Szijjártó tárcája „folyton kampányüzemmódban lévő pártszervezet”

  • B. Simon Krisztián
  • 2020. január 9.

Külpol

Bő öt éve vezeti Szijjártó Péter a külügyet. A friss Narancsban megnézzük, regnálása alatt hogyan ragadta magával a minisztériumot a mozgalmi hevület és miképp szolgálja külpolitikánk Orbán autoriter barátait.

„Nem is biztos, hogy lehet még magyar külpolitikáról beszélni, hiszen ami történik, az más országok érdekének a képviselete” – fogalmazta meg egy, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ismerő forrásunk azt az aggodalmat, amelynek az elmúlt hetekben több beszélgetőtársunk is hangot adott valamilyen módon.

A magyar kormány az elmúlt években nemcsak a hazai jogállamiságot építette le, de fontos európai erőfeszítéseket is blokkolt – legyen szó Törökország szíriai beavatkozása vagy a kínai emberi jogi sérelmek uniós szintű elítéléséről. Emellett a miniszterelnök az ukrán–orosz konfliktus alatt látványosan kokettált Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, menedékjogot adott a korrupció miatt elítélt, miniszterelnökként Macedónia NATO-csatlakozását megakasztó Nikola Gruevszkinek, és már-már példa nélkülinek nevezhető, hogy Magyarország a NATO külügyminiszteri találkozóin belpolitikai indokokra hivatkozva lassítja Ukrajna euroatlanti integrációját is.

Esküjét letette


Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd

A NER-ben hiánycikk a külpolitikai stratégia (ilyen utoljára az uniós elnökségünk után, 2011-ben született Martonyi János Külügyminisztériumában; de a nemzetbiztonsági stratégia is hétéves már), nincsenek akciótervek a külpolitikai célok elérésére – de a mai külügyben nincs is erre igény. „Akik most irányítják a házat, mind fiatalemberek, akik a mozgalomban szocializálódtak. Nem ismernek más működési módot” – mondta egy külügyre rálátó forrásunk, hozzátéve, hogy a mozgalmi mentalitásból kiindulva a minisztériumot Szijjártóék egy „folyton kampányüzemmódban lévő pártszervezetként” próbálják működtetni. A Fidesz Európai Néppártból való lehetséges kizárása idején is a külügyi apparátus köztisztviselőire bízták a párt politikai problémáinak kezelését – a nagykövetek feladata volt például, hogy megkörnyékezzék a Néppárt prominens politikusait. A vázolt trendbe beleillik az is, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf (távozóban lévő) londoni nagykövetre hárult az a feladat, hogy bejegyezze Habony Árpádnak a politikai lejárató kampányokra specializálódott V4NA hírügynökségét a brit fővárosban, holott a diplomáciában a legkevésbé sem számít etikusnak, ha egy nagykövetnek üzleti érdekeltségei vannak a fogadó országban.

Látványosan viszi a politikai vonalat az MTVA-tól igazolt Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Kommunikációjának kitűnő esszenciája a diplomácia napja alkalmából tartott beszéde a „magyar diplomácia aktuális irányairól és az elmúlt év eredményeiről”, melynek leghangsúlyosabb része ez volt: „Az, amit a Momentum és minden őt támogató párt csinál, az undorító. Émelyeg a gyomrom, amikor arra gondolok, hogy mit műveltek. Tehát ez egy ronda lila lufi (…), amiben semmi más tartalom nincs, csak a legrosszabb liberális, kommunista és szocialista, gyurcsányista örökség.”

Írásunkból továbbá kiderül majd az is, milyen sikerekkel büszkélkedhet Szijjártó Péter, mennyivel drágult a külügy működése, és miféle „letapogató” missziókra indulnak a minisztérium munkatársai.

A teljes cikk a friss Magyar Narancsban olvasható, mely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk