Lobbistákkal próbálja javítani washingtoni pozícióit a kormány

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 6.

Külpol

Elégedetlenek a kormányban a washingtoni magyar nagykövetség munkájával, mert nem elég jó a kapcsolat a Fehér házzal, írta meg a Népszava.

A kormány lobbistákkal javít a pozícióin: májusban mintegy százmillió forint értékben szerződött amerikai kijáró emberekkel, akik olyan munkát végeznek, amit hagyományosan a követségnek kellene elvégeznie.

A Népszava forrásai szerint a washingtoni magyar nagykövetség vezetőinek nem sikerült jó kapcsolatokat kiépíteniük az amerikai kormányzati adminisztrációval. Emiatt pedig Budapestről egyre több kritika éri tevékenységüket. Orbán Viktor Fehér házi látogatásának megszervezésében sem volt a követségnek sok része, azt ugyanis Habony Árpád és David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet lobbizta ki, írja a lap.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Szabó László amerikai magyar nagykövet Washingtonban

Szijjártó Péter külügyminiszter és Szabó László amerikai magyar nagykövet Washingtonban

Fotó: MTI

Információik szerint a Külügyminisztériumban az is kiverte a biztosítékot, hogy a Szabó Lászlótól származó bizalmas jelentés kiszivárgott a Direkt36-hoz. Ebben arról van szó, hogy Magyar Levente külügyminiszter-helyettest „frusztrált és kritikus“ tárgyalópartnerek fogadták a magyar delegáció meglepetésére.

A lap forrásai szerint az is felmerült, hogy Szabó Lászlót Magyar Levente válthatja a nagyköveti székben, de a külügyminisztérium sajtóosztálya ezt alaptalan felvetésnek minősítette.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes

Fotó: MTI

Neked ajánljuk