Litvánia fizetne a migránsoknak, ha azok visszatérnek hazájukba

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 7.

Külpol

300 eurót adnának az ázsiai és afrikai országokból ékezőknek.

A fehérorosz határon át illegálisan Litvániába érkezett ázsiai és afrikai migránsok 300 euró "motivációs pénzt" kapnak a litván hatóságoktól, amennyiben hajlandók hazatérni országaikba - közölte szombaton az LRT közszolgálati rádióban Evelina Gudzinskaité, a migráció ügyeivel foglalkozó belügyminisztériumi főosztály igazgatója.

"A repülőtéren, beszállás előtt ezeknek a személyeknek egyszeri segélyként 300 eurót fizetünk ki" - mondta az illetékes. Az illegális határátlépő csak egy ízben élhet ezzel a lehetőséggel. "Ha az illető személy visszatér Litvániába, nem tarthat igényt a segélyre" - tette hozzá.

A Vilnius által ajánlott összeg lényegesen kevesebb, mint amit a migránsok az embercsempészeknek fizetnek. Sajtójelentések szerint egy ilyen utazás sok iraki számára 10 ezer euróba, vagy még ennél is többe kerül.

Az év eleje óta a litván hatóságok több mint 4 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz-litván határon. Ez ötvenszer több, mint a 2020-as egész évi szám. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök május végén figyelmeztetett, hogy országa odáig gátat képezett az illegális bevándorlók útjában a szomszéd országok felé, de tekintettel a Nyugat politikai nyomásgyakorlására elgondolkodhat azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk