Az örmény hadsereg azt állítja, hogy az azeriek tüzet nyitottak rájuk a határon

  • narancs.hu
  • 2021. július 6.

Külpol

Az azeriek elutasították az örmény vádakat.

Az azeri fegyveres erők tüzet nyitottak örmény katonákra a két ország közös határán - közölte kedden Szamvel Aszatrján, az örmény vezérkar tájékoztatási részlegének vezetője kedden.

Aszatrján szerint egy örmény katona könnyebb sebet kapott az örményországi Gegarkunik tartomány határtérségében történt lövöldözésben. Hangsúlyozta, hogy a történteket az azeri fél provokálta ki, hozzátéve, hogy két azeri katona is megsebesült. A bakui vezetés cáfolta Jereván beszámolóját, mondván bizonyára "egy az örmény katonák között keletkezett belső incidensről lehetett szó".

Tavaly szeptember 27-e és november 9-e között Azerbajdzsán - Törökország hathatós segítségével - jelentős területeket szerzett meg a Hegyi-Karabahban vívott háborús konfliktusban. Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket. A harcok háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására. Máig nem sikerült megnyugtató módon rendezni a konfliktusövezet aknamentesítésének és a foglyul ejtett katonák, illetve civilek sorsának ügyét.

Egise Kirakoszján, Örményország képviselője az Emberi Jogok Európai Bíróságán hétfőn közölte, hogy 45 fogva tartott örmény állampolgárról van tudomásuk, akik a tavalyi hegyi-karabahi harcok során kerültek az azeri hadsereg kezére.

Baku és Jereván között továbbra is feszült a helyzet, a két ország kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy provokáció gyanánt csapatokat küldtek át a határon.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk