Légitámadás ért Jemenben egy gyerekekkel teli buszt

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 9.

Külpol

A támadásnak közel negyven halálos áldozata van.

Légitámadást követtek el egy jemeni piac ellen, egy gyerekeket szállító buszt is találat ért. A támadás Szaada tartomány Dahjan városában történt, a síita lázadók egyik erősségében: a húszi lázadók ellenőrizte területen több mint negyvenen meghaltak, köztük gyerekek, és hatvan fő feletti a sérültek száma is.

A támadás elkövetésével a törzsi vezetők a húszi lázadók ellen harcoló, szaúdi vezetésű külföldi katonai koalíciót vádolják. A hírek szerint a katonai koalíció egyelőre nem közölt semmit az esettel kapcsolatban.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború: az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia, valamint az USA támogatását is bíró jemeni elnökhöz hű erők között. A helyzet kirobbanásáról szóló akkori cikkünket itt olvashatja:

Hívők és harcosok

Az Arab-félszigeten, Jemen északi részében élő síita mohamedán zajdita szektához tartozó felkelők – akik amúgy a huti mozgalom tagjai – a múlt héten lényegében felmorzsolták a lemondásba menekülő kormányt. Elfoglalták a hivatalait, továbbá túszul ejtették azt az általuk kevéssé kedvelt katonai vezetőt, aki annak idején a felkelésük leverésére irányuló déli akciót irányította.

Neked ajánljuk