Lehet, mégsem a választáson győztes liberálisok vezetője lesz az észt miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2019. április 7.

Külpol

Így aligha lesz női miniszterelnöke Észtországnak. Marad a patriarchális paktum.

Nemrégiben az észt választáson a liberális ellenzéki Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot, ezért eddig a párt vezetője, Kaja Kallas tűnt a legesélyesebbnek a miniszterelnöki posztra. Ő lehetett volna Észország első női miniszterelnöke.

Azonban ezek a remények szertefoszlani látszanak – írja a 444.hu a Deutsche Welle cikke alapján –, ugyanis az eddig kormányzó Juri Ratas miniszterelnök pártja, a szociálliberális, populista Centrum szövetségre léphet a szélsőjobboldali EKRE párttal és a szintén a jobb szélhez tartozó Pro Patria párttal. Így ez a három erő már tud Ratas kormányának többséget biztosítani a parlamentben. Vagyis eszerint nem érvényesülni a választáson többséget szerző Reformpárt.

A DW értesülései szerint már le is osztották a kormánykoalíciós szerepeket: az EKRE vezetője, Mart Helme lenne a belügyminiszter, a fia, Martin Helme pedig a pénzügyminiszter, ezen kívül az EKRE kezébe kerülne a vidékfejlesztés, a környezetvédelem, az információtechnológia és a külkereskedelem is, a Pro Patria pedig a honvédelmet, az igazságügyet, a külügyet és a kultúrát kapná.

Sőt, a három párt úgy tudni, már megállapodott olyan alapokról is, mint hogy Észtország elköteleződik az EU és NATO felé, de abban is megegyeztek, hogy nem lesznek adóemelések. Igaz, az EKRE szerette volna elérni a terhességmegszakítások állami támogatásának leállítását is, de ezt a javaslatot a Centrum egyelőre visszaverte.

Ahhoz, hogy a három párt (a Centrum, az EKRE és a Pro Patria) kormányt alakíthasson, a köztársasági elnöknek kell hivatalosan felkérnie őket erre, ami néhány napig még várhatóan nem fog megtörténni, mert az elnök már pénteken Kaja Kallast bízta meg a kormányalakítással.

Kallasnak azonban saját pártja, és az őt támogatni hajlandó szociáldemokraták mellett még meg kellene győznie néhány képviselőt, ugyanis a Reformpártnak és a szocdemeknek csak 44 helyük van a parlamentben. A Centrumnak és a két szélsőjobboldali pártnak együtt 56 helye van, plusz van még egy független képviselő – így áll össze az észt parlament 101 fős létszáma. Eszerint Kallas aligha tud majd kormányt alakítani.

Lead-kép: estonianworld.com/Stina Kase

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?