Szvjatlana Cihanouszkaja bejelentette, készen áll Fehéroroszország irányítására

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 17.

Külpol

Felszólította a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek. Közben az állami televízió munkatársai sztrájkba kezdtek, így csatlakozva a Lukasenka ellen tüntetőkhöz.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn közzétett videoüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot.

A YouTube-on megosztott üzenetében a Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt szorgalmazta, hogy teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei.

Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

Я готова стать национальным лидером. I am ready to become a national leader.

Обращение к беларускому народу! Поддержать канал можно пройдя по этой ссылке: https://www.donationalerts.com/r/strana888 Вы можете вступить в Сообщество Стра...

Vasárnap kormánypárti és ellenzéki tüntetés is volt Minszkben. Előbbin ezrek, utóbbin tízezrek vettek részt. Az ellenzéki tömegmegmozdulás Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb ilyen tiltakozása volt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök egyszerűen elcsalta az egy héttel korábban tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80 százalékát kapta.

Hétfőre a tiltakozás a társadalom olyan rétegeit is elérte, amelyek többnyire lojálisak a hatalomhoz. Állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, az állami tévé több munkatársa és egy nagykövet is kiállt a változást követelők mellett.

Hétfőn a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalat mintegy száz dolgozója kezdett tárgyalásba az üzem vezetőségével - közölte a gyár sajtószolgálata. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy pontosan miről tárgyalnak, de feltehetően az országban kialakult helyzetről. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a gyár rendben működik, a többi 9,9 ezer dolgozó munkahelyén tartózkodik.

Politikai követeléseket terjesztett elő a Beloruszkalij nevű fehérorosz, műtrágyaüzem vezetésének munkáskollektívája is, miközben nem állt le a termelés – közölte hétfőn a gyár szakszervezetének vezetője.

Szombaton Lukasenka telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki a Kreml tájékoztatása szerint tudatta a fehérorosz vezetővel, hogy Moszkva a két ország közötti védelmi megállapodás alapján kész segíteni Minszknek.

Figyelmébe ajánljuk