Lelőtték az al-Dzsazíra újságíróját Ciszjordániában

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 11.

Külpol

A televízió és a palesztinok Izraelt hibáztatják, Izrael szerint palesztin fegyveresek találhatták el a tudósítót. 

Lelőtték Ciszjordániában az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját szerdán, a palesztin egészségügyi minisztérium az izraeli hadsereget vádolja a gyilkossággal.

A tárca szerint Sirín Abu Aklát Dzseninben lőtték meg, a nőt azonnal kórházba szállították, ahol már nem tudták megmenteni az életét.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát "palesztin fegyveresek találták el".

Az 51 éves, kelet-jeruzsálemi Sirín Abu Akla az utóbbi két évtizedben az Al-Dzsazíra hálózat jól ismert riportereként dolgozott. A ynet értesülése szerint Ali Szamudi, egy másik palesztin újságíró is Abu Akla közelében tartózkodott, ő könnyebben sebesült meg. A pánarab hírtelevízió bejelentése szerint a menekülttáborból tudósító újságírók "sajtó" felirattal ellátott mellényt viseltek.

"Elítéljük a szörnyű bűncselekményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a médiát üzeneteinek átadásában. Az izraeli kormányt és a megszálló erőket tartjuk felelősnek Sirin kollégánk meggyilkolásáért. Követeljük, hogy a nemzetközi közösség ítélje el és számoltassa el az izraeli megszálló erőket Sirín Abu Akla sebesülése és megölése miatt" - jelentette ki közleményében az al-Dzsazíra.

Az izraeli hadsereg egységei körözött személyek letartóztatása céljából léptek be a palesztin terrorszervezetek fellegvárának tekintett, Ciszjordánia északi részén található Dzseninbe.

A dzsenini menekülttáborban a palesztinok robbanószereket és gránátokat dobtak a katonák felé, tűzharc tört ki a hadsereg erői és a palesztin fegyveresek között, ekkor érte a halálos sebesülés a palesztin újságírót.

Az al-Dzsazíra azzal vádolja Izraelt, hogy katonáinak fegyvere ölte meg, de a hadsereg szerint egyáltalán nem bizonyos, hogy izraeli oldalról érkezett a halálos lövés. Az izraeli illetékesek megígérték, hogy kivizsgálják az esetet.

"Az izraeli erők a dzsenini menekülttáborban, Burkin falu közelében, valamint Júdea és Szamária számos más központjában azon tevékenykedtek, hogy letartóztassák a terrorista tevékenységekkel gyanúsítottakat"- jelentette az izraeli hadsereg szóvivője.

A dzsenini menekülttáborban a gyanúsítottak intenzív tűz alá vették az izraelieket, és robbanószereket dobáltak az egységekre, amire ők tűzzel feleltek. Az újságíró halála nagyon sajnálatos esemény. Valószínűleg a palesztin fegyveresek vaktában leadott lövéseinek egyike találta el. Az incidenst alaposan kivizsgáljuk" - ígérte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk