Lukasenka már harckészültségben van

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 28.

Külpol

Mert szerinte a Nyugat fenyegeti az országot.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő harckészültségbe helyeztette pénteken a hadsereg állományának felét arra hivatkozva, hogy a "Nyugat fenyegeti az országot" - jelentette a Belta helyi hírügynökség.

Az elnök közölte továbbá a RIA hírügynökség szerint, hogy megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a két ország hadserege közös alakulatokat vet be, ha a Nyugat fenyegeti az országot, de egyelőre egyetlen orosz katona sem lépte át a fehérorosz határt. Kijelentette, hogy ha bármilyen szankciót vezetnek be hazája ellen a nyugati országok, hasonló intézkedésekkel fog reagálni. (MTI)

Lukasenka kérte, Putyin teljesíti: Oroszország szüksége esetén kész beavatkozni a belarusz helyzetbe

Putyin reméli, hogy erre azért nem kerül sor. Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban. Azt mondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére intézkedett így. Úgy fogalmazott, kettejük megállapodása szerint a beavatkozás csak akkor történik meg, ha a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

Figyelmébe ajánljuk