Lukasenka állítólag figyelmeztette Prigozsint, hogy veszélyben az élete

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 25.

Külpol

A repülőszerencsétlenségben elhunyt Wagner-vezér viszont elhárította a fehérorosz elnök aggodalmát. 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken közölte, hogy figyelmeztette a Wagner-csoport vezetőit, Jevgenyij Prigozsint és Dmitrij Utkint, hogy vigyázzanak, mert veszélyben van az életük, és ragaszkodott ahhoz, hogy Fehéroroszországban maradjanak – írja a Guardian

Lukasenka szerint Prigozsin kétszer is elhárította a fehérorosz vezető aggodalmát az életét fenyegető esetleges fenyegetésekkel kapcsolatban. Az elnök azt mondta, a pár hete történt lázadás idején figyelmeztette Prigozsint, hogy „meg fog halni”, ha továbbra is Moszkva ellen vonul, amire Prigozsin szerinte válaszolt: „a pokolba vele, akkor meghalok!”. 

Lukesanka nyilatkozatairól a BELTA állami hírügynökség számolt be, de az nem derül ki, hogy mikor volt pontosan ez a beszélgetés. Az orosz elnök szerint Vlagyimir Putyinnak nincs köze a repülőszerencsétlenséghez. „Nem tudom elképzelni, hogy tette volna. Ez túlságosan durva és szakszerűtlen munka”. 

Feh?rorosz eln?kv?laszt?s

 
 
 
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök
Fotó: Andrej Sztaszevics

A zsoldoshadsereg alapítójának magángépe szerda este zuhant le a Moszkvától 150 kilométerre lévő Tver megyében. A fedélzeten hét utas és három fős személyzet tartózkodott, a balesetet senki nem élte túl. A hadúr halála azért érdekes különösen, mert Prigozsin 25 ezer zsoldosával együtt június végén puccsot kísérelt meg Vlagyimir Putyin ellen. Az orosz elnök kétes garanciájú amnesztiát adott a vezérnek, aki Moszkva közelében visszafordult és pár nappal később Fehéroroszországba ment. Legutóbb, augusztus 22-én, valószínűleg Mali fővárosából, Bamakóból jelentkezett be, amikor azt mondta, készek arra, hogy „nagyobbá tegyék Oroszországot más kontinenseken, és még szabadabbá tegyék Afrikát”.

Vlagyimir Putyin részvétét nyilvánított a Wagner-vezér és minden, a lezuhant gépen tartózkodó családjának. A kilencvenes évek óta ismerte Prigozsint, akit tehetséges üzletembernek tartott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk