publicisztika

Egy legendával kevesebb

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a befektetők és a betétesek védelméről szóló törvénymódosításokat. Beérett a kormányzat kétéves erőfeszítése: nincs törvényi akadálya Szász Károly bankfelügyeleti elnök elmozdításának. Ám Szász és a koalíció küzdelmének nincs győztese. A harcban valamennyi résztvevő blamálta magát: az alkalmi baloldali nehéztüzérek éppúgy, mint maga Szász Károly. Előbbiek hiába firtatták az elnök személyes felelősségét a Magyar Fejlesztési Bank Orbán-éra alatti működése, a Premier Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ingatlanszövetkezetek ügyében, és hiába támadták a felügyelet gazdálkodását, a saját mártíromságát mélyen átélő Szász állta a sarat. Szorgalmasan magyarázgatta a PSZÁF-törvényt, hangoztatta a szervezet állítólagos érdemeit a Pannonplast-, illetve a Kulcsár-ügy feltárásában (jóllehet a Pannonplast-ügyben maga a cég hívta fel a felügyelet figyelmét az ellenséges kivásárlás gyanús körülményeire; arra pedig Szász egyszer sem tudott magyarázatot adni, hogy a K&H Equities sötét ügyeiből miért nem lett botrány már sokkal korábban). Az elnököt időnként a Bankszövetség, az ellenzék és az államfő is védelmébe vette. Ám Szász elvétette a szerepét: független intézmény vezetőjeként, köztisztviselőként politikai játszmákban vállalt dicstelen szerepet, márpedig ez összeegyeztethetetlen a pozíciójával.

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velő(A bundás kenyér)

Mikor este nyolc után kinyitottam a konyhaablakot, hogy jó szellőzése legyen a sercegő olajnak, ha belemártom a tojásban forgatott kenyeret, azt hallottam az utcáról, hogy vegetáriánus ember nem lehet szadista.Már tudtam, emiatt perceket fog késni a vacsora. Végigvettem vegetáriánus és szadista ismerőseimet, és megnéztem, van-e közös részhalmazuk. Nem volt. De ez még nem bizonyít semmit, a pontos vizsgálathoz képest nagyon kevés vegetáriánus ismerősöm van.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Kompromisszum)

Már órák óta gyűrtük egymást angol üzleti partnereimmel, és én lélekben feladtam. Teljesen reménytelennek tűnt, hogy megállapodásra jussunk. Egy ideje csak azt fogalmazgattam magamban, hogyan tudok elmondani angolul egy régi viccet; gondoltam, így zárom majd le ezt a nyavalyássá vált londoni utat. Úgy döntöttem, rögtön a poénnal kezdem, és így szóltam: van egy kompromisszumos javaslatom...

Belpol

Belpol

"Csodaorvos lettem" (Dr. Csernus Imre pszichiáter)

Exdrogos, médiasztár. Úgy ismertük meg, mint az addiktológia Vajdaságból származó forradalmárát, aztán rövid idő alatt hihetetlenül népszerű személyiség, amolyan pszichofenegyerek lett, könyvet írt (Drogma), dokumentumfilmek készültek a munkájáról, újabban beszélgetős műsort vezet a Viasat 3-on.

Belpol

MDF: Az utolsó szalmaszál

Pimaszság, arcátlanság, más párt érdekeit szolgáló tudatos aknamunka, megélhetési politizálás - ilyen és ehhez hasonló jelzőket vágtak egymáshoz nyilvánosan röpke néhány nap alatt az MDF ismert politikusai. A belvita oka nem új, hiszen évek óta kérdés, miként biztosítható a párt fönnmaradása: ha a soros választáson önállóan vagy szövetségben indul. Új elem azonban,hogy a pártelnök asszony környezetében mind erősebbeka fenntartások a természetes szövetséges Fidesszel és annak teljhatalmú vezetőjével szemben.

Belpol

Oktatás és munka a börtönben: "Itt is nagyon jó dolgozó vagyok"

Az Aszód-Balassagyarmat-Vác börtönútvonalon lassan halad a vonat. A busz is. Két és negyed óra alatt birkózik meg mindegyik a nyolcvan kilométeres távval. A Volánbusz legalább házhoz visz, a hármas kocsiállást rögtön a Balassagyarmati Fegyház és Börtön ajtajába telepítették.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n KURT COBAIN: TÍZ ÉVE, 1994. április 5-én halt meg a 90-es évek egyik legnagyobb hatású rockzenésze, Kurt Cobain, a Nirvana gitárosa, énekese.

