Legalább 108 rendőr megsérült a francia nyugdíjreform elleni tiltakozásokon

Külpol

291 embert vettek őrizetbe.

Legkevesebb 108 rendőr sérült meg és 291 embert vettek őrizetbe Franciaországban a május 1-jei kormányellenes tüntetéseken,

az erőszakcselekmények zömét Párizsból jelentették – jelentette kedd hajnalban a The Guardian brit napilap a francia belügyminiszterre hivatkozva.

Párizsban 25 rendőr sérült meg, egyikőjük Molotov-koktél miatt súlyos sérüléseket szenvedett az arcán és a kezein, a fővárosban 111 tiltakozót vettek őrizetbe – jelentette ki a BFM hírtelevíziónak adott interjújában Gérald Darmanin.

A tárcavezető a Párizsban történt erőszakcselekményekért a tüntetésen felbukkant, becslése szerint mintegy kétezer "szélsőbaloldali radikálist" tette felelőssé, aláhúzva: súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik rendőrökre támadtak vagy köztulajdont rongáltak meg. Elmondta, hogy

hivatalos adatok szerint körülbelül 800 ezren vonultak utcára országszerte,

egyelőre nem tudni, vannak-e sérültek a tiltakozók között.

 
Fiatal férfi elrúg egy könnygázgránátot az Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja elleni tüntetésen Párizsban.
Fotó: MTI/AP/Thibault Camus 

Sonia Paccaud, a CFDT szakszervezet részéről azt közölte, hogy a Lyonban tartott, alapvetően békés  tiltakozásokon szintén "több erőszakos csoport bukkant fel".

Az emberek hétfőn, a munka ünnepe alkalmából vonultak a francia nagyvárosok utcáira, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt, a rendőrség több helyen könnygázzal oszlatott.

A hatóságok adatai szerint a többi között mintegy 8700-an vonultak utcára Strasbourgban, 11 ezren Marseille-ben, 13 500-an Toulouse-ban.

A május elsejei tüntetések előtt nem sokkal az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet festékkel öntötte le az adóelkerüléssel vádolt Louis Vuitton Alapítvány kulturális központ épületének üveghomlokzatát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk