Louisiana demokrata kormányzója is szívdobbanás törvényt hozott az abortuszról

  • CD
  • 2019. március 31.

Külpol

Az Egyesült Államokban ez az ötödik olyan állam, mely a magzat első szívdobbanásától tiltja a művi terhességmegszakítást.

A terhesség hatodik hetétől megtiltó abortusztörvényt írt alá Louisiana állam demokrata (!) kormányzója, John Bel Edwards. A törvényhozással az Egyesült Államok több más közép-nyugati és déli államának konzervatív vezetőihez csatlakozott – írja a 444.hu.

John Bel Edwards a demokrata párti kormányzók közül elsőként iktatott be az abortuszt tiltó törvényt, ezzel komoly haragot kiváltva párttársaiban.

A republikánus többségű louisianai képviselőház nagy többséggel, 79-23 arányban szavazta meg a tervezetet, amely csakis akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van, ha fennáll a veszélye annak, hogy visszafordíthatatlanul lebénul vagy ha nagy a valószínűsége annak, hogy a babát nem lehet élve világra hozni.

A louisianai törvény eszerint nem tesz kivételt, hogy esetleg nemi erőszakból vagy a vérfertőző kapcsolatból fogant-e magzat.

Egyelőre nem korlátozza az államban működő három abortuszklinika működését.

Viszont a törvényt megszegő orvos akár kétévi szabadságvesztéssel és praktizálási engedélyének bevonásával is sújtható.

A törvény hatályba léptetésével még várnak egy kicsit, de csak addig, amíg kiderül, a szomszédos Mississippi államban hozott, de egy bíró által felfüggesztett hasonló intézkedést jóváhagyja-e az a szövetségi fellebbviteli bíróság, amelynek hatásköre Louisianára is kiterjed.

Louisiana lett – Mississippi, Kentucky, Ohio és Georgia után – az Egyesült Államok ötödik olyan állama, amely a magzat első szívdobbanásától tiltja a művi terhességmegszakítást.

Szexsztrájkot hirdettek a georgiai abortusztörvény ellen

Amíg vissza nem kapják a nők a testük feletti önrendelkezést.

Az államok közötti versenyt – ki hoz szigorúbb abortusztörvényt – (eddig) Alabama nyerte, mely még ennél is messzebb ment, hisz' lényegében törvényen kívül helyezte az abortuszt.

Valamennyi abortuszról szóló jogszabályt 2019-ben fogadták el.

Figyelmébe ajánljuk