Kevesebb a fertőzött Csehországban

  • narancs.hu
  • 2020. április 11.

Külpol

Eddig 123-an haltak meg az országban.

Csehországban szombat reggel 5735 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 146-al több, mint pénteken. A növekmény jóval alacsonyabb, mint az előző heti napi 253-as átlag.

A Covid-19 betegségben eddig 123-an haltak meg, a gyógyultak száma 370-re emelkedett. A halálesetek száma pénteken tízzel, a gyógyultaké pedig 61-gyel emelkedett. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 120 285 tesztet végeztek. A pénteki tesztek száma 5431 alacsonyabb, mint az előző napok mintegy nyolcezres átlaga.

Roman Prymula, egészségügyi miniszterhelyettes pénteken bejelentette, hogy az úgynevezett intelligens karantént – a mintegy kéthetes dél-morvaországi próbaüzem után – húsvét után élesben is bevezetik Dél-Morvaországban, Észak-Morvaországban és Prágában.

A rendszer lényege, hogy a megfertőzött személynél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani.
Eddig csak a megfertőződött emberrel való beszélgetés alapján keresték meg azokat, akikkel az utolsó napokban kapcsolatba került.

Az elektronikus nyom felhasználása szakértők szerint nagyon sokat segíthet az emlékezet felfrissítésében. Az elektronikus nyom felhasználása mindig az érintett beleegyezéséhez van kötve.
Prymula szerint az intelligens karantén bevezetését követően fokozatosan napi húszezerre emelik a laboratóriumi tesztek számát. A tesztek kiértékelésébe a tudományos akadémia és a kutatóintézetek laboratóriumai is bekapcsolódnak.

MTI

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.