Lárvák zsírjából készült a környezetbarát gofri

  • narancs.hu
  • 2020. február 28.

Külpol

A speciális belga gofrit a Ghenti Egyetem kutatói hozták létre.

A kutatók már egy ideje azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. Szerintük ugyanis a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké – írja az MTI.

A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat. „A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fentarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához” - magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője.

Voltak olyanok is, akik megkóstolták:

A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.

A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.

Jó étvágyat!

Figyelmébe ajánljuk