Lesz-e előrehozott választás Lengyelországban?

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 11.

Külpol

Kedden Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felmentette Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettest, Piotr Mueller kormányszóvivő indoklása szerint Gowin ugyanis aláásta a kormányba vetett bizalmat.

Jarosław Gowin a Megegyezés nevű jobboldali párt elnöke, mely a Kaczyński-párttal, a Jog és Igazságossággal (PiS) és a szélsőjobboldali Szolidáris Lengyelországgal (SP) kormányoz koalícióban. A legnagyobb képviselőcsoport természetesen a PiS-é, de mindeddig mind a Megegyzés, mind az SP frakciójára szüksége volt a többség megőrzéséhez.

A centrista, mérsékelt jobboldali Gowin több esetben keresztülhúzta Kaczyński számításait:

a legsúlyosabban akkor, amikor tavaly májusban megakadályozta azt, hogy – Kaczyński tervei szerint – levélszavazás döntsön az új köztársasági elnök személyéről. De Gowin ellenezte a független lengyel médiát súlyosan érintő, tervezett reklámadó-törvényt, és nem hajlandó megszavazni azt a törvényjavaslatot sem, amely csak uniós tagállamokban bejegyzett vállalatoknak engedélyezné azt, hogy lengyel sajtóterméket tulajdonoljanak: ez a tervezet, amelyről akár már ma is szavazhat a Szejm, az amerikai tulajdonban álló TVN tévécsatorna „nemzeti tulajdonba vételét” célozza.

Gowin bejelentette, hogy a pártja kilép a kormánykoalícióból.

A következő napok legsúlyosabb kérdése az lesz, hogy a PiS és az SP vajon hány képviselőt tud maga mellé állítani a parlamenti többség megőrzéséhez. A Gowin-frakció folyamatosan olvad, a kormánykoalíció fenyegetésekkel és zsíros állásajánlatokkal sorra csábítja át a Megegyezés képviselőit, s ugyanilyen módszerekkel próbál maga mellé állítani független képviselőket is, valamint a Kukiz ’15 nevezetű, ugyancsak a szélsőjobb felé tendáló pártocska három fős frakcióját. Mivel a helyzet folyamatosan változik, azt is nehéz megmondani, hogy valójában hány fős többsége volt a koalíciónak Gowin felmentése előtt; a leghitelesebb becslés a 231 volt – ez egyetlen fős többséget jelent a 460 fős Szejmben. Az Onet hírportál számítása szerint Gowin e pillanatban 13 képviselőjére számíthat, ebből kéne Kaczyńskiéknak ötöt a maguk táborába szervezni, és ez – a függetlenekkel és a Kukiz ’15 brigádjával együtt – elég lehet az előrehozott választás elkerüléséhez. Ez azt is jelentené, hogy

az utolsó, belső féktől megszabaduló, s ráadásul a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter radikális SP-frakciójára utalt Kaczyński még vadabb jobbos politikát visz majd.

Az előrehozott választás kimenetét ma még csak közelítőleg is lehetetlen megjósolni. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a PiS 36 százalékon áll, a lengyel politikába a minap visszatért Donald Tusk pártja, a Polgári Koalíció (KO) 26-on, de ha a demokratikus ellenzéki pártok együtt állnak sorompóba (összesen 50 százalék), akár verhetik is a PiS-t, melynek tartalékai leginkább a szuperradikális, autohton fasiszta Konfederacja Polska 7 százaléknyi szimpatizánsai körében vannak. Donald Tusk mindenesetre pozitívan nyilatkozott az előrehozott választás lehetőségéről.

Érdekesség, hogy a mostanihoz kísértetiesen hasonló események zajlottak az előző, 2005 és 2007 közt regnáló Kaczyński-kormány 2007-es bukását megelőzően. Az akkori jobboldali koalíció felbomlását előrehozott választás követte, amely a jobbközép Polgári Platform kiütéses győzelmével végződött, ekkor lett kormányfő Donald Tusk.

Az akkori, különösen brutális politikai konfliktusról s ennek a mostaninak a szélesebb hátteréről, illetve Gowin politikai személyiségéről a Magyar Narancs februári számában írtunk nagyszabású, krimiszerű elemekben bővelkedő cikket, amelyet most teljes egészében hozzáférhetővé teszünk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.