Kinyitnak a könyvesboltok, erdészetek és a csecsemőcikkeket áruló üzletek Olaszországban

  • narancs.hu
  • 2020. április 11.

Külpol

A korlátozások még május 4-ig érvényben maradnak.

Keddtől megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint, aki május 4-éig meghosszabbította az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást.

Giuseppe Conte televíziós tájékoztatójában túl korainak nevezte a kijárási korlátozás feloldását, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindítását. „Nem semmisíthetjük meg az eddigi erőfeszítéseket, máskülönben újra kell kezdenünk mindent” – hangoztatta a római kormányfő arra utalva, hogy a fokozatosan, de nagyon lassan lefelé ívelő járványgörbe még nem engedi az óvintézkedések feloldását.

Apró engedményként keddtől megindulhat a fakitermelési és erdészeti tevékenység, ismét megnyithatnak a könyvesboltok, a papír-írószer üzletek, valamint a csecsemőcikkeket árusító boltok. Utóbbiakat a járvány februári kezdete óta született gyerekek szülei sürgették, mivel sehol nem tudnak beszerezni kisruhákat és babakocsikat sem. Olaszországban az internetes termékszállítás is akadozik.

Conte

Giuseppe Conte, olasz miniszterelnök

Fotó: MTI

Az említett boltokat fertőtlenítés után lehet újranyitni, korlátozott nyitvatartással, és a vevők csak szájmaszkkal és a biztonsági távolság betartásával léphetnek be. Giuseppe Conte elmondta, hogy május 4-étől megkezdődik az úgynevezett második fázis, amikor a gazdaság bizonyos ágazatai újraindulhatnak. Ennek részleteit egy 17 tagú egészségügyi-gazdasági munkacsoport dolgozza ki, amelynek élére a vállalati menedzsmentben jártas Vittorio Colaót nevezték ki.

A gazdaságot újra kell indítani, nem várhatjuk addig, míg a vírus eltűnik - jelentette ki Giuseppe Conte. A miniszterelnök, az EU járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban, ismételten elégtelennek nevezte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta forrásokat. Hozzátette, hogy Rómának nincsen szüksége az ESM-re, majd megjegyezte, hogy ezt a pénzügyi támogatást Olaszország kizárólag feltételek nélkül tudná elfogadni.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is az úgynevezett koronakötvények kibocsátását tartja megoldásnak, ez azonban a többi tagállam ellenállásába ütközött. Giuseppe Conte szokásos türelmét elveszítve azzal vádolta egy tévéadásban az ellenzéki Matteo Salvinit, a jobboldali Liga vezetőjét és Giorgia Melonit, a szintén jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökét, hogy hazugságokkal gyengítik a kormány munkáját.

Sajtókommentárok szerint Giuseppe Conte ezzel felborította a kormány és az ellenzék eddigi egységét, amely a járványhelyzetben eddig az olasz politikát jellemezte. Giorgia Meloni úgy reagált,  Conte oldalán álltunk az Európával szembeni harcban, de a túl nagy hatalom a fejébe szállt (...) elfogadhatatlan a magatartása, egyeduralomra törekszik . Meloni és Salvini az államfő fellépését szorgalmazta.

A baloldali kormányerőként működő Demokrata Párt (PD) sem támogatja teljesen az ESM-források kategorikus elutasítását, amit egyedül szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tűzött zászlajára. A PD szerint Giuseppe Conte az M5S gazdaságpolitikájának rabja. A PD ezzel egy időben úgynevezett járványadó (Covid-tax) bevezetését javasolta az évi bruttó 80 ezer euró (több mint 28 millió forint) feletti jövedelmek megadóztatásával. Ezt az M5S és a másik kormánypárt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) is ellenzi.

MTI

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?