Külpol

Cyber hírek

n Patkánygenom Az ember és az egér után a patkány a harmadik olyan emlős, amelynek megfejtették a genetikai kódsorrendjét. A kutatók az új adatok segítségével jobban megérthetik a betegségeket, és betekintést nyerhetnek az emlősök evolúciójának lépéseibe.

Külpol

Nyelvi zűrzavar az unióban: Fordított helyzet

Az Európai Unió egyik alapelve a kulturális sokszínűség támogatása, amely sok más mellett azzal is jár, hogy a formálódó közösségben minden tagország nyelve egyben az EU hivatalos nyelve is. A májusi "nagy bummal" azonban már-már abszurd méretűvé fog nőni a nyelvek közti fordításért felelős apparátus és az erre szánt pénz mértéke.

Zene

Zene

Könyv: Az önkívület problematikája (Timothy Leary: Az eksztázis politikája - Drog, tudat, vallás)

A pszichedélikus mozgalom ősatyja, a lázadás és szembeszállás prófétája ma már csak emlék (sajnos a téma elkötelezettjei számára sem kellőképpen élénk), 1996-ban hátrahagyta nekünk ezt az árnyékvilágot, boldoguljunk benne, ahogy tudunk. Felcserélte a Túlsó Oldalra, ahonnan két évvel halála után jelzett követőinek, hogy ne adjuk föl, az ezredforduló lehetőségei a tudatszabadságra törekvő egyéneknek minden eddiginél nagyobb esélyt adnak, hogy végre valóban megszabaduljunk a szellemünket igában tartó gondolatrendőrségektől, legyen az a munkahely, a család, a politika vagy a média.

Zene

Színház: "Kimerültem, nem hiszek semmiben" (Csehov: Ivanov)

A kritikus - vagy legalábbis én - puszta kíváncsiságból "mindenevő": számtalan színházi nyelven tanul meg érteni és beszélni az évek során, de hát neki is van anyanyelve persze. És az enyém az, amelyen például Ascher Tamás beszél, akinek ez a rendezése is épp olyan aprólékosan kidolgozott, mint a Három nővér vagy a Platonov volt annak idején; muszáj gyönyörűséggel beleveszni a részletekbe, hogy aztán - ez is a nyelv, pontosabban a hatásmechanizmus szerves része - hatalmas erővel süvítsen ki az előadásból a lényeg, ami az apróságokból összeállt.

Zene

Nyolc kis kritika

n Claudio Abbado fellépése a tavaszi fesztivál zárását és egyben csúcspontját jelentette. Anna Larsson megbetegedése miatt csak egy műsorszámot játszottak: Mahler IX.

Képzőművészet

Képzőművészet

Dogma: Plánmorál

Manapság, amikor - kis túlzással - hetente nézhetünk új dán filmet, elkélne valamiféle iránymutató abban a tekintetben, hogy melyiket nézzük dogmás darabnak és melyiket csak szimpla dán mozinak.

Könyv

Könyv

Vissza a múltat: Ibrahim Ferrer az arénában

A Buena Vista Social Club lemezsorozat sikere lassan nyolc éve überelhetetlen. Az utolsó darabját Ibrahim Ferrer jegyezte 2003 tavaszán Buenos Hermanos címmel, s ez az album a Grammy-díja mellett most - a legjobb latin-amerikai lemez gyanánt - a BBC 3 rádiótól is megkapta a magáét, az európai világzenei rádiósok éves összesítésében pedig 1040 jelölt közül végzett az első helyen. A hazai rádióműsorok "természetesen" nem különösebben bíbelődnek Ferrer kultuszával, mindazonáltal a nyáron tizenötezren hallgattuk Ferrert a Szigeten, és április 3-án a Budapest Sportarénába is ellátogattunk kilencezren.

Lélek
Lokál

Lokál

Diplomasirató:Messze ide Zugló

Létezik-e az, hogy egy március 2-án, a Múzeum krt.-on feladott hivatalos levél pontosan 15 nappal később érjen célba Zuglóban? És mi történik olyankor, ha ez a bizonyos levél egy értesítő valami fontosról, ami megérkezése napján már nem aktuális többé?

Tranzit

Autómodellek Kelenvölgyben

Tranzit

Fut, robog a kicsi kocsi

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a legendás hírű Kelenvölgyi Autómodell Kiállítást a gyermeklelkű felnőttek nagy örömére - a tárlat húsvéthétfőig tart nyitva. A mecsbokszokat megtekintve bebizonyosodott, hogy a mi szemünkben - regresszív személyiségünknek hála - egy piros Ferrari több körrel marad le a Zaporozsec vagy a farmotoros Ikarus mögött.

