Lefújták a Pride-ot Tbiliszben, miután betörtek és felforgatták a szervezők irodáját

  • narancs.hu
  • 2021. július 5.

Külpol

A grúz miniszterelnök korábban nemtetszését fejezte ki a Pride-dal kapcsolatban. Az ortodox egyház közös imádságot szervezett hétfőre a Pride ellen.

Lemondták a szervezők a Tbiliszibe hétfő estére tervezett Pride-ot miután erőszakos csoportok megrohamozták és feldúlták az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) közösség irodáját a georgiai fővárosban – közölte a Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport Twitteren.

A közösségi oldalon fényképeket és videókat tettek közzé arról, ahogy a szexuális kisebbségek felvonulását ellenzők betörtek az épületbe, és egyebek közt összetéptek több szivárványos zászlót. Más videófelvételeken egy megsebesült újságíró is látható. A sértettek elmondták, hogy a támadás során néhány felszerelésük összetört.

 A tüntetők egyúttal a városközpontban lezárták a Rusztaveli sugárutat, így tiltakozva a helyi LMBT tagjainak hétfő estére tervezett "Méltóság Menete" ellen - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.  A menet ellenzői kezdetben a sugárúton található ortodox templom előtt gyülekeztek, majd átvonultak a parlament előtti térre. A helyszínre rendőrségi járőröket vezényeltek. A tiltakozók itt agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben. A sugárút autósforgalma megbénult. A belügyminisztérium közleményben kérte az aktivistákat, hogy mondják le a menetet. A tárca részéről ezt biztonsági okokkal indokolták, kiemelve a nagyszámú ellentüntetők jelentette veszélyt.

A grúz miniszterelnök, Irakli Garibashvili korábban nemtetszését fejezte ki a Pride-dal kapcsolatban: azt mondta, észszerűtlen az esemény, mert társadalmi konfrontációt eredményez, és elfogadhatatlan a grúz társadalom nagy részének. Az ortodox egyház közös imádságot szervezett hétfőre a Pride ellen.

Mindezek azon múlt heti állásfoglalás ellenére történtek, amelyben az USA és az EU diplomatái, valamint 16 ország nagykövetsége arra kérte a grúz kormányt, hogy biztosítsa a szabad gyülekezési jogot az ország minden egyes állampolgárának.

A Tbiliszi Pride közleménye szerint bebizonyosodott, hogy a kormány nem akarja teljesíteni a kötelességeit, és nem hajlandó megvédeni az állampolgárok alapvető jogait. Azt írják, a sok előzetes egyeztetés ellenére végül semmit sem tettek hétfőn az erőszak ellen, inkább bátorították azt. Ebben a helyzetben pedig úgy érezték, nem mehetnek az utcára erőszakos emberek közé, akiket a kormány, az egyház és oroszpárti erők támogatnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk