Lemondott Párizs érseke a róla szóló cikkek miatt

  • narancs.hu
  • 2021.12.04 18:03

Külpol

Azt állították, barátnője volt, de ezt cáfolta. Ferenc pápa elfogadta a lemondását.

Ferenc pápa elfogadta Michel Aupetit párizsi érsek lemondását – adta hírül a katolikus.ma oldal.

A portál arról számol be, hogy az érsek néhány nappal ezelőtt levelet írt Ferenc pápának, arra kérve, döntse el, maradjon-e ő tovább érsek, vagy ne.  A La Croix című katolikus napilapnak elmagyarázta, azért fordult a pápához, mert azt szeretné, hogy egységes maradjon a főegyházmegye. Nem használta a lemondás szót, inkább – ahogy nyilatkozta – visszaadta a hivatalát a Szentatyának.

A HVG a Le Monde-ra hivatkozva arról ír, hogy Ferenc pápa gyors válasza azt jelzi, az egyház feje is hallhatta az érsekről szóló híreket. A Le Monde úgy tudja, az érsek 2017-es kinevezésekor érkezett néhány névtelen feljelentés, amelyek szerint Aupetit-nek szeretője van. 

„Elismerem, hogy viselkedésem a hölggyel kapcsolatban kétértelműnek tűnhet, és sokan úgy értelmezhetik, hogy az intim, szexuális jellegű volt, de ezt az állítást visszautasítom” – mondta a 70 éves Michel Aupetit. Azt is közölte, hogy ez a kapcsolat azóta megszűnt. 

Aupetit eredetileg orvos volt, csak 44 éves korában szentelték pappá. 2013-tól segédpüspökként szolgált. Ő volt a főegyházmegye vezetője, amikor a Notre Dame leégett.

Nem volt népszerű a munkatársai körében, panaszkodtak rá, szigorúnak mondták, megosztó személyiségnek, és dühkitöréseit hozták szóba. Az érsek az abortusszal és a melegházassággal kapcsolatban a legszigorúbb álláspontot képviselte. A HVG szerint ezért beszélhettek ellenfelei arról, hogy szeretője van, vagyis bort iszik és vizet prédikál.

A pápai döntés után Michel Aupetit nyilatkozatában bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsérthetett. Feltételezett kapcsolatára nem tért ki: „Igyekeztem ezt a nehéz küldetést odaadással és buzgalommal ellátni – mondta. – Hálát adok Istennek, akitől azt az adományt kaptam, hogy mindig jóindulattal és szeretettel tekintsek felebarátaimra. Ez vezetett korábbi életszakaszomban ahhoz is, hogy orvos legyek. A másokról való gondoskodás mélyen gyökerezik bennem, és az emberek közötti kapcsolatok nehézségei nem befolyásolják ezt. Bocsánatot kérek azoktól, akiket esetleg megbántottam, és biztosítalak mindnyájatokat mély barátságomról és imáimról, amelyek mindig veletek lesznek.”

A fotó forrása: katolikus.ma

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk