Lukasenka kész megosztani a hatalmat és módosítani az alkotmányt

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 17.

Külpol

De nem lesznek új választások. "Volt már egy választás, és amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik" – nyilatkozta a fehérorosz elnök.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de közlése szerint nem a tiltakozások nyomására.

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök azt mondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása. Arról, hogy ez miként valósulhat meg, egyelőre nincs információ.

Lukasenka ugyanakkor megerősítette, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást.

"Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások" – szögezte le az országot 26 éve irányító egykori termelőszövetkezeti elnök.

"Volt már egy választás, és amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik" – jelentette ki egy fehéroroszországi traktorgyárban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a tut.by fehérorosz hírportál tudósítása szerint. A minszki traktor-, illetve autógyár többezer dolgozója is tiltakozott a kialakult helyzet miatt – közölték hétfőn az üzem munkásai az AFP francia hírügynökséggel.

Szvjatlana Cihanouszkaja bejelentette, készen áll Fehéroroszország irányítására

Felszólította a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

Figyelmébe ajánljuk