Szexsztrájkot hirdettek a georgiai abortusztörvény ellen

  • narancs.hu
  • 2019. május 12.

Szex

Amíg vissza nem kapják a nők a testük feletti önrendelkezést.

Hollywoodi színészek bojkottja mellett szexsztrájkot is hirdettek a Georgia államban életbe lépett vitatott abortusztörvény miatt.

Georgia állam kormányzója, Brian Kemp a héten ugyanis aláírta a "magzati szívhangként" elhíresült törvényt, amely megtiltja, hogy abortuszt hajtsanak végre olyan embrión, aminek már érzékelhető a szívhangja. Ez az egyik legszigorúbb abortusztörvény az USA-ban.

A szívhangot 5-6 hetes magzati korban lehet először megfigyelni, de a nők nagy része ekkor még általában nem is tudja, hogy terhes.

A rendelkezés óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, ahol már legalább 15 államban próbálkoztak hasonló jogszabály bevezetésével.

Több mint ötven hollywoodi színész, köztük Amy Schumer, Christina Applegate, Alec Baldwin és Sean Penn nyílt levelet írt, melyben bojkottra szólítanak fel Georgia ellen, ahol rengeteg televíziós sorozatot és mozifilmet forgatnak.

Alyssa Milano mindeközben szexsztrájkot hirdetett a Twitter-oldalán. Eltörlik a reproduktív jogainkat. Amíg nincs jogi fennhatóságunk a saját testünk felett, nem kockáztathatjuk a terhességet – közölte a Twitteren, felszólítva a nőket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és ne szexeljenek addig, amíg vissza nem kapják a testük feletti önrendelkezést.

A törvényt természetesen jogi úton is támadják, amely így minden bizonnyal a Legfelsőbb Bíróságon fog kikötni.

Alyssa Milano on Twitter

Our reproductive rights are being erased. Until women have legal control over our own bodies we just cannot risk pregnancy. JOIN ME by not having sex until we get bodily autonomy back. I'm calling for a #SexStrike. Pass it on.

Figyelmébe ajánljuk