Tudomány

1 tanár

Tudomány

"A média kicsit túlpörgette az ügyet"

Sik András

A szakkör, melyben az átlagot magasan felülmúlja az egy főre eső nemzetközipályázat-nyertes diákok száma, legutóbb március elején adott hírt magáról a Gánton megrendezett I. Magyar Mars Expedícióval. (L. még: Földi űrutazás, Magyar Narancs, 2004. március 11.) Sik András tavaly diplomázott az ELTE Természettudományi Karán, jelenleg doktorandusz. A Mars Társaság magyar tagozatának egyik alapítója.

Tudomány

Diszlexia: Szégyen, nem szégyen

Ha máshonnan nem, az OECD-országok iskolásainak olvasnitudását vizsgáló Pisa 2000 jelentésből tudhatjuk: a mi 15 éveseink 48 százaléka alig érti, amit olvas. Az ilyen vizsgálatokban azok az országok szerepeltek a leggyengébben, ahol a tanterv szerint Magyarországhoz hasonlóan még mindig négyosztályos az alapozó képzés. A mi gyerekeinknek a tanterv szerint 10 évesen már kifogástalanul kellene olvasniuk, de ez még a jó tanulási képességekkel rendelkező gyerekeknek sem mindig sikerül.

Egyetemi elektronikus adatbázisok

Tudomány

Lopott órák

"Pár év múlva majd számítógépen intéznek mindent" - sóhajtott fel annak idején a túlhajszolt tanulmányi előadó, amikor az indexleadás utolsó napján fáradtan végigtekintett az ajtaja előtt toporgó tömegen. Azóta szinte minden egyetemen kiépült az elektronikus adminisztráció, a hallgatók azonban még ma is kénytelenek fél napokat áldozni a szemeszterükből, hogy elfogadtassák máshol szerzett tudásukat. Pedig az internetes rendszerek segítségével a diákok otthonról vagy egy bangkoki internetkávézóból is elintézhetnék függő ügyeiket. Ezt amúgy több hazai és nemzetközi határozat is előírja.

Előadás-kritika

Tudomány

Az igazság odaát van: rögtön jön

Polt Péter: Büntetőjogi elvek és esetek

"Nem akarok személyeskedni, de bizonyára hallották már azt a felvetést, miszerint nem helyes, ha az ügyészség elveszi a lehetőségét annak, hogy bíróság elé kerüljenek bizonyos ügyek. Főleg a sajtóban került elő többször ez a gondolat. Nos, ez nem igaz."

Tudomány

Olvasói levelek

Szőnyei Tamás január 8-án megjelent írásában volt egy komoly logikai bukfenc. Miközben azt a kérdést vetette fel: "Mi lehet annyira jelentős Prohászka tevékenységében és tanításában, ami miatt szemet kell hunyni antiszemitizmusa fölött?" - szemlátomást és deklaráltan nem akart a prohászkai életmű egészével foglalkozni.

Szex

Szex

Apák gyesen: "Biciklizünk, sétálunk, játszunk"

Magyarországon még nagyon kevés férfi foglalkozik főállásban vagy akár félben gyermeke gondozásával. Aki mégis, az inkább anyagi megfontolásból, mint érzelmi igényei miatt. Mi lehet ennek az oka?

Szex

Élmények a nőgyógyászaton: Doktor úr, a maga méhe sose fáj?

A nők sokszor úgy érzik, hogy a nőgyógyászati rendeléseken még az átlag beteg magyarnál is rosszabb helyzetben vannak. Hogy miért? A cikksorozat huszonöt 20 és 70 közötti értelmiségi fővárosi és vidéki nő nőgyógyászati élményei alapján vizsgálja az okokat.

Szex

Nők a volánnál: Sose hagy cserben

A női autóvezetőket nemcsak a férfiak, de a nők jelentős része is ügyetlen sofőrnek tartja. Magyarországon azonban nem létezik olyan statisztikai vagy kutatási adat, ami alátámasztaná ennek a vélekedésnek az igazságát. A számokból egyértelműen kiderül: ha elütik az embert, jobban jár, ha nő a gázoló.

Szex

Hírek

A családbarát munkahelyért A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium és az Esélyegyenl›ségi Kormányhivatal megbízásából a Foglalkozta-tási Hivatal meghirdeti kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervek és alapítványok kategóriájában a Családbarát Munkahely 2004 Díjat. Adatlap és a pályázatot bemutató részletes tájékoztató letölthet› a minisztérium honlapjáról: www.fmm.gov.hu. A pályázat beadási (postázási) határideje: 2004.