Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Alekszej Navalnij öccsét

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Külpol

A moszkvai bíróság szerint megsértette a covid miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken egy moszkvai bíróság pénteken Oleg Navanijt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus öccsét, azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt az elítélt bátyja szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében.

Ugyanilyen vád alapján az elmúlt napokban

  • Nyikolaj Ljaszkin ökológus mozgásszabadságát egy,
  • Ljubov Szobol ügyvédnőét pedig másfél évig korlátozták.

Ez azt jelenti, hogy este tíz és reggel hat között nem hagyhatják el a lakhelyüket és nem utazhatnak el Moszkvából. Ljaszkin és Szobol egyaránt az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) munkatársa volt.

A Nyemcov-gyilkoss?g ?vordul?ja

 
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus (b) és testvére, Oleg Navalnij a Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető elleni merénylet negyedik évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson Moszkvában, 2019. február 24-én.
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
 

 Az ügyvédnő jelöltként szándékozott elindulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, ám kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután az FBK-t a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta. Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak el például a törvényhozási választáson sem.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk