Lövik a nemzetközi misszió útvonalát Zaporizzsjánál

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Külpol

Az oroszok szerint ez ukrán provokáció, az ukránok szerint orosz.

Két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre. A fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására – ezt közölte az MTI szerint csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a partraszállás közép-európai idő szerint öt órakor történt, de „intézkedések történtek az ellenség megsemmisítésére”, harci repülőgépekkel és helikopterekkel.

A minisztérium később beszámolt a partraszállóegység megsemmisítéséről is Vodjane falu közelében. Eszerint elsüllyesztették a két önjáró uszályt, amelyen a katonák a Nikopolból átkeltek a Dnyeperen.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov LIVE médiacsatornán azt mondta, hogy a partraszállást félórás masszív tüzérségi előkészítés előzte meg. A tisztségviselő azt mondta, hogy az ukrán deszant „fő célja nyilvánvalóan az atomerőmű elfoglalása volt”. Rogov a Telegram-csatornáján közölte, hogy a hatvan ukrán partraszállóból negyvenet megöltek, és az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében működésbe léphetett a zaporizzsjai atomerőmű védelmi rendszere és lekapcsolódhatott az ötödik blokk, a tartalék áramvezeték megsérült. 

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az ukrán fegyveres erők reggel hét óra óta lövik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe várt missziójának találkozóhelyét Vasziljivka falu és a nukleáris létesítmény közelében. Négy lövedék az első erőműblokktól 400 méterre robbant fel.

A Moszkvában kiadott közlemény szerint a „provokáció” célja, hogy meghiúsítsa a NAÜ munkacsoportjának csütörtök reggelre tervezett érkezését a zaporizzsjai atomerőműbe. Sajtójelentések szerint a misszió konvoja elindult az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjából Enerhodarba.

A Guardian ugyanakkor arról tudósít, hogy az orosz hadsereg lövi az előre egyeztetett útvonalat.

Ezt Olekszandr Staruk, a régió ukrán államigazgatási vezetője közölte, szintén a Telegramon, csütörtökön reggel fél kilenckor. Így veszélybe kerülhet a nukleáris felügyelet missziója, amely a zaporizzsjai erőművet vizsgálná. Staruk szerint az orosz ágyúzás miatt a delegáció biztonsági okokból nem tud továbbhaladni. Az ukrán hatóságok felszólították az oroszokat, hogy állítsák le a támadást – az ukrán közlemény is a provokáció szót használta –, tegyék lehetővé, hogy az ügyökség küldöttei eljussanak az erőműhöz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk